2019. június 27., csütörtök
László névnap

Ha nem feszül eléggé a póló – izomdiszmorfia

  • Hétvezér
  • 2018.08.05
    05:35
  • Fogalom-meghatározás forrása: semmelweis.hu
Nyár, strand, bikiniszezon – már a tavasz kezdetétől aggódva tekintünk magunkra a tükörbe, s többnyire mindent megteszünk azért, hogy karcsú alakkal bújhassunk bele fürdőruhánkba. Nemcsak mi, nők szorongunk emiatt: ismerősek a kigyúrt férfiak a konditermekből? Megkérdeztük őket.

Először tisztázzuk a fogalmat: az izomdiszmorfia az izomzat méretével való kényszeres foglalkozás. Akire ez jellemző, túlzásba viszi az edzéseket, speciális étrendet követ, több esetben anabolikus szteroidokat vesz segítségül, hogy izomzatot építsen – a kontrollt pedig elveszti. Ezek a férfiak hiába lesznek egyre izmosabbak, továbbra is vékonynak és gyengének látják magukat. Lényegében tehát a jelenség nevezhető fordított anorexiának. A testépítők körében a leggyakoribb, ennek a csoportnak Magyarországon 4-5 %-a, az Egyesült Államokban pedig 10 %-a izomdiszmorfiás.

A betegség tipikusan késő serdülőkorban vagy kora felnőttkorban alakul ki. De miért is? A hajlamosító tényezők között gyakori a gyerekkori vagy serdülőkori súlyprobléma, és az ezzel járó csúfolás, önbizalomhiány, de lehet az anorexia kompenzálása, megszégyenítés, bántalmazás, szexuális abúzus is. Akár családi háttérből is eredhet: az izomdiszmorfia jelentkezhet egy túlóvó anya vagy egy nem jelenlévő apa miatt is.

Amennyi izmot felszednek ezek a férfiak, annyi negatív következménnyel kell szembesülniük: izomsérüléssel, szív- és érrendszeri betegségek fokozott kockázatával, evészavarral, szteroid függőséggel, mentális zavarokkal.

mariofavela.commariofavela.com

Izompacsirták egy veszprémi konditeremből – megkérdeztük őket

Vajon mit gondolnak erről a betegségről a konditermek látogatói? Körülnéztem egy népszerű helyi edzőteremben, és lecsaptam néhányra. Kifaggattam őket edzési szokásaikról, elégedettségükről. Az izomdiszmorfiáról még nem hallott egyikőjük sem, de miután röviden ismertettem számukra, elmondták róla véleményüket.

Bence (23): 185 cm, 74 kg

Majdnem egy éve edz rendszeresen. Azért kezdte el, hogy jobb fizikumot érjen el, formában akart lenni, hogy jól nézzen ki a strandon. Viszont rájött, hogy az edzés a külső mellett az egészségre is jó hatással van – étrendjét is komolyan figyeli, szinte a mániája lett, például időszakos böjtölést is tart. „Mindig van mit faragni” – mondta, de büszke, látja a fejlődését, és ez motiválja. Szerinte hangulatfüggő, hogy mit látunk a tükörben – nagyon ritkán ő is tapasztalta magán az izomdiszmorfiát.

Hablicsek Norbert (44): 180 cm, 110 kg

A többszörös Európa- és világbajnok erőemelő és testépítő 27 éve edz naponta másfél órát, súlyemelő édesapja volt rá hatással. Felhúzásból világcsúcsot tart, 310 kg-mal. A testépítés miatt fontos számára a megfelelő étrend is: a szénhidrát-mentes étrendet kell betartani, a vizet is elhagyják, ami már hat az agyműködésre is, ekkor már neveket felejtenek el. „Az erőemelőnek erősnek kell lenni, a testépítőnek meg jól kinézni.” Elégedett eredményével: „Én, genetikailag, amit ki lehetett belőle hozni, azt kihoztam.” Mit gondol az izomdiszmorfiáról? „Szomorú. Egészséges önbizalom kell. Amit elértem, arra büszke vagyok. Amit elértünk, arra legyünk büszkék. Én egy öregembert látok, ha belenézek a tükörbe, nem egy vékony fiút.”

Hablicsek Norbert / FacebookHablicsek Norbert / Facebook

Károly (46): 178 cm, 100 kg

Szerinte a hiúság a hunyó: „Mindenki azért kezd el edzeni, mert jól akar kinézni. A testépítéshez óriási hiúság kell.” Már ’93 óta edz, 10 éve rendszeresen, de csak hobbi szinten, négyszer hetente. A táplálék-kiegészítők mellett igyekszik „normálisan” étkezni. „Az ember soha nem elégedett” – szerinte minél többet edzünk, és minél jobban nézünk ki, annál elégedetlenebbek vagyunk, akkor kezdjük jobban figyelni magunkat. Amikor tényleg odafigyelünk, eredmény is van, de ezt senki nem láthatja magán reálisan; akire azt mondjuk, hogy nagyon jól néz ki, az nem elégedett magával. Bár a sport erőssé, egészségessé teszi az embert, ő úgy gondolja, nagyrészt a külsőségek számítanak. Testképzavar? – bevallása szerint benne nincs ilyen.

Tamás (34): 178 cm, 83 kg

Lassan egy éve edz rendszeresen, heti kétszer kondizik, de mellette úszik, jógázik is, hogy fitt legyen. Szed vitaminokat, étrend-kiegészítőket, és odafigyel az egészséges táplálkozásra is, számára ez a fontos: „Az egészség az elsődleges, de nem baj, ha az ember jól is néz ki.” Elégedett az eredményével, fejlődésével. „Remélem, én nem vagyok ilyen, ezt valószínűleg magunkon nem vesszük észre könnyen. Nem hiszem, hogy ebbe a kategóriába tartozom.” – mondta az izomdiszmorfiáról.

Balázs (36): 172 cm, 86 kg

A dohányzás abbahagyása miatt, majdnem egy éve, hetente hatszor edz, mellette fehérjét, zsírégetőt is szed. Számára a külső és az egészség egyaránt lényeges. Célja, hogy minél szálkásabb alkata legyen, eddigi eredményével pedig elégedett. Szerinte az izomdiszmorfia frusztráció.

Összegezve a megkérdezettek elmondásait, megfigyelhető, hogy kivétel nélkül figyelnek az étrendre is a sport mellett, ami együtt jár azzal, hogy az egészségük is fontos számukra. Aki komolyabban veszi a helyes táplálkozást, annak nem a kifogástalan külső elérése a cél. Akinek a másik a fontosabb, általában több időt fordít a sportra, főként konditeremre. A kor vagy testalkat és az izomdiszmorfia között az adott emberek esetében nem fedezhető fel összefüggés. Inkább a személyiségük, valamint az edzés oka dönti el, hogy miként viszonyulnak a betegséghez. Aki hiú, önbizalomhiányos, annál sokkal esélyesebb az izomdiszmorfia, míg az egészségre törekvők esetében szinte kizárt.