Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Fiatalok, lelkesek és éppen átrajzolják a borászvilágot

2018. július 11. 3:00
Az utóbbi években egyre nagyobb sikk lett jártasnak lenni a borokban, az új hullám pedig a fiatalabb korosztályt is elérte. A Rozé Rizling Jazz Napok víziója persze mindig is magában hordozta a minőségi nedűk zamatának értő élvezetét, de tény, hogy egyre több fesztiválrajongó jön azért, hogy kóstolgasson, új ízeket fedezzen fel és kellemes beszélgetéseket folytasson le a borokról - is. Abban, hogy ez így alakult, kétségtelenül a Juniborászoknak is nagy szerepe van.

„Fiatal vagányoktól, vagány fiataloknak. A bor mindenkit összeköt.” Magukról tömören csak így vallanak a Junibor egyesület tagjai hivatalos Facebook oldalukon, de hogy pontosan kik is ők, arról Zsandár Tamás borszakértő, a Rozé Rizling Jazz Napok menedzsere mesél.

Zsandár TamásZsandár Tamás

– Néhány évvel ezelőtt indult el a fiatal borász nemzetségek új hulláma, akik a Junibor egyesületet is megalapították. Mindannyian borász felmenőkkel rendelkeznek, családi ágon kezdtek el foglalkozni a borkészítéssel, az egyesület tagjaiként pedig a szakmai fejlődésen túl fontos céljuk, hogy a fiatalabb generáció között is újra népszerűvé tegyék a kulturált borfogyasztást.

Az elmúlt években a Rozé Rizling Jazz Napok közönsége is közelebbi kapcsolatba kerülhetett a Juniborászok nedűivel – Tamás minden évben meghív néhány tagot a ma már több mint 30 főt számláló, és folyamatosan bővülő egyesületből. Idén kilenc fiatal egy-egy, a borvidékre jellemző, de természetesen az RRJ arculatához is illeszkedő borát tesztelhetjük a Juniborász standnál, a neveket pedig érdemes megjegyezni.

De kik is ők pontosan?

A Junibor egyesület tagjai 2017-ben /Fotó: origo.huA Junibor egyesület tagjai 2017-ben /Fotó: origo.hu

Frittman Peti – Kunsági borvidék

Felmenői az 1800-as évek óta foglalkoznak szőlő- és bortermesztéssel Soltvadkerten. A családi vállalkozásban elsősorban borászként és projekt menedzserként vesz részt, de hozzátartozik a termékfejlesztés is. Jelenleg 50 hektár saját telepítésű, hagyományos, karós és kordon művelésű szőlőültetvény fölött gazdálkodnak, egyes fajtákhoz pedig a környező gazdáktól is integrálnak jó minőségű szőlőt. Kedvenc fajtája a Generosa, és ha nem Soltvadkerten, akkor olasz borvidéken borászkodna.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy könnyű Irsai Olivért és Rozé kékfrankost.

Gere Andi – Villány

Családi márkájuk alatt több pincészet is fut; Andi mindegyik életében részt vesz borászként és szóvivőként, de nem ambicionálja, hogy édesapja, Gere Attila neve helyett egyszer majd az övé kerüljön egy palack címkéjére. Hasonló a gondoldásuk és a jövőbeli elképzelésük, közösen állítják össze a borokat, de azért a vaskosabb, komolyabb vörösek mellett a finomabb, nőiesebb vonalat is igyekszik beemelni, a fiatalosabb Gere Fricin pedig egyértelműen észrevenni a keze nyomát.

Amit kóstolhatunk tőle: Gere Frici habzó rozé

Szent Tamás Pincészet – ifj. Szepsy István – Mád

18. generációs borász, a családi vállalkozás mellett pár éve hozta létre saját pincészetét. Tizenegy dűlőben dolgoznak, a mádi filozófiát szem előtt tartva a különleges termőhelyi adottságokra épülő borokat készítenek – főleg száraz borokat, fürtös aszúfeldolgozást magas beltartalommal és aszúbort. Célja a tokaji borvidék hírnevének megerősítése, az olcsó, édes borok elhagyása és a száraz furmint világszínvonalra emelése.

Amit kóstolhatunk tőle: Hárslevelű furmint

Bussay Dorottya – Csörnyeföld

Édesapja testvérével együtt korán bevonta őt az általa alapított pincészet mindennapjaiba, így nem volt kérdéses, hogy folytatja a családi hagyományt, ami esetében a háziorvosi praxis továbbvitelét is jelenti. Kis birtokon, hozamkorlátozással termelnek és készítenek testes, koncentrált, szép savtartalmú borokat, a zalai termőföldet pedig kiemelt jelentőségűnek tartják. A régi hagyományokat tisztelve szinte együtt lélegeznek a szőlővel.

