Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Jön a Nyitott ablak! Közeleg az első bemutató!

2018. augusztus 30. 4:30
„Itt van az ősz, itt van újra”, avagy ha nyár vége, akkor új színházi évad! A Veszprémi Petőfi Színház 2018/19-es első nagyszínházi bemutatója a Nyitott ablak lesz. Nóti Károly darabját Szilágyi Tibor viszi színre, ami külön izgalmas, hiszen már egyszer megrendezte ezt az előadást, ráadásul Veszprémben. Plusz csavar, hogy a szeptember 28-ai bemutatón lesz olyan szereplő, aki az évtizedekkel ezelőtti előadásban is játszott. Ez a szereplő pedig nem más, mint Kőrösi Csaba, akit a Nyitott ablakról, és erről a különös kettősségről kérdeztünk.

De mielőtt rátérnénk a Nyitott ablakra, megkérdezném, hogy telt a nyara?

Köszönöm szépen jól, munkával, mint általában mindig. Huszonhárom éve töltöm a nagyvázsonyi várban a nyaraimat, ilyenkor ott dolgozom. Most volt egy kis könnyebbség, mert Módri Györgyivel idén felváltva tudtuk csinálni a műsort, így pihenhettem délelőtt vagy délután, ez a beosztáson múlt. Természetesen volt elfoglaltságom a színházon belül is, hiszen nem egyszer utaztunk el az előadásokkal.

És mi van a pihenéssel? Hiszen a nyár lenne az egyetlen évszak, amikor kikapcsolódhatna.

Igen, éppen nemrég fogadtam meg, hogy a következő nyáron pihenni is fogok. Természetes, hogy igénylem én is a pihenést, de mindig magával visz a játék iránti szeretet. Viszont számolni kell azzal, hogy a sok munka után kimerül az ember. Csak hát olyan ez, mint egy csapatsport, itt is megvan, hogy hány ember kell hozzá. Nem eshet ki egy sem, hiszen akkor a többi sem tud dolgozni. Ez csak együtt működhet.

Szeptember végén mutatják be a Nyitott ablakot, de már tavaly volt egy házi főpróba. Hogy telt a próbafolyamat?

Sok évvel ezelőtt már játszottam ebben az előadásban, szintén Szilágyi Tibor rendezésében. Hazudnék, ha azt mondanám, nem szorult össze sokszor a torkom. Visszaemlékeztem, elérzékenyültem. Akkor Novotnyt játszottam, akit most Gaál Attila Csaba alakít. Érdekes, ő is Marosvásárhelyen végzett, Csabának hívják, és még egy öltözőben is vagyunk.

Az Őrnagyot játssza. Mesélne egy kicsit a szerepről?

Ez érdekes, mert ebben a színházban már voltam őrnagy, tehát úgy kell kitalálni a karaktert, hogy ne legyenek átfedések. Ne ugyanúgy beszéljen, másképpen mozogjon, tehát legyen egy egészen új figura. Előfordult, hogy egy instrukciónál mondtam, hogy ezt másképp szeretném, hiszen a másik előadásnál ezt a gesztust már csináltam. Jól érzem magam a szerepben. A nagynéném mondta nekem: „Jó neked Csabi, egésznap táncolsz, énekelsz, és szórakozol.”

Mennyire tud a saját életéből meríteni?

Én még az a korosztály vagyok, akik voltunk katonák, és tudom, mekkora hülyeségeket csináltattak az emberekkel. A megélt dolgokból mindig lehet csipegetni. Minél színesebb a színész élete, annál több mindenből tud meríteni. Rómeót sem lehet eljátszani tizennégy évesen, ahogy megírta Shakespeare.

Sokszereplős előadásról beszélünk. Milyen a fiatalokkal?

Sokszereplős, bár a régi Nyitott ablak még több emberrel ment. Már azért összeszoktunk, a legtöbb előadásban együtt vagyunk. Próbálunk a gyerekeknek segíteni, néha irányítani is kell őket, hogy nekünk is és maguknak is megfeleljenek. Nagy a nyüzsgés, a szó jó értelmében.

Milyen korosztálynak ajánlja az előadást?

Ez egy habkönnyű zenés játék. Minden korosztálynak ajánlom, biztos vagyok benne, hogy jól fognak szórakozni!

Szabó Eszter
Domján Attila
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. tegnap 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.