Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

A Bárterápia és a Funk You! nyerte a 2018-as Utcazene Fesztivált

2018. július 21. 21:49
Horváth Károly emlékét őrző különdíjat Sárközi Edina nyerte, akit a versenyző utcazenészek szavaztak meg maguk közül.

Húsz kiválasztott utcazenész versengett a héten az összesen 1 millió forint értékű nyereményért. 500 ezer forint sorsáról a szakmai zsűri, a másik 500 ezer forintról pedig a fesztivál közönsége szavazott az interneten.

A zsűri egyáltalán nem volt nehéz helyzetben, mert olyan helyzet állt elő, hogy gyakorlatilag lehetetlen volt kiválasztani a legjobbakat. Idén magas színvonalú produkciók érkeztek Veszprémbe, nem lehetett olyan aspektust keresni, ami méltó vagy igazsásgos lett volna- mondta Horváth Gergő, a szakmai zsűri szóvivője a szombat esti díjátadón a Gizella udvarban.

„Azt a produkciót kerestük, amely jelen pillanatban a legnagyobb felületen illeszthető az utcazeneiséghez. Természetesen mindenki tudott az utcán is zenélni, s az derült ki, hogy nem csak itt, hanem valószínűleg lemezfelvétel,- rádió,- kocsma, -és bárkompatibilis kész produkciók születtek."

Az első díj az Utcazene Fesztivál egyik korán elhunyt alapítójának nevét viseli, ez a Horváth Károly díj, melyet Sárközi Edina nyert. Ezt a versenyző utcazenészek szavaztak meg maguk közül.

A közönségdíjat idén a Bárterápia nyerte,

akikre összesen 800 szavazat érkezett az interneten.

„Mi vagyunk a Bárterápia zenekar. Létay Pongrác (gitár, vokál) és Helmeczi Bianka (ének, kazu, csörgő, melodika, zajozgatások).2016-ban a zeneiskola és a fröccsözés hozott minket össze, és mint később kiderült, még a zenei ízlésünk is megegyezik, így aztán elkerülhetetlen volt, hogy ebből kialakuljon valami. Ez egy évet ugyan váratott magára, de végül csak bekövetkezett. 2017. decemberében került sor a bemutatkozó koncertünkre a Barlangteraszon. A zenei stílusunk a popot és a jazzt közelíti meg. Helyek, ahol eddig felléptünk: Chloé New Yorkban, La Nube, Barlangterasz, Hard Pop Cafe, Itt Vagyok, Kemping Feszt, Fekete Kutya, Cafe Delion, Wombat's, PostART minifesztivál. Következő koncert állomásaink: Művészetek Völgye, Sziget”- írták magukról a bemutatkozóban.

A szombat esti díjátadó után azt nyilatkozták, hogy nagyon élvezték a Veszprémben való fellépést, és komoly presztízsnek élik meg, hogy a közönségnek ők tetszettek a legjobban. A nyereményükből egy új gitárt mindenképp vesznek majd, amibe nemrég csapódott egy liftajtó.

A szakmai díjat idén a Funk You! zenekar zsebelte be.

A funk you! zenekar a 2018-as utcazene fesztiválonA funk you! zenekar a 2018-as utcazene fesztiválon

Az eredetileg trióként működő Funk You zenekar most duó felállásban érkezett a Veszprémi Utcazene Fesztiválra. Stephanie Semeniuc énekesnő és Bogáti-Bokor Ákos gitáros a 70-es évek funk-jából merít, de progresszív rock elemeket is felhasznál a Funk You hangzásához. Nem csak (szándékosan kevésbé ismert) feldolgozásokat, de saját dalokat is hoztak.

„Nem tudunk szóhoz jutni. Hihetetlen, csodálatos, megmagyarázhatatlan. Amikor elmondták, hogy mi nyertünk, azt kívántuk, csípjenek meg, hisz ez egy álom, nem hisszük el. Ákos ma délután elaludt egy órára, és megálmodta, hogy mi nyerünk”

- mondta kitörő lelkesedéssel az újságíróknak az énekesnő, Stepanie Semeniuc.

„Új lemezre költjük a pénzt, ugyanis korábban már pályáztunk, amit egy volt zenésztársunk felélt. Így álnév alatt, a korábbi Yesterdays zenekar úgy érkezett ide, hogy megpróbálja megkeresni ezt a pénzt”- mondták.

A Vehir.hu-nak bevallották, fantasztikusan érezték magukat itt. "Laza, kedves és mosolygós ez a város. A két évestől a száz évesig mindenki ugyanúgy megállt, és táncolt nekünk. Látszik, hogy Veszprém nyitott az Utcazene felé, öröm itt zenélni”.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.