Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Jaj, úgy élvezem én a strandot!

2018. augusztus 16. 15:35 // Forrás: Fortepan
Igaz, hogy bizonyos távolságból minden kicsit szebbnek látszik, de a régi nyarak íze és nemes egyszerűsége valahogy még mindig verhetetlen.

Akkoriban a nyár még nem a tökéletesen megkomponált, Insta-kompatibilis képekről és a minél tetszetősebb élményekről szólt a Balaton Kellős Közepén, hanem az igazi, hamisíthatatlan szabadságról. Arról, ami minden porcikánkat átjárta, és ami néha nem fakadt semmi másból, csak abból, hogy büntetlenül heverésztünk a fűben vagy a strandon egy nyugányban, miközben a lehunyt szemhéjunkon keresztül érzékeltük a fény váltakozását. De lehet, hogy mindezt csak a kerti locsoló mellett tettük, mégis, azok a lustán elnyúló meleg napok jobban az emlékezetünkbe égtek, mint ma egy spanyolországi nyaralás.

Akkoriban a kikapcsolódás még tényleg kikapcsolódást jelentett: kártyázást, sakkozást a barátokkal, láblógázást a stégen, vízibiciklizést - és nem telefonnyomkodást.

Valahogy ez jön vissza a Fortepan múlt századi nyaralós képein is, amelyek néha végtelenül egyszerű pillanatokat ragadnak meg, sokszor mégis sokkal őszintébbnek tűnnek, mint a lassan kötelezőnek tűnő vitorlázós képek. A kedvenceimből válogattam.

Hurrá, nyaralunk! /Fotó: Péchy László (1921)

Ki vitorlával hasítja a vizet, ki felfújható delfinnel / Fotó: Fortepan (1935)

Lazulás a stégen Balatonmáriafürdőn /Fotó: Lissák Tivadar (1934)

Néha azért a strandon is elszabadultak az indulatok /Fotó: Szent-Tamási Mihály (1953)

"Emlékszem, mennyire vártam a tihanyi révnél azt a kékszemű lányt." (KFT) /Fotó: Csontos Péter (1940)

Csak egy nyugágy meg egy sakktábla kell a szórakozáshoz /Fotó: MHSZ (1967)

Vagy egy pakli kártya /Fotó: Magyar Rendőr (1976)

Nekem a Balaton a Riviéra /Fotó: Csontos Péter (1940)

"Csónakban ültünk egy lánnyal éslehullott rólunk minden erkölcsi lánc." /Fotó: MHSZ (1966)

Ki szereti a siklót? Senki. De valahogy ez is a régi nyarak kiváltsága volt /Fotó: Lencse Zoltán (1958)

Teljes felszabadultság / Fotó: MHSZ (1961)

Itt szenved a strandon, a felnőttek hada,
sőt, minden általános- és középiskola.
Nappal együtt izzad, s együtt mulat éjszaka,
ez a nyár szava, ez a nyár szava. /Fotó: Umman Kornél (1959)

Van, ami sosem változik. Csak a technikai kivitelezésben. /Fotó: Urbán Tamás (1969)

A szobor challenge elődje /Fotó: Csontos Péter (1933)

Nyáron lélekben mind gyerekek vagyunk /Fotó: Pálfi Balázs (1955)

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.