Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Melegrekord – még a sarkkörön sem hűsítő a tenger

2018. augusztus 7. 9:25 // Forrás: hirado.hu, travelo.hu, ma.hu, index.hu
Sorra dőlnek meg az európai országok melegrekordjai az afrikai hőhullám miatt: Portugáliában csúcshőmérsékletet mértek, Svájcban olvad az aszfalt, kánikula tombol a sarkkörön, Németországban pedig a hajózás is megnehezült.

Melegrekord az Ibériai-félszigeten

Spanyolországban minden nap 40 fok felett van a hőmérséklet, Madrid belvárosában 45 fokot mértek pénteken. Portugáliában eddig 47,3 fok volt minden idők legmagasabb hőmérséklete, az idei értékek ehhez nagyon közel állnak. Az európai melegrekordot jelenleg Athén tartja a 2003-ban mért 48 fokkal, az Ibériai-félsziget csaknem megdönti ezt. Ha sikerül, az idei nyár lehet a történelem legforróbb nyara – az Index cikke szerint. Ez a hőség viszont áldozatokat is követel: múlt héten két férfi is elhunyt miatta.

Kánikula az Északi-sarkkör mentén is

Júliusban a finn Kevo településen (északi szélesség 69,6 fok) 31-32 fokos kánikula volt, emiatt a szarvasok minden félelmet félretéve együtt fürdőztek az emberekkel. Svédországban is 30 fok felé kúszott a hőmérő szála. Norvégiában meg is dőlt a melegrekord, 34,3 fokkal. Ezek a Skandináviában mért értékek legalább 10 fokkal túlhaladják az ilyenkor megszokott hőmérsékletet.

Fotó: ma.hu

Németország kiszáradt

Németországban 39 fok körüli hőmérsékletek uralkodnak, ami rendkívüli szárazságot okozott. Hatalmasat csökkent a Rajna vízszintje, a hajósoknak is megnehezült a dolga emiatt. Németország legészakibb részén tartják a wackeni rockfesztivált, ahol a vendégek általában szakadó esőben hallgatják végig a koncerteket – idén, erre nem lehetett panasz.

A Balti-tenger is felforrósodott: az észak-német partoknál majdnem olyan meleg volt a víz, mint a Földközi-tengeré. Az augusztus elején megszokott 17-19 fokkal szemben 24 fokot mértek az egyik legnépszerűbb fürdőhelyen, a Rostock mellett Warnemündénél.

Svájcban olvad az aszfalt

Svájcban sem volt még július hava ennyire meleg, mint az idén: Genf körül 35 fok fölé is ment a hőmérséklet. A hadsereg páncélos egységeit ezért éjszakai szolgálatra kellett átvezényelni, hiszen a harckocsik sok utat tönkre tennének az olvadt aszfalt miatt: az 57 tonnás harci járművek lánctalpai könnyen felszakíthatják az utak borítását.

Nemcsak az utakat, hanem a katonákat is kímélik: a fizikailag megterhelő tevékenységeket a reggeli és az esti órákra tették át, valamint a tiszteket utasították, hogy gondoskodjanak a katonák pihenőidejéről, folyadékbeviteléről. Idén vasárnap volt a legmagasabb hőmérséklet Svájcban: 36,2 Celsius-fokot mértek.

Ágel Zita Krisztina

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.