Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Ismét támogathatjuk a kórházat – és az egészségünket

2018. szeptember 3. 4:00
Ötödik alkalommal rendezik meg az Egészség útja programot szeptember 22-én. A nap során sporttal, kultúrával és szűrővizsgálatokkal is tehetünk egészségünkért, illetve támogathatjuk a Csolnoky Ferenc Kórházat.

Ezúttal a kormányzat egészségmegőrző programjához kapcsolódik a rendezvény. A közelmúltban bejelentett szűrőprogram a vastagbélrák megelőzését tűzte ki céljául: évente közel tízezer magyart regisztrálnak a betegséggel, körükben nagy arányú a halálozási arány. Korai felismeréssel azonban ez a betegség is kezelhető – hangsúlyozta Némedi Lajos alpolgármester az Egészség Útja beharangozó sajtótájékoztatóján.

Némedi Lajos és Leitold LászlóNémedi Lajos és Leitold László

Ezt a kormányzati szűrőprogramot is bemutatta dr. Lakner Lilla osztályvezető főorvos: a vastagbélrák-szűrés két lépcsőben történik: az első kör – amit az 50-70 éves korosztálynak ajánlanak fel – teljesen fájdalommentes székletvér-vizsgálat, a második körös vastagbél-tükrözésre pedig csak azoknak lesz szüksége, akik ezen a vizsgálat pozitív eredményt értek el – ez várhatóan a vizsgáltak tíz százalékát jelenti.

Szeptember 22-én délelőtt a Lovassy László Gimnáziumban sportrendezvényeket, szűrővizsgálatokat szerveznek. Két kulturális programon is részt vehetnek az érdeklődők, melyek bevételével a megyei kórház gasztroenterológiai osztályát támogathatják. Délelőtt a Hangvillában a Kabóca Bábszínház szervezésében Cókmók, avagy a morgolódó szekrénymanó című előadást tekinthetik meg, este pedig a Petőfi Színházban a Sing Sing Sing musical estet mutatják be.

dr. Lakner Lilla és dr. Dávid Gyuladr. Lakner Lilla és dr. Dávid Gyula

A kezdeményezés sikerességét mutatja, hogy már a rendezvény kezdete előtt is több mint egymillió forint gyűlt össze a program támogatóinak köszönhetően, az elmúlt öt évben pedig tízmillió forintos nagyságrendű adományt gyűjtöttek össze – számolt be az eredményekről Leitold László, a szervező Szövetség az Egészséges Veszprémiekért Egyesület elnöke.

A támogatást megköszönve dr. Dávid Gyula, a kórház főigazgatója hangsúlyozta: fontos, hogy az emberek részt vegyenek a szűrővizsgálatokon, ezek révén ugyanis évente egy nagyközségnyi honfitársunk élete menthető meg.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Energiaital-függők a magyar fiatalok Energiaital-függők a magyar fiatalok Már az Országgyűlés előtt van az a törvényjavaslat, ami kimondja, hogy a jövőben energiaitalt csak tizennyolc év felett vásárolhat valaki. Tehát gyakorlatilag az alkohollal és a dohánytermékekkel kerül egy körbe, utóbbihoz képest azzal a különbséggel, hogy n száműzik a trafikokba, a boltok polcain kint lehetnek. A green.hu segítségével összeszedtünk néhány statisztikát, amire a törvényjavaslat reagál. 2024. április 10. 12:00 Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Nyártól nem vásárolhatnak energiaitalt a tizennyolc évnél fiatalabbak Amennyiben elfogadja az országgyűlés a KDNP politikusai által benyújtott törvényjavaslatot, úgy legkorábban idén nyártól a dohány- és alkoholtermékekhez hasonlóan az energiaitalok is tiltólistára kerülnek a fiataloknál. A kereszténydemokrata párt ifjúsági tagozatának tagjai veszprémi sajtótájékoztatójukon beszéltek a törvényjavaslat részleteiről. 2024. április 5. 21:46

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.