Amit kóstolhatunk tőle: Rajnai Rizling

Hernyák Tomi – Etyek

Szenvedélyes borász, vendéglátó és szakács – ebben a sorrendben. Elsődleges szerelme a szőlő, ott tud kikapcsolni is. 2012-ben felújították a családi birtokot, azóta a finomhangolás, a tudatos gondolkodás és a külföldi tapasztalatok kamatoztatása jellemzi őket, ami elegáns savakkal bíró, komplex, különleges bájú italokat eredményez. Nagy álma belevágni a pezsgőkészítésbe is.

Amit kóstolhatunk tőle: Chardonnay

Dúzsi Tomi – Szekszárd

Tanult Franciaországban és Portugáliában is, de itthon is előszeretettel járja az országot a családi borászat révén: ő felügyeli a borászati és szőlészeti munkát. Szülei először csak hobbiból vágtak bele a borászatba, a komoly munka akkor kezdődött, amikor új földdel kárpótolták őket a nagyszülőktől elvett részek miatt. Azóta is azt vallják, hogy saját erejükből akarnak előrejutni, amihez főleg díjnyertes kékfrankosukra támaszkodnak.

Amit kóstolhatunk tőle: Rozé

Miklós Csabi – Mór

Imád mindent, ami a borral kapcsolatos, de a vendéglátásban, az előkészületekben is szívesen kiveszi a részét. A borászat és a szőlészet kapcsán leginkább az élmények élnek benne, és elsősorban alkotásként tekint az egész folyamatra, persze nem titkolja, a családi segítség is hozzájárul ehhez. Ha nem Móron, Tokajban gazdálkodna, és szívesen kísérletezne sárgamuskotállyal.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy Királyleánykát és sauvignon blancot.

Kardos Gábor – Tokaj

Bár családja régóta foglalkozott folyóborkészítéssel és eladással, ő sokáig másfelé kacsintgatott. Végül maradt a kaptafánál és vezetésével a pincészet 2008-ban átállt a minőségi bor készítésére. Édesapja a szőlész, ő a borász, aki folyton nyitva tartja a szemét a trendekre és a piacra.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy Tündérmesét.

Bolyki Jani – Eger

Állítólag már első szavaival is azt kérdezte édesapjától, mi újság a szőlőben, a borászatig mégis kanyargós út vezetett: szegecselt kutyapórázokat és nyakörveket gyerekkorában, bőripari üzemmérnökként végzett, végül csak bekerült a családi borászatba. Vérében van a bohóckodás, borainak is olyan neveket ad, mint Hazug Mókus, Pocok a Szántásban vagy éppen „ő volt a kőlabdázás Mick Jaggerje”. Nyert is velük jó pár díjat.

Amit kóstolhatunk tőle: Egy könnyed rozét.


Az érdem persze nem csak a Juniborászokat illeti: a minőségi borfogyasztás elterjedésében kétségtelenül szerepe van a szervezőknek is, meg a fesztiválon megjelenő kiemelkedő borászatoknak. A rendezvény mottójához illően idén is 30 borász nedűiből válogathatunk – ez összesen közel 100 bort jelent. Zsandár Tamás szerint szükség is van erre a sokszínűségre és a széles kínálatra: „Kíváncsiak a látogatók a borokra, egyre többen jönnek kifejezetten kóstolgatni. Esténként engem is nagyon sokan megállítanak, kérdezik, mit ajánlok, elbeszélgetünk a borokról. Nagyon izgalmas ezt megélni.”

A jó jazz zene természetszerűen magával is hozza, hogy elkortyoljunk mellette pár palack jó ízű nedűt. „A kettő nagyon összefonódik, hiszen ahogy a jazz alapvetően improvizatív zene, akár egyik pillanatról a másikra alakulhat a színpadon, úgy a bor is folyamatosan változik, érlelődik onnantól kezdve, hogy bekerül a palackba egészen addig, amíg valaki meg nem issza” – vélekedik Tamás.

Az idei fesztiválborokAz idei fesztiválborok

Kóstolgatni, új ízeket felfedezni bőven van lehetőség. Kapásból ott van a három fesztiválbor: egy nagyon szép savakkal bíró, gyümölcsös, reduktív, frissítő rizling Paloznakról, egy kékfrankos rozé a tihanyi Belső-tó mögötti dűlőről és egy 2015-ös nagyhordós érlelésű, kicsit testesebb cabernet sauvignon az Öreg-hegyi szőlősből.

A szervezők emellett az eddigi koncepciótól elrugaszkodva idén nem egy borrégiót hívtak vendégül, hanem egy válogatásstandot hoztak létre a kedvenceikből, ahol Soprontól kezdve Villányon, a Kunságon és Tokajon át Egerig képviseltetik magukat a borászatok egy fokkal szofisztikáltabb, komolyabb vöröseket, fehéreket és édeseket is tartalmazó boraikkal, illetve pezsgőikkel.

Bertalan Melinda
Domján Attila

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.