2019. június 18., kedd
Levente névnap

Időzavarban van Magyarország?

Évente 71 nappal több világos este, jobb életminőség és 4.2 milliárd forint energiamegtakarítás lenne elérhető a Magyarországon élőknek, ha óráinkat egy órával előrébb tekernénk!

Hermann Gábor telekommunikációs mérnök Nyugat Európában töltött ideje alatt megtapasztalta, hogy a nap ott "másképp jár", mint itthon - az esték ott sokkal hosszabb ideig világosak, nálunk pedig korán reggel van világos. Miért ne lehetne ez így nálunk is? A kérdés felmerülése után tett javaslatot arra, hogy megpróbálhatnánk életritmusunkat jobban a nap járásához hangolni.

Miért nem elég nekünk nyáron 16 óra napfény, miért kell még ilyenkor is világítani? Azért, mert minden reggel alvással „elpazaroljuk” a napfényt, és emiatt este feleslegesen kell világítunk!

A jelenlegi időzónában az este 8 óra utáni világos időszak 101 nap, május 4 – augusztus 12 között lesz, ha pedig időzónát váltanánk, akkor ez a világos időszak 172 napig tartana, március 26 és szeptember 13 között lenne világos este 8-ig – plusz egy tavaszi és plusz egy őszi hónappal tovább! Ez +71 nap nyereség.

Az emberek délutáni-esti szabadidejét jelentősen befolyásolja, hogy kint világos vagy sötét van. Az esti világosság fontosabb, mint a reggeli, hiszen a legtöbbünk számára ekkor van a szabadidő, aminek az eltöltését jelentősen meghatározza, hogy világos vagy sötét van-e a szabadban.

A sötét reggelek ugyanakkor jótékony hatással van az alvásra, hiszen sötétben az emberek jobban ki tudják pihenni magukat. A GMT+2 időzónában, nagyjából akkor aludnánk, amikor sötét van és akkor lennénk fenn, amikor világos van.

Minden ország saját maga dönti el, hogy melyik időzónát használja. Az elmúlt pár évtizedben sok ország változtatott már az időzónáján vagy épp vezette be, törölte el, módosította a helyi idejét vagy az éves óraigazítást. Minden ország próbált úgy változtatni, hogy a helyi idő jobban megfeleljen az ott lakók életének.

A GMT+2 időzónában több jó, mint rossz dolog érné a Magyarországon élőket. A váltás nem fájdalmas, olcsón és egyszerűen megvalósítható, minden évben sok milliárd forint kimutatható nyereséget, jelentősen kisebb CO2 kibocsátást és azonnali megtérülést jelent, továbbá az emberek életét is jobbá teszi.

További adatokról és a GMT+2 időzónát Magyarországnak! című javaslatról bővebben itt olvashatnak!