Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Életveszélyesen közlekednek a veszprémi gyalogosok

2018. július 17. 3:00 // Forrás: Veszprém MRFK
Veszélyes, szabályszegő gyakorlat alakult ki Veszprém belvárosában.

A veszprémi belvárosi kettős körforgalom építése miatt a Mindszenty József utca és a Mártírok útja kereszteződésében kiépített
jelzőlámpás kijelölt gyalogos átkelőhely 2018. június 11-től megszűnt. Ehelyett a Brusznyai Árpád utca és a Mártírok útja kereszteződésében lévő kijelölt átkelőhelyet, valamint a Budapest út és a Jutasi út kereszteződésében, a körforgalomnál lévő aluljárót használhatják a gyalogosok.

Itt már nem lehet átkelni..Itt már nem lehet átkelni..

A Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársainak az a tapasztalata, mellyel kapcsolatban több jelzés is érkezett a rendőrségre, hogy a megszűnt átkelési lehetőséget a gyalogosok közül többen úgy pótolják, hogy a Mindszenty József utcán lévő hotel előtti úttesten tömegesen kelnek át egyedül, csoportosan vagy családosan. Az út szélességéből, a forgalmi sávok számából és a jellemzően sűrű forgalomból következően ez a szabálytalan átkelés visszatérően eredményez balesetveszélyes helyzeteket.

A Veszprémi Rendőrkapitányság felhívja a gyalogosan közlekedők figyelmét, hogy a kifogásolt magatartás a közúti közlekedési
szabályok kisebb fokú megsértése szabálysértést valósítja meg. A gyalogosokra is vonatkoznak KRESZ szabályok ugyanúgy, mint a kerékpárral vagy a járművel közlekedőkre. A gyalogos az úttesten a kijelölt gyalogos átkelőhelyen kelhet át. Csak akkor szabad átkelni az úttesten, ha belátható távolságon belül nincs kijelölt gyalogos átkelőhely, és ez esetben az átkelés során a lehető legrövidebb utat kell választani.

... itt meg eddig se lehetett volna... itt meg eddig se lehetett volna

Gyalogos az úttestre akkor léphet, ha meggyőződött annak veszélytelenségéről. A gyalogosnak tilos többek között olyan helyen, ahol járművekkel szemben elsőbbsége nincs, a szabad kilátást gátló akadály (pl. nagyobb jármű) közelében az úttestre lépni, továbbá tilos lánc-, illetőleg csőkorlátot, sorompót kinyitni, azon átmászni, alatta átbújni, illetőleg azt megkerülve elzárt területre (úttest, útszakasz, vasúti pálya, stb.) lépni, valamint tilos az úttesten áthaladni, ha a közelben gyalogos alul- vagy felüljáró van.

Fontos megemlíteni, hogy a kijelölt gyalogos átkelőhely önmagában nem garantálja a közlekedés balesetmentességét, természetesen itt is a kellő körültekintéssel, óvatossággal kell közlekedni a gyalogosoknak.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.