Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
7°C

Otthon Centrum - A lakástakarékok kicsit másképpen

2018. július 11. 9:37 // Forrás: lakastakarek.hu
Sokan azt hiszik, hogy kívülről-belülről ismerik a lakástakarék pénztárakat. És nem is tévednek nagyot.

Alapjaiba véve nem egy bonyolult pénzügyi termék, részben ennek is köszönheti a töretlen sikerét. Nem árt azért kicsit megkapargatni a felszínt, és az aprónak tűnő részletekre is nagyobb hangsúlyt fektetni! Most meg is teszem!

A lakástakarék alapjai

Rögtön az elején szögezzük le azt, hogy a lakáskassza elsődleges mozgatórugója az állami támogatás. Szinte mantraszerűen fújja mindenki, hogy: „A lakástakarék pénztárakra 30%-os, évente maximum 72 ezer forintos állami támogatás jár”. És ez így is van. Ezért van az, hogy egy személynek nem éri meg havi 20 ezer forintnál többet ide fizetnie.

Első számú érdekesség: Fizethetünk mi akár mondjuk 3 ezer forintot is havonta, de a 20 ezer feletti részre nem jár állami támogatás csak betéti kamat, ami elég alacsony, és van nála jobb megoldás is.

A lakástakarék pénztár felépítése

Az előbb említettem a betéti kamatot, ezért nézzük meg, hogyan is néz ki technikailag egy lakástakarék! Minden esetben fix összegre szerződünk, amely két részből tevődik össze a saját megtakarításból, és az opcionálisan felvehető hitelből.

A saját megtakarításunk így néz ki: Befizetéseink + Betéti kamat + 30%-os Állami támogatás

Most, hogy ezt tisztáztuk nagyon fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy a hitelrészt nem vagyunk kötelesek felvenni, ez csak egy lehetőség. Amennyiben viszont felvesszük, akkor számoljunk azzal, hogy a tarifák szerint X hónapig havonta magasabb összeget kell visszafizessünk, mint amennyit havonta megtakarítottunk.

Az LTP felhasználása

Nagyon sokak fejében úgy szerepel a lakáskassza, mint a lakásönerő kiépítés legjobb lehetősége. Ez igaz is emellett viszont fontos, hogy sok másra is tudjuk felhasználni az itt összegyűlt pénzünket. Ilyen például az ingatlan bővítés, felújítás, korszerűsítés is. Sőt, ezen felül még érdemes a hitel visszafizetése alatt is ilyen szerződést futtatni, és abból betörleszteni.

Érdemes belegondolni, hogy minden, de tényleg minden lakással kapcsolatos kiadásunk majdnem harmadát az állammal érdemes kifizettetni.

Az Otthon Centrum csapata segít Önnek a lakástakarék kérdésében is. Forduljon Hozzájuk bizalommal.

Elérhetőségek:

  • 8200 Veszprém , Jutasi út 59/6 06 70 454 5110
  • 8400 Ajka, Szabadság tér 8. 06 70 454 3613
  • 8100 Várpalota , Szabadság tér 4. 06 70 454 5119 , 06 70 454-3611
vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.