Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
12°C

Kiállították a kendőt, ami a Szent Jobbot takarta

2018. július 4. 3:00
Kamarakiállításon mutatta be a Laczkó Dezső Múzeum azt a kendőt, ami hazahozatalakor a Szent Jobbot takarta.

A kendő azon az úton fedte a Szent Istvánnak tulajdonított ereklyét, amely során 1771-ben hazaszállították Raguzából. De hogy került oda?

Az államalapító király sírját 45 évvel halála után nyitották fel először, amikor 1083-ban szentté avatása miatt kiemelték a fehérvári bazilikában található nyughelyéről. Ekkor távolították el mumifikálódott jobb kezét, amit a bazilika kincstárának őre, Mercurius vitt magával „megőrzésre” bihari birtokára. Nyilván a könyvelésben nem tüntette fel a magánakciót, így amikor kiderült, hogy az ereklye nincs a kincstárban, László király a keresésére indult. Nem volt nehéz rátalálnia, a király azonban nem gurult dühbe, sőt, Mercurius birtokán monostort alapított a Szent Jobb őrzésére. A monostorhoz tartozó települést is Szentjobbnak nevezték el.

Egészen a török dúlás idejéig őrizték itt a kart, majd Fehérvárra menekítették, ahonnan az 1500-as évek közepén tűnt el, amikor az oszmán hadak elfoglalták a várost. A következő írásos említése bő fél évszázaddal későbbről való, amikor a raguzai kolostor leltárában jelenik meg: a domonkos szerzetesek török kereskedőktől vásárolták meg a becses kincset.

Ezen a ponton azért érdemes megfogalmazni fenntartásainkat azzal kapcsolatban, hogy a mumifikálódott jobb kar valóban István király testrésze volt-e. A középkori történetírók egybehangzóan állították, hogy a Szent Jobb egyik ismertetőjele az a királyi pecsétgyűrű, amit temetésekor István viselt – ez azonban a raguzai leltárba vételkor már nem volt rajta. Az ökölbe szorult kézről nem lehetett volna sérülés nélkül lehúzni a gyűrűt, márpedig a Szent Jobb ujjain nem látszik erre utaló nyom.

A kiállítás több István-kori leletet is bemutatA kiállítás több István-kori leletet is bemutat

Akár Istváné a kézfej, akár nem, az tény, hogy az ereklyét Mária Terézia vásárolta meg a raguzai domonkosoktól, és Bécsen át Budára szállíttatta. Ezen a hazaúton óvta az a lepel, amit kedd óta a Laczkó Dezső Múzeum kamarakiállításán is látni lehet – több, az István-korból megmaradt tárggyal egyetemben.

A kiállítás megnyitóján dr. Márfi Gyula érsek emlékeztette a megjelenteket István király szentté avatásának különös jelentőségére. Ő volt ugyanis a legelső király a világon, akit szentté avattak, arról nem is beszélve, hogy Szent Erzsébet mellett ő az egyetlen magyar szent, akit a világ minden táján ismernek a katolikusok.

dr. Márfi Gyuladr. Márfi Gyula

Szent István tevékenysége az állam megszervezése mellett a magyarországi kereszténység megalapozásában is kiemelkedő jelentőségű volt: tíz egyházmegyét alapított, zarándokházakat építtetett a magyar utazók számára Jeruzsálemben és Rómában, megteremtette az egyház hazai működésének anyagi feltételeit.

A kiállítás december 31-ig látogatható, hétfő kivételével 10-től 18 óráig.

Schöngrundtner Tamás
Kovács Bálint
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.