2019. június 27., csütörtök
László névnap

Hurrá nyaralunk! – de mit illik és mit nem a strandon?

Minden bekészítettünk hátizsákunkba, készen állunk arra, hogy a nagy nyári melegben lehűtsük magunkat. Mielőtt azonban ténylegesen élvezhetnénk a megérdemelt vízparti pihenést, egy két alapvető strandolási szabályt kell átgondolnunk és észben tartanunk.

Hivatalosan is nyár van, még ha ezt csak a napok múlásával érzékeljük, de ne búsuljunk, hiszen a hét közepétől visszatér a meleg, így tehát mindenki menjen és gyűjtsön be minél több D-vitamint! Csak néhány szabályt kell szem előtt tartani ahhoz, hogy mi és strandoló társaink is jól érezhessék magukat.

Az egyik legfontosabb lehet a megfelelő ruházat. Ez mindenkinek egyéniségétől és jó ízlésétől függő fürdőruha legyen, de semmiképp sem fehérnemű. A strand területén belül is változtassuk ruházatunkat. Ebédidőben az éttermekben, de még a strandi büfékben is a férfiaknak illik egy trikót, pólót felvenni, a hölgyek pedig egy strandruhát vagy legalább egy törölközőt tekerjenek magukra. Nem esik jól az étel, ha mellettünk izzadó felsőtesttel ülnek.

A strand területén elfoglalt helyünkön is kulturáltan viselkedjünk, hogy a körülöttünk lévőket ne zavarjuk például hangos zenével, veszekedéssel. A gyermekeinknek legelőször azt mondjuk el, hogy ne vágtassanak át mások törölközőjén még szárazon sem. Amennyiben homokos parton pihenünk, akkor mindig közlekedjünk óvatosan a plédek és törülközők között. Próbáljunk meg olyan távolságra elhaladni a napozóktól, hogy véletlenül se rúgjuk rájuk a homokot.

A medencében a gyermekünkkel úgy játszunk, hogy az ne zavarjon másokat. Nézzük meg, hogy milyen típusú medencébe megyünk: úszómedence, csúszdás medence, hullámmedence, és annak megfelelően viselkedjünk benne. Labdázni, játszani olyan helyen kezdjenek el, ahol kevesebben vannak, ám az a legjobb, ha az erre kijelölt helyen teszik ezt. A csúszdánál való sorban állás hosszadalmas, mégsem illik senkit sem megelőzni, annak reményében, hogy velünk sem teszi meg senki.

Igyekezzünk nem feltűnően bámulni másokat. Ehhez természetesen az is hozzátartozik, hogy igyekezzünk úgy „felöltözni”, hogy ne bámuljanak meg. (Hacsak nem ez a célunk!)

Az az alapszabály, miszerint ne szemeteljünk, itt is érvényes. Nagyon kellemetlen, ha a törölközőnket az eldobált cigarettacsikkekre kellene leteríteni.

Medencés strandon esetében, higiéniailag fontos, hogy mielőtt a vízbe megyünk, mossuk le magunkról az előzőleg testünkre kent naptejet. A vízben leoldódó zsíros krém szennyezi a vizet. A zuhanyozás a testünk felkészítéséhez is szükséges, nehogy a medence hideg vizében a felhevült testünk sokkot kapjon. Ugyancsak higiéniai szempontból fontos, hogy ne ürítsen a szervezetünk a vízbe! Ezt intézzük el, mielőtt a vízbe megyünk.

A strand etikett szabályai rendkívül egyszerűek. A parton sem kell mást tennünk, mint figyelni egymásra, tekintettel lenni a többi strandolóra. E pár szabály betartásával is jól érezhetjük magunkat és nem ér kellemetlenség nyaralásunk alkalmával