2019. június 27., csütörtök
László névnap

"Szélbe burkolt város" - Veszprém irodalma

Találkoztatok már a királynék városával a szépirodalomban?

A romantikus környék nem egy írót vagy költőt ihletett meg, számos alkotásban futhatunk össze az ismert macskaköves utcákkal, dimbes-dombos környékkel. A magyar irodalom kezdetétől egészen a kortárs művekig meghatározó veszprémi vonatkozásoknak lehetünk tanúi. Szemezgessünk belőlük néhányat!

A megyei könyvtár nevét adó Eötvös Károly publicistaként munkatársa volt a Pesti Naplónak, az Egyetértésnek, a Pesti Hírlapnak – ezekben a lapokban megjelent több irodalmi műve is. Bár ennek nincs irodalmi vonatkozása, de ő alapította 1865-ben a Veszprém című politikai hetilapot. Az ügyvéd és publicista csak később vált íróvá, viszont akkor néhány év alatt meg írta összes művét, amelyek által mint irodalmi alak is híressé vált. Nagyobb sikerei, fontosabb munkái az Utazás a Balaton körül és A nagy per, mely ezer éve folyik s még sincs vége című könyvek.

Az előző évben elhunyt Vathy Zsuzsa veszprémi kötődésű, a Veszprémi Vegyipari Egyetem egykori vegyészmérnök szakos hallgatója volt. Újságíró, majd prózaíró lett belőle, miután ráeszmélt, hogy őt nem az olaj érdekli, hanem az, aki az olajjal foglalkozik: az ember. Írásaiban a hétköznapi embereket jeleníti meg, s a világot női szemmel tudna nézni.

Vathy Zsuzsa / archív - MTIVathy Zsuzsa / archív - MTI

„Letett egy életművet az asztalra. Azt szokták mondani, hogy a legnagyobb művészet az életünkben az, ha egy olyan életpályát tudunk megvalósítani, ami tulajdonképpen a környezetünkbe is alapérvényű emberi értékeket sugároz ki. Azt hiszem, hogy ő ezt megtette” – dicsérte büszkén Papp Sándor, az írónő egyik egyetemi tanára a tavalyi megemlékezésen. Író tehetségét más is elismerte: Vathy Zsuzsát József Attila-díjas és Márai-díjas írónőként tarthatjuk számon.

Örkény István, az egyperces novellák atyja – bár különösebb személyes kötődése nincs ide – művészetében megjelenik imádott vidéki városunk, ugyanis Páratlan rendőrbravúr című egypercesének helyszínéül Veszprémet választotta. Keressetek utána és olvassátok élvezettel!

Viszont nemcsak a régebbi irodalom kapcsán, hanem a kortárs szerzők között is akad veszprémi kötődésű büszkeségünk: napjaink sikeres írójaként említhetjük Géczi Jánost. A József Attila-díjas költő, író, képzőművész, egyetemünk egykori oktatója a közelmúltban a Pannon Várszínházzal és a Vad Fruttikkal való közös munkája – a Bunkerrajzoló és a Béke Presszó – miatt került még inkább a köztudatba. Írásai közül városunk többek között a Szélbe burkolt város című kötetben jelenik meg. Szépirodalmi művei mellett nem feledkezhetünk meg biológus voltáról sem.

Géczi János / archívGéczi János / archív

Végül, de nem utolsó sorban Veszprém kortárs szerzőjeként még megemlítendő Fenyvesi Ottó, szintén József Attila-díjas író, költő, szerkesztő és képzőművész. Fenyvesi Ottó számos lap főszerkesztője volt: a tapolcai lapnak, a Veszprémi 7 Napnak, a veszprémi Vár Ucca Műhely folyóiratnak, illetve a várpalotai Palotai Hírnöknek.

A Cholnoky-emlékdíjjal jutalmazott Fenyvesi Ottó / archívA Cholnoky-emlékdíjjal jutalmazott Fenyvesi Ottó / archív