Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
15°C

Ha nem vagy jelen folyamatosan a közösségi médiában, elfelejtenek

2018. szeptember 14. 4:10
Harminc évvel ezelőtt a művészeknek még megvolt az a fajta elérhetetlen státusza, hogy jórészt csak akkor találkozott velük a publikum, amikor az alkotásukkal megjelentek. A közösségi médiának köszönhetően ma életük minden rezdülését nyomon követhetjük, az önmenedzsment pedig gyakorlatilag kötelező lett: Süle Zsolt énekes szerint ha nem vagy folyamatosan jelen, a közönség könnyen elfelejt.

Zsolt márpedig többször elmondta, nem az a személy, aki brandként tekintene magára és folyamatosan taposna az előrejutásért, A Dal 2018-as sikere után azonban már az ő hivatalos Facebook oldalát is megtalálhatjuk a közösségi médián.

– Igazából ezt sem én találtam ki, a kiadó mondta, hogy legyen egy hivatalos oldal, amit el tudunk választani a privát szférámtól. Azt nem is én szerkesztem, hanem Gergő barátom (Trócsányi Gergő, az ÉSTE formáció másik tagja – a szerk.), benne abszolút megbízom, hogy mit tesz fel, de persze előtte mindig felhív, megbeszéljük, mi kerüljön ki. Nagyon nem is foglalkozom a hivatalos oldallal, mert azt kevesen keresik meg, inkább a magán profilomat követik, talán azért, mert azt mégis személyesebbnek érzik.

Fotó forrása: Zsolt hivatalos oldalaFotó forrása: Zsolt hivatalos oldala

Azt viszont Zsolt is elismeri, ma már a közösségi oldalak gyakorlatilag megkerülhetetlenek egy művész számára, ha szélesebb közönséghez akar elérni.

– Sokáig ódzkodtam ettől, éppen azért, mert nem érzem magam kirakatembernek. Idő kellett, hogy megértsem, ez a legjobb marketingfelület. Véget ért az az időszak, amikor még plakátokat ragasztottunk a hirdetőtáblákra és az alapján értesültek a rajongók a koncertekről. Most itt a Facebook, feltöltünk egy eseményt vagy hírt, hogy kész az új album vagy hogy épp zajlanak a munkálatai, és látják. A közönség szereti, ha kap ilyen kis információmorzsákat, ha hall az általa kedvelt művészről. Ez kell is, hogy folyamatosan fenn tudd tartani a rajongók érdeklődését. Közösségi média nélkül pedig nagyon nehéz lenne, mert nem lenne fórum. Fura is belegondolni, hogyan tudott ez régen működni – persze ott volt a rádió, a televízió, de azok sem mindig találják meg az embert. Ma már egyszerűen annyira átalakult a világ, hogy ha a közönség nem kap friss információt rólad, könnyen azt hiszi, „nyugdíjba” vonultál. Ha nem is napi szinten, de fontos, hogy közszereplőként – már ha én az vagyok – folyamatosan megjelenj és az emberek akár csak egy stúdióban lőtt fotó alapján lássák, hogy dolgozol, aktív vagy. Különben egyszerűen tudomásul veszik, hogy nem történik veled semmi és könnyen elfelejtenek.

Csak a színpadon tartani a kapcsolatot nem elégCsak a színpadon tartani a kapcsolatot nem elég

Zsolt a magán profilján meglehetősen aktív is, aki úgy érzi, szeretné ott követni az élete történéseit, azt nem utasítja vissza. Főleg a zeneszerzéssel, koncertezéssel kapcsolatos pillanatokat, fotókat oszt meg, a hivatalos oldal informatív jellegéhez képest talán valamivel személyesebb hangulatúakat, emellett a zenésztársak alkotásaira is felhívja a figyelmet, és mindenképpen tartja a kapcsolatot a rajongókkal, beszélget velük, ha keresik. Szerinte ilyen szempontból nála nincs is éles váltás marketing és magánélet között, hiszen nincs mögötte nagy menedzsment, és online is teljesen önazonosan, pózok nélkül tud megjelenni. „Igazából nálam most nincs is olyan, hogy magánélet, mert minden, ami kikerül az oldalra, az a munkával, a szakmai életemmel kapcsolatos.”

Kérdés, mennyire jó egyébként az, hogy ma már minden pillanatát elkaphatjuk egy-egy művész életének, és vajon nem volt-e izgalmasabb az a világ, amikor az alkotókat még egy kicsit jobban körbelengte a titokzatosság burka.

– Érdekes ez – mondja Zsolt –, mert én nagyon szerettem azt a kort, amikor még csak a tévé, a rádió vagy egy koncert kapcsán találkozhattunk egy zenésszel, és nem voltak olyan kézzelfoghatóak, megvolt az a fajta elérhetetlen státuszuk, ami ma már csak nagyon keveseknek. Ugyanakkor meg én is kíváncsi vagyok, és jó érzés megnézni egy felvételt Stingről, amint éppen a kertben muzsikál a barátaival. Ettől lesz emberi, olyan oldalát is láthatjuk, amit egyébként nem.

A másik oldalon viszont egy idő után nagy lehet a nyomás a folyamatos híradás és az elvárások miatt, hogy mindig adj magadból egy szeletet, miközben esetleg csak csendesen elvonulnál és az alkotásra koncentrálnál.

– Az biztos, hogy nagy ereje van a közösségi médiának. A hivatalos oldalt nem szeretném én kezelni, mert nem akarom fényezni magam, de a személyes profilom a sok fotóval kicsit olyan számomra, mint egy emlékkönyv. Szereteknaprakész lenni, szeretem, ha tudok olyat mutatni, amiből látszik, teszem a dolgom és fontos számomra az, amivel foglalkozom. Néha előfordul, hogy azon kapom magam, jó lenne valamit feltenni Facebookra, kacérkodom a gondolattal, hogy megosszak egy új dalrészletet, aztán persze mindig elbizonytalanodom, mert az mégsem olyan minőségben szólna, hátha nem jó. Összességében viszont ezen a szinten nem érzem tehernek a közösségi médiát. Lehet, egyszer majd így lesz, de most még jól esik a visszajelzés.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.