Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

A világ legjobb hegedűse húzza el a nótánkat ma

2018. augusztus 5. 4:05 // Forrás: auerfesztival.hu
Igazi nagyágyút vet be ma az Auer Fesztivál: miután pályája kezdetén már tett egy rövid látogatást városunkban Gidon Kremer, ma ünnepelt csillagként, sokak szerint a világ legjobb hegedűseként tér vissza Veszprémbe.

A hegedűművész koncertje előtt azonban még a Gárdonyi Kamarazenekar muzsikál a fesztivál zárónapján 17:30-tól a Hangvilla nagytermében.

A Veszprémi Zeneművészeti Szakgimnázium és Alapfokú Művészeti Iskola növendékeiből álló, mintegy 40 főt számláló Kamarazenekar Demel Eszter irányítása alatt az egyik legjelentősebb hazai ifjúsági zenekarrá fejlődött az elmúlt években. Érett zenei előadásmódjukkal és hangzásvilágukkal rendszeresen kivívják a közönség elismerését. A zenekar 1993 óta a háromévente megrendezésre kerülő Országos Zenekari Versenyen minden alkalommal dobogós helyen végzett, többször karnagyi és tanári különdíjakban is részesült, a „legjobb Bartók-interpretáció” díját iselnyerte. A nemzetközi Piccoli Archi vonószenekari fesztiválon ARANYminősítést, 1. helyezést és karnagyi különdíjat szereztek. 2017-ben az országos I. helyezést követően Belgiumban a European Music Festival for Young People nemzetközi zsűrije I. díj CUM LAUDE minősítéssel jutalmazta az együttest.

Felléptek Budapesten a Művészetek Palotája Üveg-termében, a Várkert Bazárban, Amszterdamban, Belgium, Dánia és Hollandia számos városában, valamint lehetőségük nyílt arra is, hogy bemutatkozzanak a „Klassz apARTon” sorozatban és az Auer Hegedűfesztiválon. Demel Eszter karnagy, a hazai zenepedagógia kiemelkedő alakja, a Kokas-pedagógia jeles képviselője. Czigány György Játék és muzsika hétszer tíz percben című műsorában való fellépésük után a következő kritikát kapták: „ A karnagy, Demel Eszter magasfokú zenei intenzitása tökéletes hatással van az ifjú zenekarra. Zenei megformálásának minden mozzanatát átveszik, teljes átéléssel, hibátlan megszólaltatásban adják elő a műveket.”

HANGVILLA, NAGYTEREM - 17:30
A Gárdonyi Kamarazenekar koncertje


A Kamarazenekar koncertje után ugyanott 20 órától aztán Gidon Kremer foglalja el a színpadot, hogy Auer szülővárosában „Silvestrov találkozása Schuberttel” címmel adjon koncertet a veszprémi székhelyű Mendelssohn Kamarazenekar, valamint Yulianna Avdeeva és Giedre Dirvanauskaite közreműködésével.

Gidon Kremer sok évtizede egy élő legenda, Karajan szerint a világ legjobb hegedűse. David Ojsztrah legkiválóbb tanítványaként mindent elért, amit csak lehetett, rögtön lábainál hevert a világ, mindenütt őt akarták hallani. Mi a titka, hogy azóta is szenzációszámba megy minden új koncertprogramja, s hogy hegedűtechnikája nemhogy kopott volna, de még csillogóbb, még letisztultabb és még egyénibb lett az évek alatt? Talán az, hogy a rutinnak sosem enged, állandóan kutat, gyakorol és a legkülönbözőbb, szintén világklasszis művészekkel kamarázik. Az újra mindig nyitott Kremer számára Schnittke, Gubaidulina, Arvo Pärt, Auerbach mind „háziszerzők”. Felsorolni sem lehet lemezeit, de az általa bemutatott új műveket sem. Nincs olyan jelentős karmester Bernsteintől Abbadoig, Muti-tól Harnoncourtig, aki ne hívta volna szólistának együtteséhez rendszeresen.

HANGVILLA, NAGYTEREM – 20:00
Gidon Kremer, Yulianna Avdeeva, Giedre Dirvanauskaite és a Mendelssohn Kamarazenekar

WEINBERG: Hegedű-zongora szonáta op. 136
WEINBERG: Trió zongorára hegedűre és gordonkára op. 24
szünet
„SILVESTROV ÉS SCHUBERT TALÁLKOZÁSA”
SILVESTROV: Öt darab hegedűre és zongorára
SCHUBERT: a-moll szonatina op. 137 (Michail Tsinman átirata hegedűre és zenekarra)

Gidon Kremer - hegedű
Yulianna Avdeeva - zongora
Giedre Durvanauskaite - gordonka
Közreműködik: Mendelssohn Kamarazenekar

vehir.hu
további cikkek
Rockzene történelmi környezetben Rockzene történelmi környezetben Harmincnál is több zenekar ad élő koncertet az idei Rock Palota Fesztiválon, amelyet június 14-én és 15-én rendeznek meg Várpalota történelmi központjában, a Thury-várnál. A kétnapos, ingyenes rockzenei rendezvényen olyan országos hírű bandák is fellépnek, mint a Mobilmánia vagy épp az Akela. 2024. március 19. 9:34 Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Mérföldkőhöz érkezett a VeszprémFest Hétfő délután a Budapest Music Centerben ismertették a 2024-es fellépők neveit. Ahogy azt már megszokhattuk, megint ígéretes a névsor az egyébként húszéves fesztiválon. 2023. december 4. 17:55 Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Bejelentették a 2024-es Paloznaki Jazzpiknik első fellépőit Az ünnepi készülődés jegyében a szervezők bejelentették a 2024. augusztus 1-3. között meghirdetett 12. Paloznaki Jazzpiknik első nagyszínpados fellépőit. 2023. november 29. 11:57 Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest VeszprémFest Memoár egy álomról: jubileumi könyvvel és filmmel jelentkezett a VeszprémFest Veszprémben az álmok valóra tudnak válni. Még akkor is, ha olyan hihetetlennek tűnő álomról van szó, mint az, hogy arénákat megtöltő világsztárok muzsikáljanak egy relatíve pici város ékes terein. Húsz év koncertjei, a VeszprémFest rá a példa, melynek legizgalmasabb pillanatait most könyvben és filmen is felidézhetjük. 2023. november 24. 17:09

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.