2019. április 19., péntek
Emma névnap

Élet néhány négyzetméteren

Vagyunk egy páran, akik a luxus kégliken kívül a takaros és kedves otthonokat részesítjük előnyben. Az apró házak kedveltsége a tengerentúlon már nem újkeletű. Egyre többen keresik és találják meg benne azt a praktikát és bájt, ami igazán kedvelhető otthonná teszi.

Arról, hogy kinek mekkora élettérre van szüksége, nem szól a fáma. Minden ember más és más nagyságú lakáshoz vagy szobához van szokva. Aki volt egyetemista és kollégista, az tudja, hogy a boldogsághoz akár egy ágy is elegendő. Jelenleg egy veszprémi garzonlakást bérlek, melynek mérete mindössze 40 négyzetméter. Volt olyan ismerősöm, aki megbotránkozott, mikor először hallotta lakásom méretét, pedig aligha az én lakásom a legkisebb Magyarországon.

Az ország legkisebb lakásában igaz lehet a mondás, hogy sok jó ember kis helyen is elfér. Ez a Budapesten, a Nyugati térnél lévő garzon ugyanis mindössze 3,5 négyzetméter alapterületű. A két kis beugrót nem számolva akkora, mint egy franciaágy, mégis elfér benne egy konyha, egy nappali, egy fürdőszoba, illemhelyiség és egy hálószoba. Igaz, nem szokványos módon, hiszen mindent el kellett helyezni a mindössze 1,6x2 méteres felületen.

Egy kis lakás belső terének kialakítása nehéz feladat - nem elég kreatívan, stílusosan berendezni, fontos, hogy a maximális helykihasználtságra is törekedjen az ember, hogy funkcionális teret alkosson, és közben mégse legyen nyomasztó, szűkös a végeredmény. Nem jó megoldás a túl sok minden összezsúfolása, mégis kénytelen az ember a midennapokhoz szükséges lehető legtöbb elemet elhelyezni az élettérben.

Olcsóbb fenntartani

Lássuk be, egy kis lakásnak valószínűsíthetően kisebb a rezsije, mint egy ugyanolyan felszereltségű, de lényegesen nagyobb alapterületű lakásnak vagy háznak.

Előtérben a praktikusság és a design

A kisebb terek miatt rendszeresen elgondolkodhattok azon egy-egy vásárlás során, hogy valóban szükségetek van-e az adott termékre, vagy csak azért vennétek meg, mert vásárolhatnékotok van. A birtoklás sok esetben nem öröm, a megmaradó összeget viszont olyan dolgokra költhetitek, amelyek valóban hozzáadnak az életetekhez.

A kis lakásokhoz egyébként is szuperjó bútorokat lehet terveztetni. Hiszen kimondta, hogy a kisebb lakásokat nem lehet csodásan berendezni? Pár okos és ügyes megoldással kis helyből is lehet nagy teret csinálni, hiszen az IKEA, a JYSK és a hozzájuk hasonló cégek gondolnak azokra is, akik kis tereket szeretnének élhetővé tenni.

Minigarzon: szükségmegoldás vagy újfajta életstílus?

Szabály ugyan nincs rá, de a piacon minigarzonként általában a 15 és 25 négyzetméter közötti összkomfortos lakásokat értik. A minigarzonok manapság különösen a befektetők körében keresettek, így nem véletlen, hogy az ilyen, jól kiadható lakások négyzetméterára általában meghaladja a környék átlagárait.

A mini lakásokat többnyire városi fiatalok keresik, akik a jó lokáció és alacsony fenntartási költségek miatt választják ezt a megoldást. Ők keveset vannak otthon, ezért az életterük nem ide összpontosul.

A minigarzonok egyik komoly hátránya, hogy gyakran leválasztott lakások, sok esetben raktárból, üzlethelyiségből, pincéből, mosókonyhából, tetőtérből alakítják ki ezeket.