2018. október 23., kedd
Gyöngyi névnap

Íme a zab

Szinte mindenki ismeri, és már mindennap használja a zabot, aminek én, mint dietetikus nagyon örülök, hiszen az egészségünkre nagyon jó hatással van rendszeres fogyasztása.

Sok zabos receptet lehet találni az interneten, magazinokban, viszont ha nincs ötletünk, akkor csak írjuk be a keresőbe, hogy zab recept és már válogathatunk is. Legfőképpen édesség recepteket fogunk találni, de felhasználása ennél azért jóval szélesebb körű. Sokan nem is gondolják, de még akár egy főzelék sűrítésénél is használjuk a zabpehely lisztet és a megszokott fehér lisztes habarással, rántással készült ételeknél nem sokban különbözik sem ízben sem állagban. Lényegében a zabpehely lisztet bármire ugyanúgy használhatjuk a konyhánkban, mint a megszokott fehér lisztet.

A legtöbben a zabot reggeli kásaként fogyasztjuk, mivel egyszerű, gyors elkészíteni és egészséges választás. A lisztérzékenyek is fogyaszthatják, viszont nagyon fontos, hogy jelölten gluténmentes zabból készült termékeket használjanak mivel a feldolgozás során jellemzően keresztszennyeződés történik, így a jelöletlen termékek nem gluténmentesek.

A zab nagyon értékes tulajdonságokkal rendelkezik. Nagyon jó szénhidrát- és rostforrás, illetve a legtöbb gabonánál több fehérjét és zsírt tartalmaz. Emellett kiváló a vitamin- és ásványi anyag tartalma, magas a mangán, magnézium, foszfor, tiamin, réz, vas, cink, és folsav tartalma.

100 g zabpehely 10,6 g rostot tartalmaz, amely magasnak számít. Jelentős mennyiségben található benne béta-glükán, amely egy vízoldékony rostfajta. Ennek a rostnak köszönhetjük a zab legtöbb jótékony hatását. Csökkenti az összkoleszterin-, és az LDL koleszterin szintet: ez a mechanizmus azon alapszik, hogy a bélrendszerből mérsékli a koleszterin felszívódását. Jó hatással lehet egyes daganatos betegségekben, illetve krónikus bőrbetegségekben és erősíti az immunrendszert.

Cukorbetegségségben is kiválóan felhasználható alapanyag, mivel a benne lévő szénhidrát lassan szívódik fel, így a vércukorszintet is lassan emeli, glikémiás indexe alacsony. Fogyókúrában is előnyös, mivel a magas rosttartalma miatt teltségérzetet okoz és székrekedésben sok folyadékfogyasztással együtt jótékony hatású. A szénhidráttartalmánál fogva feltölt energiával, így fokozza a szellemi és fizikai teljesítőképességünket, B-vitamin tartalma miatt pedig kedvünkre hat jótékonyan.

Összességében elmondható, hogy egy remekül használható és egészséges alapanyag a zab, így fogyasztását csak ajánlani tudom.

Csik Orsolya, dietetikus