Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
13°C

Veszprémi állatkert: a fenntartható fejlődés útján

2018. augusztus 26. 4:00
Idén lett 60 éves a Veszprémi Állatkert, mely története legnagyobb fejlesztésén megy keresztül: 2,5 milliárd forintból újul meg. Az elmúlt években előfordult, hogy több mint 400 ezer látogatót fogadtak, ami még országos szinten is kiemelkedőnek számít.

Nagy fejlesztések folynak jelenleg az állatkertben, mely szülinapja alkalmából nem is kaphatott volna szebb ajándékot: a Modern Városok Program keretében 2,5 milliárd forintból újul meg. Az elmúlt hatvan évben nem volt arra példa, hogy ekkora fejlesztés ilyen rövid idő alatt megvalósuljon a vadasparkban. Az állatkertnek mindkét területét érinti a fejlesztés: a Gulya-dombi részen befejeződnek azok a beruházások, melyeket évekkel ezelőtt megálmodtak és idén elkezdődött a Fejes-völgyi terület rekonstrukciója is.

A támogatással olyan létfontosságú infrastrukturális beruházásokra nyílt lehetőség, melyek elengedhetetlenek a hosszú távú napi üzemeltetés során. Ilyen például az új operatív központ, a karantén, és az új állatorvosi klinika megépítése is. A dolgozóknak új szociális blokk épül, ezen kívül egy új logisztikai központ és egy modern takarmánykonyha is létrejön. Az új, közel egy hektáron elterülő Afrika tematikájú élmény játszóteret néhány héttel ezelőtt adták át. Tavaly az axis szarvasok, idén pedig a tevék kaptak új kifutót.

Új kifutót kaptak a veszprémi tevék - vehir.hu

Az ország legnagyobb karavánja mostantól kétezer négyzetméteren szaladgálhat.

Fontos pont a turizmus életében

A Veszprémi Állatkert meghatározó turisztikai pozíciót tölt be a Dunántúlon, hisz akár 100-120 kilométerről is idevonzza a látogatókat. Ma már megszokott, hogy Budapestről, Pécsről, Sopronból, Szombathelyről jönnek rendszeresen egész napos kirándulásra. Kedvező időjárás esetén az elmúlt években előfordult, hogy több mint 400 ezer látogatót fogadtak, ami még országos szinten is kiemelkedőnek számít. Ez hatalmas szám, hisz az országban nincs arra példa, hogy egy hatvanezres lakosú város állatkertje ennyi érdeklődőt fogadott volna.

A fenntartható fejlesztések útján

Török László igazgató és csapata az elmúlt évek során bebizonyította, hogy lehet merni nagyot álmodni. Amikor tíz éve még elefántházról, fókákról, pingvinekről vagy szavanna kifutóról beszéltek, senki nem tudta elképzelni, hogy összejöhet, de a kitartó munkát siker koronázta. Ki tudja még, mi várható a jövőben?

A fejlesztéseknél sosem felejtették el a fenntartható fejlődést. „Csak olyat szabad megépíteni, amit az állatkert hosszútávon képes eltartani”- szól a zoo mottója, ami lépten-nyomom tetten érhető a parkban. Minden egyes projekt-előkészítésnél kőkemény számolásokat végeznek, és ha úgy látják, hogy meghaladja az erőforrásokat, vagy kisebbre tervezik, vagy el is vetik. Úgy tudjuk, ezért nincs például Veszprémben egy hatalmas akvárium, hisz annak fenntartása nagy falat lenne az állatkert számára.

Veszprémi Dinopark: Életnagyságú Diplodocus a családjával tekint a látogatókraVeszprémi Dinopark: Életnagyságú Diplodocus a családjával tekint a látogatókra

Elmondható, hogy az állatkertekben régen ketrecet, ketrec után építettek, rengeteg állattal. Az volt a fő törekvés, hogy minél több faj minél több egyedét mutassák be, gyakran az állattartás minőségének kárára. A mai modern állatkertek azonban az olyan hagyományos állatkerti értékek, mint természetvédelem, fajvédelem, oktatás mellett a szabadidő hasznos eltöltésének irányába mennek, tartalmas kikapcsolódást nyújtva minden korosztálynak. Ennek érdekében fejlesztik a Veszprémi Állatkert játszótereit is, és nyitották meg többek közt Magyarország legnagyobb dinoszaurusz parkját.

zoo
Ge. Á.
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.