Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Egy rövid benyomás Kijevről

2018. július 9. 4:00
Háború ide, háború oda, a kijeviek köszönik szépen, jól vannak. A közterek és a szórakozóhelyek teli, az emberek pedig nem telefonjaikba, hanem egymás szemébe néznek.

Való igaz, a 2014 óta tartó ukrajnai háború gócpontja jó 700 km-re van a fővárostól, némileg csökkent is az ereje, de hatása a mai napig érezhető.

Egy hónappal ezelőtt több mint egy hétig tanultam Kijevben, látogatásomkor pedig olyat tapasztaltam, amit még Magyarországon is alig: az emberek egymással foglalkoznak, a nők/lányok egészségesen nőiesek, a férfiak/fiúk erőteljesek, és sehol sincs nyoma a külsőségeknek. Mire gondolok? Fél Európát bejárva megszoktam, hogy minél nyugatabbra megyünk, annál több, színesebb, szagosabb minden. Az emberek drágább és szigorúan az aktuális trendeknek megfelelő ruhákban járnak, miközben az okostelefont tekergetik. Séró belőve, Aperol Spritz behűtve. Gyakori látvány itthon is, hogy a metrón ülve mobilra tapadva utazunk, -sajnos az éttermekben ugyanez a helyzet. Keleten mintha ez kicsit sem érdekelné az embereket! Nyilván és vitathatatlan, ennek oka az anyagi háttérben is(!) keresendő, de mégis: a helyiek boldognak tűntek. Az utcákat, köztereket, éttermeket járva és az éjszakai életbe többször is belekóstolva úgy éreztem, az ukránok két lábbal a földön járnak: együtt vannak, beszélgetnek egymással, és élvezik azt, amijük van.

Nem célom, hogy az ukrán néplelket és a hányattatott politikai helyzetet boncolgassam, csupán érdekes volt látni, hogy a háború és a szegénység mennyire emberivé tudja tenni a mindennapokat. A nehéz helyzet közelebb hozta egymáshoz az ukránokat, miközben arra fókuszálnak, ami fontos: a barátságra, az együtt eltöltött, minőségi időre. Ezt a közhelyszámba menő frázist ismerjük már számos helyről, de itt, Veszprémből nézve úgy tűnik, totális jólétben élünk.

Ha valahogy jellemeznem kéne Kijevet, mégis azt mondanám: szélsőséges. Míg az egyik oldalon a harcoló katonák kórházi ellátására kéregetnek, pár lépésre tőlük méregdrága terepjárókkal hasítanak a rettentő kátyús, felfestetlen sugárúton. Mindezek ellenére úgy látom, néha érdemes kitekinteni olyan helyekre, ahol nehezebb életkörülmények közt élnek, és összehasonlítani saját helyzetünkkel, mert lehet, hogy a lesajnáláson kívül még tanulhatunk is tőlük valamit.

Ge. Á.
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.