2019. május 24., péntek
Eszter névnap

A relációk revelációja

  • kult
  • 2018.07.27
    03:00
Family Art címmel szervezett családi kiállítást Szilágyi von Neuwirth Zoé: a Dubniczay-palota magtárában berendezett tárlaton édesapja: Zoltán Sándor, egykori férje: Szilágyi Lackó, valamint párja: Brush Ramones munkáit láthatjuk.

Van valami különösen érdekes, megkapó abban, ha olyan művészek alkotásaiból állítanak össze egy tárlatot, akik személyesen is közeli kapcsolatban voltak, vannak egymással, hatnak egymásra mind művészileg, mind emberileg. Amikor az ő munkáik kerülnek egy térbe, sugározzák a maguk energiáit egymás felé a négy falról, akkor ez a grafikákkal, festményekkel, objektekkel bekeretezett tér maga is egyfajta művészeti produktummá válik, olyan közeggé, amiben feltárulnak az alkotók közötti kapcsolatok, megtörténik a relációk revelációja.

Ez a tér pedig ezúttal Szilágyi Zoét öleli körbe, aki szerettei munkáiból álmodott kiállítást, és aki a megnyitó beszédeket követően idegenvezetést tartott közönségének a saját világában. Ahogy műtárgyról műtárgyra haladtunk, sorra bontakoztak ki a tragédiák – és a szeretet, ami áthatja az emlékeket. Már az első alkotásnál – ZÉES egy Bulgakov-ihletésű objektjénél – édesapja haláláról beszélt Zoé, de rögtön előbukkantak a szép pillanatok is, mint amikor apja az ő (saját bevallása szerint rettenetes) főztjét dicsérte.

Fodorné Jobbágy ÉvaFodorné Jobbágy Éva

Az alkotások emlékeket idéznek fel, és fordítva: az emlékezés alkotásokat szül. Láthatunk olyan objekteket, amiket apja halála után Zoé fejezett be, és olyan munkáit is, amiket Lackó halála után, az ő emlékére készített. Tárlatvezetése során képet kapunk arról, miért nevezte őt megnyitó beszédében „angyalokkal suttogónak” Fodorné Jobbágy Éva.

A kiállító alkotókat valószínűleg nem kell bemutatni a képzőművészetet szerető veszprémi közönségnek; tudjuk, mire számíthatunk tőlük, és ezúttal még egy kicsit többet is kapunk. Ha négy erős személyiséget zárunk egy szobába, könnyen lehet, hogy szétfeszítik a teret, és ebben a térben, az alkotásokból sugárzó energiák kereszttüzében valamit talán megérthetünk az ő kapcsolatukból.