Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

A skót csillag és a slágergyáros

2018. július 12. 4:00
Duplán jó estéjük lesz azoknak, akik ma a VeszprémFest nagyszínpadának programját választják: Amy MacDonald és Aloe Blacc is fellép a História kertben.

Szinte hihetetlen, hogy a több mint tíz esztendeje a pályán levő, a debütáló This Is the Life-ot 2007-ben kiadó Amy Macdonald alig múlt 30 éves. Első korongja rögtön előkelő helyekre került a brit slágerlistákon, és több mint 12 millió példányt adtak el belőle világszerte. Ki gondolta volna a glasgow-i kocsmákban, ahol a kellemes althanggal megáldott Amy szinte gyerekfejjel énekelni/gitározni kezdett, hogy a kislány egy csapásra világklasszissá nő?

Az autodidakta skót előadó második kislemeze (Mr. Rock and Roll) szintén tarolt a slágerlistákon. Az énekesnő azóta megjárt több angol és amerikai tévés talkshow-t, és nemzetközi fesztiválok közkedvelt fellépője. Az idősebb zenehallgatók szívébe is bizonyára belopta magát, amikor 2010-ben Ray Daviesszel duóban elénekelte a The Kinks fél évszázaddal ezelőtti slágerét, a Dead End Street-et.

Legutóbbi, negyedik stúdióalbuma, az Under Stars tavaly jelent meg: a brit lemezek listáján egészen a második helyig kapaszkodott, de óriási siker volt Németországban, vagy épp Új-Zélandon is. Csoda? Amy olyan slágerekkel rukkolt elő, mint a Down by the Water vagy a Dream On.

A skót világsztár koncertje után épp csak szusszanásnyi ideje marad a közönségnek, mielőtt az újabb nemzetközi hírű fellépő, Aloe Blacc birtokába veszi a porondot. A most negyvenéves Egbert Nathaniel Dawkins III, azaz Aloe Blacc szinte minden egy személyben: énekes, muzsikus, színész, lemezproducer, üzletember és emberjogi aktivista. Slágereivel (I Need a Dollar, The Man) gyorsan felkerült a brit listák élére, legemlékezetesebb sikerét mégis a nemrégiben elhunyt svéd DJ, Avicii (Tim Bergling) társaságában aratta a Wake Me Up című megahittel, melyben énekelt és szövegíróként is közreműködött.

A dal „csupán” 22 országban vezette a slágerlistákat, többek között Angliában és Ausztráliában. Az előadóművész emellett az Emanon zenei duónak is tagja volt, Exile amerikai lemezproducer oldalán. Blacc más korai projektjein modern jazzt játszott.

A lemezeit hallgatva valószínűleg nem gondolnánk, hogy a kaliforniai származású énekes valaha nyelvészetet és pszichológiát hallgatott az egyetemen. Az Emanon nagy név lett az indie rap underground zenei világban, Blacc 2003-tól mégis a szólókarriert választotta. Eddig három önálló albumot jelentetett meg, de rendszeresen dolgozik a „Soha többé maláriát” elnevezésű alapítványnál is, amely már számos életet mentett meg Afrikában.

vehir.hu

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.