2019. május 24., péntek
Eszter névnap

Veszprémi gyárlátogatáson vett részt a svájci nagykövet

  • gazdaság
  • 2018.08.03
    14:00
  • MTI, VEHIR
Peter Burkhard szerint nem áll távol a két ország munkához való hozzáállása.

Svájc a 12. legfontosabb befektető ma Magyarországon. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter még tavaly jelentette be, hogy 4,2 milliárd forintos beruházással bővíti veszprémi elektromotor gyárát a svájci Maxon magyarországi leányvállalata, a Maxon Motor Hungary Kft. A beruházás összesen 102 új munkahelyet teremtett a városban.

Peter Burkhard svájci nagykövet személyesen volt kíváncsi a cégre, hisz mint lapunknak elmondta, a nagykövetségnek fontos, hogy miként érzik magukat az alpesi országból jött vállalkozások. Csütörtökön Ovádi Péter országgyűlési képviselővel, Porga Gyula polgármesterrel, és a cég vezetésével tekintette meg a veszprémi üzemet.

Peter Burkhard kék ingben, mellette Ovádi PéterPeter Burkhard kék ingben, mellette Ovádi Péter

Elmondása szerint mély benyomást tett rá a városban működő cég, hisz hasonlóan működik, mintha azt Svájcban tenné: precíz és hatékony termékeket állítanak elő, és sokat tesznek a dolgozók jólétéért.

„Mindkét dolog jellemző Svájcra, ezt jó látni, ez példa lehetne mások számára is”

- mondta Burkhard, aki szerint Magyarország és Svájc közt van megértés, és nem áll távol a két ország munkához való hozzáállása.

A Maxonról
A Maxon főtevékenysége villamos motor, áramfejlesztő gyártása, ezen belül az egyenáramú villamos motorok és részegységeinek gyártása, szerelése. A veszprémi gyártóközpontban előállított elemek jelentős részét a NASA-nak szállítják, és azokat a következő Mars-szondák elektromotorjaiban fogják használni.

Ma 30 országban vannak jelen, négy gyártóhelyük közül egy Veszprémben található. A magyar céget 2001-ben alapították, jelenleg a foglalkoztatottak létszáma 400 fő körüli. 2010-ben 280 millió forintos állami támogatást kaptak egy 1 milliárd forintos gépbeszerzésre és beruházásra. A svájci anyavállalat az egyenáramú motorok területén piacvezető Európában- MTI.

Ovádi Péter a találkozó után örömét fejezte ki a Vehir.hu-nak, hogy a nagykövet személyesen látogatott Veszprémbe. „Cél, hogy a térség vállalatai erősek legyenek, hisz kiemelt fontossággal bírnak a foglalkoztatottság szempontjából"- mondta. Azért, hogy elősegítse fejlődésüket, Ovádi áprilisi megválasztása után két térségi vállalkozói fórumot is létrehozott, hogy az itt megfogalmazott hangokat az elé a parlamenti Vállalkozásfejlesztési Bizottság elé tárja, amelyben ő maga is pozíciót vállalt.

Címlapfotó: Peter Burkhard 2018 augusztus 2-án a Maxon Motor veszprémi irodájában.