Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek

2018. július 16. 14:59 // Forrás: mti
Augusztusban visszavihetők a patikákba a szennyezett valsartan hatóanyagot tartalmazó gyógyszerek, amelyeket július 4-én vontak ki a forgalomból - közölte az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) hétfőn.

A gyógyszertáraknak július 30. és augusztus 31. között van lehetőségük a kivont, minőségi hibás valsartan hatóanyagú gyógyszereket visszavenni a betegektől.

Betegenként legfeljebb két doboz bontatlan, lejárati időn belüli készítmény visszavételére van mód, az érintettek visszavétel időpontjában érvényes térítési díjat kapják vissza. A készítményt bármely gyógyszertárba vissza lehet vinni számla nélkül is.

A dobozszám korlátozásának oka, hogy egy időben legfeljebb háromhavi készítmény írható fel receptre, így indokolatlan, hogy két bontatlan doboznál több gyógyszer legyen a betegeknél.

Hangsúlyozták, hogy a gyógyszer szedését senki se hagyja abba addig, amíg a kezelőorvos a helyettesítő készítményt fel nem írja, mert a kezelés megszakítása sokkal kokázatosabb, mint a szennyezett hatóanyag esetleges hatásai.

A forgalomból kivont gyógyszerek listája megtalálható a https://www.ogyei.gov.hu/valsartan_sajtokozlemeny/ oldalon.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.