2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Porga Gyula: Veszprém környékén van munkaerőtartalék

  • gazdaság
  • 2018.08.04
    15:07
  • autopro.hu
Veszprémben gyakorlatilag megszűnt a munkanélküliség, Porga Gyula szerint a környéken viszont még van tartalék munkaerő. A polgármesterrel az autopro.hu készített interjút.

A portál újságírója a Pápai úton létesítendő munkásszállóval kapcsolatban, illetve a munkaerő-piaci helyzetről kérdezte Veszprém polgármesterét.

Mint arról mi is beszámoltunk, a veszprémi önkormányzat és a kormány 80 fő befogadására alkalmas munkásszállót hoz létre a Pápai út 37. számú épületben. A beruházás 361 millió forint, a polgármester szerint pedig decemberben pedig már fogadhatják az első beköltözőket, akik a Continental, a Jost Hungária és a Valeo dolgozói közül kerülnek ki.

"Ennek érdekében már felvettük a kapcsolatot a helyi vállalatokkal, megkezdődött a kapacitás feltöltése. A szerencsés az lenne, ha évente, kétévente tudnánk hasonló kapacitásokat átadni és már dolgozunk a következő hasonló beruházás előkészítésén is" - fogalmazott Porga az interjúban.

Porga Gyula (fotó: Domján Attila - archív)Porga Gyula (fotó: Domján Attila - archív)

A polgármester beszélt arról is, hogy bár vannak még szabad kapacitások az ipari parki létesítményeket illetően, így akár lenne lehetőség egy újabb nagyvállalat befogadására, az alacsony, szinte nem is létező munkanélküliség miatt egyelőre az ipari vállalatok a robotizációra, a technikai újításokra helyezik a hangsúlyt. Ahol felszabadul munakerő, az a cégen belül máshova tevődik át, Porga szerint a környékbeli kistelepüléseken azonban még vannak tartalékok. Emiatt úgy látja: "Jelentős beruházásra a nagy munkerőigényű iparágban csak jelentős toborzási és munkaerőpaici átrendeződés mentén kerülhet sor, éppen ezért ma már inkább a szolgáltató ipari befektetésekre számítunk, amire könnyebben tudunk felkészülni."

A pozitív gazdasági mutatók mellett a polgármester kifejtette az önkormányzat és a vállalatok között kialakult jó kapcsolatokat, hogy miként ösztönzik itt maradásra a fiatalokat, illetve azt is, hogy a 2023-as EKF cím elnyerésével egy új, kulturális innovációra épülő gazdasági térséget hoznának létre.

A teljes interjú itt olvasható.