Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

A családokra és a közbiztonságra helyezné a hangsúlyt a kormány a jövő évi költségvetésben

2018. július 5. 10:15
A két területre együtt közel 2400 milliárdot biztosítanának, de növekedéssel számolhatna a gazdaság és javulhat az egészség ügy helyzete is. A részletekről Ovádi Péter, a térség országgyűlési képviselője számolt be csütörtökön.

A képviselő úgy fogalmazott, Magyarország jövő évi költségvetése a biztonságos növekedés költségvetése lesz: a stabil és erős gazdaság alapja a biztonság, éppen ezért a tervezésnél a bevándorlás és a terrorveszély elhárítása is nagy szerepet kapott. A közbiztonság fenntartására összesen 350 milliárd forint jut jövőre: 12, 4 milliárddal növelik a rendőrség támogatását, 15,7 milliárddal a határvédelmi feladatok ellátását, míg a terrorelhárítással összefüggő feladatokra 25 milliárd forint jut. Emellett januártól 5%-kal nő a rendvédelmi dolgozók illetménye, 512 milliárdot kap a honvédség, a katasztrófavédelem fejlesztésére pedig 77,6 milliárdot fordítanak.

A költségvetés másik hangsúlyos eleme a kormány 2010 óta tartó családbarát politikájával összefüggésben a családok támogatása, amelyre összesen 2004 milliárdot fordítanak. Tovább bővül a családi adókedvezmények köre, így 2015-höz képest duplájára, 40 ezer forintra nő a kétgyermekes családi adókedvezmény – ez országosan több mint 350 ezer család napjait könnyíti meg, és akár 240 ezer forintos többletjövedelmet jelent, míg CSED-re, GYED-re és a csecsemőgondozási díjra a mostani számokhoz képest 14%-kal többet, összesen 265 milliárdot fordítanak. Ovádi Péter az eddigi eredményekről nyilatkozva hozzátette, 130 ezer szülő már most mentesül a jövedelem után számított járulékok és adók megfizetése alól, emellett mintegy félmillió gyerek étkezik ingyen és több mint egymillióan kapnak ingyen tankönyvet.

Minden eddiginél többet, összesen 242 milliárd forintot fordítanak otthonteremtésre is – bevezetése óta egyébként már több mint 75 ezren vették igénybe a CSOK-ot, köztük sokan Veszprém megyében is.

2018-hoz képest 101 milliárddal több jut az egészségügy fejlesztésére: emelkedik például a kórházakra, házi- és gyermekorvosi hálózatra szánt összeg, az ápolók bére 2016-hoz képest átlagosan 65%-kal fog nőni év végéig, az elmúlt két évben pedig mintegy 207 ezer forinttal gyarapodott a szakorvosok fizetése.

Ami a gazdaságot és a munkaerőpiacot jelenti, a cél továbbra is a teljes foglalkoztatottság elérése (jelenleg 3,8%-os a munkanélküliségi ráta). Jövőre várhatóan 17,5%-ra csökken a szociális hozzájárulási adó mértéke, emellett összesen 4000 milliárd forint értékű beruházást tervez a kormány. Mindezek függvényében 4% feletti gazdasági növekedéssel, 1,8%-os költségvetési hiánnyal és az államadósság további csökkenésével számolnak.

Fontos hozzátenni, hogy a 2019-es költségvetés egyelőre még csak benyújtott tervezet, amelyet a bizottságok tárgyalnak meg és módosítanak esetlegesen – a végleges verzióról előreláthatólag két héten belül dönt a parlament.

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak Ingyenes lesz a jogosítvány megszerzése a középiskolásoknak A magyar kormány legújabb fiatalokat támogató intézkedése szeptember 1-től lépérvénybe. 2024. március 14. 12:35 Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei Orbán Viktor: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei A miniszterelnök optimista a következő két év gazdaságpolitikáját illetően; Orbán Viktor hétfőn Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett gazdasági évnyitó rendezvényen azt mondta: adottak a stabil gazdaságpolitika feltételei. 2024. március 4. 15:22 A pedagógusok és a szakápolók bérének emelését jelentette be Gulyás A pedagógusok és a szakápolók bérének emelését jelentette be Gulyás A parlamenti ciklus végére megduplázzák a tanárok bérét, és márciustól pedig átlagosan húsz százalékkal növelik a szakápolói alapbéreket – jelentette be budapesti sajtótájékoztatóján Gulyás Gergely kancelláriaminiszter. 2024. január 18. 11:48 Kulcsszerepe lesz Navracsics Tibor új minisztériumának a magyar gazdaság sikerességében Kulcsszerepe lesz Navracsics Tibor új minisztériumának a magyar gazdaság sikerességében 2024. január 1-jén ugyanúgy kelt fel a nap, mint bármikor máskor, de a magyar közigazgatásban, azon belül a kormány intézményrendszerében mégis fontos változások mentek végbe. A száraz adminisztráción kívül az egyik ilyen változás hamarosan a hétköznapi emberek életét is érintheti, ráadásul egy veszprémi politikusnak, Navracsics Tibornak kell levezényelnie. 2024. január 9. 14:32

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.