2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Körbenyaltuk a belvárost

„Nyalni csak úgy lehet, ha élvezzük az ízeket.” Bár a Bikini egy kicsit mást értett e sorok alatt, mi most szó szerint vettük őket és úgy döntöttük, nyakunkba vesszük Veszprém belvárosát, hogy nyomába eredjünk a legjobb fagylaltnak.

Támpontként a helyiek és a turisták szempontjából is legforgalmasabb környéket, a Vár – Óváros tér – Kossuth utca – Hangvilla által határolt területet vettük, így összesen öt fagyizót teszteltünk: a Völgy Fagyizót a vár alatt, a Bellamiát az Óváros téren, a Mackó Cukrászdát, valamint a Kokót és az Adria Fagyizót a Kossuth utcán. Mindenhol egy különlegesebb és egy hagyományosabb ízű fagyit választottunk, a teszt alapján pedig rangsoroltuk is a helyeket, amiben segítségünkre két profi nyaló, Teszt Elek és Jég Jolán volt. Íme, az eredmény:

5. Bellamia

Amit kóstoltunk: Rákóczi túrós, citrom és eper

Fagyi fokmérő: Hajjaj! A gasztro élményt nem itt találtuk meg, és nem azért, mert a választék viszonylag szűk és hagyományos. A semmi extra kifejezés itt mindent elmond: a Rákóczi túrós nem rossz, de ebben a kategóriában ettünk már jobbat, ahol nem a fagyi alapját adó tej íze dominált. Hasonlók a benyomások a citromnál is: ízre a Carte d'Or-t idézi, csak annál lágyabb, Teszt Elek szerint azonban a kelleténél csöppet édesebb, a jégdarabkák száma pedig még Jég Jolánnak is túl sok volt: gyakorlatilag roszogott a fogunk alatt. Az epret viszont nem igazán tudtuk értelmezni: gyümölcsfagyi helyett mintha a szupermarketek polcain található, 50 forintos eperhabos, joghurtos kiscsokit ettünk volna.

Egy gombóc ára: 280 Ft
Laktózmentes fagyi: van

4. Adria Fagyizó

Amit kóstoltunk: citrom és ananász + grátiszként áfonyát

Fagyi fokmérő: Vigyázat, olvadásveszély! Állagában kétségtelenül itt kapjuk a leglágyabb fagyit, mert sajnos már a kimérés pillanatában folyik szinte. És bár a gyümölcsfagyik mind laktózmentesek, néha gyümölcsmentesnek is tűnnek. Nekünk legalábbis most sikerült kifogni két nem túl jó fagyit, pedig egyébként a hétköznapokban szeretjük a helyet, valahogy úgy, mint a gumicukrot: tudjuk, hogy nem ez az igazi, de mégis levesz a lábunkról. Ananászt mindenesetre biztosan nem ennénk itt újra: rettentő édes és mű hatást keltett. Hasonló volt a gond a citrommal is: nem volt eléggé karakteres. Az áfonya ugyanakkor már bizonyított: épp megfelelő arányban voltak az ízek. Plusz tipp: kérjük a fagyit édes tölcsérben – nagyon finom és az ajándékba kapott plusz gombóccal együtt biztosan belefér az egyébként sem kis adag fagyink.

Egy gombóc ára: 230 Ft
Laktózmentes fagyi: van

3. Mackó Cukrászda

Amit kóstoltunk: sós karamella és citrom

Fagyi fokmérő: Ezzel már elvagyunk! Állagra a fagyik teljesen homogének, kellően lágyak és jól hűsítenek a melegben, ráadásul ízvilágban is találni érdekesebb hangzásúakat, mint például a vegán mogyoró vagy a nagy slágernek számító sós karamella. Utóbbi mondjuk ízlés kérdése, de ha valaki különlegesre vágyik és szereti a karamellát, annak telitalálat: a sósság épp csak apró pikantériaként szolgál, a karakteres karamellás ízt pedig sokáig érezni még a szájpadlásunkon – egyenesen olyan, mint a Krowka tejkaramella. Ami a citromot illeti, az apró citromhéj darabkák már biztosítanak róla, hogy nem hamisítvány, az eddigiek közül pedig ez volt a legsavanyúbb fagyi: rendesen összehúzza a szánkat. Ízlés kérdése, ez bejön-e valakinek – nekünk igen.

Egy gombóc ára: 250 Ft
Laktózmentes fagyi: van

2. Kokó

Amit kóstoltunk: tej- és cukormentes szeder és csoki

Fagyi fokmérő: Mintha a nagyinál lennénk. A csokifagyi gyakorlatilag maga volt a gyerekkor íze: pont olyan volt, mint a reggelihez fogyasztott bögre kakaó – az az igazi, klasszikus, tejcsoki és kakaó keveréke. A szederhez pedig mintha csak most szedték volna frissen a gyümölcsöt: kellemesen savanykás és még a szedermagokat is éreztük a fogunk alatt, a tej és a cukor hiányát viszont egyáltalán nem. Állagra a legjobb fagyit itt kaptuk: homogén, krémesen lágy és még a 33 fokban sem olvadt szét. Plusz pont: nagy a választék a különleges fagyikból, de a tradicionális ízekből is akad bőven.

Egy gombóc ára: 250 Ft
Laktózmentes fagyi: van

1. Völgy Fagyizó

Amit kóstoltunk: chilis étcsoki és málnás maracuja

Fagyi fokmérő: Épp olyan, amilyennek lennie kell. Lágy, krémes és homogén, némi pikáns bizsergéssel. Előbbi esetében erőteljes az étcsoki alap, a chili első ízlelésre épp csak egy kis aromát ad a fagyinak, némi csiklandós utóhatást hagyva maga után. A gombóc végére érve azért már rákapcsol a fűszer, de bozóttűz szerencsére nem keletkezik tőle a szánkban. Ami a málnás maracuját illeti, a málna épp csak felsejlik benne és inkább a maracuja gyümölcsös íze dominál, de az eredmény így is fenomenális. A minőség már-már a balatonfüredi Korzó fagyizót idézi, akárcsak a kínálat: akad itt tökmag, kapros túró és bazsalikomos citrom is.

Egy gombóc ára: 220 Ft
Laktózmentes fagyi: van