Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A szabad ég alatt nyáron is

2018. július 18. 3:00
A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Háza a hőségben sem hagyja magára a hajléktalanokat.

Nyári hőség, fojtó szárazság, viharok – egész évszakban együtt kell élnünk az egyre szélsőségesebb időjárással. Munkába menet, aközben, majd onnan hazafelé, ahol csak lehet, árnyék és hűvös után kajtatva tesszük meg utunkat, majd hazatérve beléphetünk a nyugalmat, biztonságot, és kényelmet adó otthonunkba. Sajnos ez nem mindenkinek adatik meg. Mint minden helyen, városunkban is sokszor találkozhatunk padokon, aluljárókban, utcákon heverő hajléktalan embertársainkkal. Hogyan birkóznak meg ők ezzel a viszontagságos időszakkal? Kik segítenek nekik?

A Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület Befogadás Háza átlagosan 250-260 hajléktalan embert lát el tíz ellátási egységével. Az intézmény Utcai Szociális Szolgálata körülbelül 90-100 embert gondoz.

27 °C feletti napi középhőmérséklet esetén, vagy a meteorológiai szolgálat második szintű vészjelzésének időtartama alatt – például nagy mennyiségű csapadék, szélsőséges időjárásváltozás esetén – életünk, testi épségünk veszélybe kerül. Ekkor az Emberi Erőforrások Minisztériuma vörös figyelmeztetést ad ki, hogy a veszélyeztető helyzetet lehetőség legyen elhárítani.

Fotó:Máltai SzeretetszolgálatFotó:Máltai Szeretetszolgálat

A nyári időszakban még nagyobb figyelmet kell fordítani a gondozottakra, hiszen kiszáradásnak, napégésnek, hőgutának és a sebek elfertőződésének vannak kitéve. Az MMSz Egyesület törekszik arra, hogy a hajléktalan embereknek minél kevesebb időt kelljen a szabadban tölteniük, ezért a vörös riasztás esetén azonnal tájékoztatják őket a felmerülő veszélyhelyzetekről.

Az Utcai Szolgálat munkatársai minden héten egyszer ételosztást tartanak az Élelmiszerbankon keresztül, ekkor figyelmeztetik is a hajléktalanokat a hőség okozta veszélyekre. Folyamatos terepbejárásokat, felkutatásokat, egészségügyi állapotfelméréseket, információnyújtást végeznek, tájékoztatják a gondozottakat a városban fellelhető vízfelvételi helyekről, valamint a város által fenntartott illemhelyekről.

Az Utcai Szolgálat forróságban és viharok idején egyaránt a hajléktalanok figyelmébe ajánlja az intézményben elérhető szolgáltatásokat.

Ágel Zita Krisztina
további cikkek
Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt VKSZ Zrt Több európai országból is érdeklődtek a veszprémi zöldmegoldások iránt A klímaváltozásra, a biodiverzitásra és az esztétikára is figyelni kell, amikor a városi zöldfelületekhez hozzányúlnak a VKSZ Zrt. kertészei, de mindezek mellett a kísérletezésről sem tettek le azon a 200 hektáron, amiért Veszprémben felel a közüzemi szolgáltató. Ezekre a megoldásokra pedig külföldről is kíváncsiak, csütörtökön összesen hat európai országból érkeztek szakemberek, hogy megismerjék a veszprémi megoldásokat. ma 11:49 1% az esély a világháborúra 1% az esély a világháborúra Dr. Resperger István biztonságpolitikai szakértő Háború és béke címmel tartott előadást a Pannon Egyetemen kedden, ahol Tolsztoj művének elemzése helyett sokkal inkább a világ konfliktusos régiói kerültek terítékre. Ukrajnára, az arab térségre és Tajvanra egyaránt kitért az országosan is elismert szakember, miközben a globális atomháború valós fenyegetésének esélyét is számba vette. ma 22:43 Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Navracsics: az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita Az uniós magyar elnökség egyik legfontosabb témája lesz a kohéziós politika jövőjéről szóló vita - mondta Navracsics Tibor közigazgatási és területfejlesztési miniszter csütörtökön a Nemzeti Közszolgálati Egyetem szervezésében zajló első Kohéziós Csúcstalálkozón. tegnap 12:20 A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A holokauszt veszprémi áldozataira emlékeztek A megemlékezést minden év április 16-án tartják meg, amely az 1944-ben, immár 80 éve történt borzalmak, a holokauszt magyarországi áldozatainkat emléknapja.   2024. április 16. 16:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.