Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Hogyan étkezzünk természettudatosan?

2018. augusztus 12. 9:52
Mely dolgokra kell odafigyelnünk az ételek kiválasztásakor, hogy egészségesek lehessünk? Az Örömünnep keretein belül szombaton, a Veszprém Agorában Révász Péter vegán szakács is tartott előadást az érdeklődők számára „Természettudatos táplálkozás” címmel, amely során számos hasznos tippel lettünk gazdagabbak.

A kiindulópont az, hogy az étkezés egyik lényege az energia. Ezt az energiát nem az élettelen, hanem az élő ételekből nyerhetjük, tehát hőkezelt helyett nyers dolgokat fogyasszunk. Mindez pedig azért van jó hatással egészségünkre, mert az élő energia bevitelének következtében szervezetünknek kevesebb enzimet kell termelnie - tudhattuk meg az előadáson. Az élő, vagyis nyers ételek fogyasztására nem hirtelen, hanem fokozatosan kell átszokni, hiszen aki hozzá van szokva a hőkezelt ételekhez, annak nehezebben fogadja be szervezete az élő táplálékot: megfájdulhat a hasa tőle.

Milyen ételeket fogyasszunk tehát? Érdemes olajos magvakat beáztatni, hogy kicsírázzon, mint például mákot vagy fekete szezámmagot. Ezekhez tehetünk aszkorbinsavat, amely aktív tisztító hatással rendelkezik, kimondottan jó a bacik ellen – legalábbis Révász Péter számára, hisz tudjuk, minden szervezet más. Szerinte így sokkal több vitamint be tudunk juttatni szervezetünkbe mintha C-vitamin tablettát veszünk be.

Révász Péter nemcsak hasznos információkkal, hanem egy kis édességgel is szolgált az érdeklődők számára. Megkóstolhattunk olyan süteményeket, amelyeket teljes mértékben élő alapanyagokból készített. Ha hasonlót - nemcsak nagyon finomat, hanem természettudatosan is - szeretnénk sütni, fontos tudnivaló, hogy az ökológiai és egészségügyi szempontból is előnytelen cukor helyett ajánlott datolyával ízesíteni.

A még egészségesebb étkezés érdekében arra is figyeljünk, hogy mit mivel, és mikor fogyasztunk! A nádcsírában meglévő vas megfelelő felszívódásához például elengedhetetlen a C-vitamin bevitele. Gyümölcsöket ajánlott étkezés előtt fél órával enni, hiszen így fel tud készülni a gyomor az emésztésre: elkezdi termelni az emésztőenzimeket.

Néhány hasznos tipp még:

  • A hüvelyes dolgokat érdemes elkezdeni szódabikarbónás vízben főzni, hiszen így kioldódnak az emésztét nehezítő anyagok.
  • Sütemények készítésekor használjunk fel utifűmaghéjat! Nemcsak jól összeáll tőle a süti, hanem rendkívül egészséges is: tisztítja a bélrendszert.

Ne engedjük tehát, hogy megvezessék érzékszerveinket az élesztővel teli péksütikkel, vagy a pirított rágcsálnivalókkal! Fogadjuk meg ezket a tanácsokat: étkezzünk természettudatosan!

Ágel Zita Krisztina
Ge. Á.
további cikkek
Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát életmód Két veszprémi szakember újraértelmezte az egészség fogalmát Két veszprémi szakember összefogott, hogy az egészséges életmódhoz kapcsolódó szakmai tudásukat egyesítve újra értelmezzék az egészség fogalmát az emberek gondolkodásában. Hiánypótló előadás-sorozatukban a dietetika és a testedzés harmonikus és gyakorlati összhangjára hívják fel a figyelmet. Nem tananyagot felmondva, hanem személyes, életközeli példákkal. Nyikos Ráhel és Péteri Dávid meséltek közös projektjükről. 2024. április 16. 21:19 A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus A nők esetében továbbra is az emlőrák, a férfiaknál a prosztatarák a leggyakrabban diagnosztizált daganattípus - olvasható a Magyar Rákellenes Liga szerdán, a nemzeti rákellenes nap alkalmából közzétett közleményében. 2024. április 10. 15:08 Boldog élet rád csak barátok közt vár életmód Boldog élet rád csak barátok közt vár Régóta tudott, hogy a párkapcsolatban egészségesebbek vagyunk és tovább élünk, mint egyedül – de hogyan hatnak a jóllétünkre a barátságok? 2024. április 8. 15:01 Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon Idén a szokásosnál is korábban jelenhetnek meg a kullancsok Magyarországon A korábban beköszöntött tavasz miatt idén a szokásosnál is hamarabb lehet számítani az őshonos, valamint az újonnan megjelent Hyalomma kullancsok felbukkanására Magyarországon - közölte a HUN-REN Ökológiai Központ. 2024. március 26. 11:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.