Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Szipuzó fiatalok Veszprémben

2018. július 4. 12:00
Olvasóink szerint az utóbbi időben a veszprémi belvárosban és a Dózsavárosban egyre több a kábítószerező, szipuzó fiatal. Megkérdeztük a rendőrséget.

A szipuzás szerves oldószerek - benzin, ragasztó, körömlakk, csavarlazító, stb. - belélegzését jelenti. Mivel az alapanyagokhoz hozzájutni nem túl bonyolult, az egyik legősibb és legprimitívebb módja az önbódításnak. A szerkesztőséghez érkezett két megkeresés szerint az utóbbi időben a veszprémi belvárosban és a Dózsavárosban is egyre több kábítószerező, szipuzó fiatalt lehetett látni. Mivel ez nem megszokott a városban, a rendőrséghez fordultunk, hogy tudnak-e az esetről, igazak-e a felvetések, és hogy történt-e bármiféle intézkedés ezzel kapcsolatban.

Veszprém Megyei Rendőr Főkapitányság sajtószolgálata e-mailben küldött válaszából megtudtuk, „az esettel kapcsolatban rendőri intézkedésre sor került. A konkrét ügy társadalmi veszélyessége nem állapítható meg, ezért az üggyel kapcsolatban sem büntető, sem szabálysértési eljárás nem indult. A közterület biztonsága és a jogsértések megelőzése érdekében a Veszprémi Rendőrkapitányság munkatársai rendszeresen ellenőrzik a megyeszékhely közterületeit, amennyiben jogsértést észlelnek, annak megfelelően intézkedni fognak.”

Mivel a szipu kellékei (vegyszerek, benzin, rongy, nejlonzacskó) bolti forgalomban is kaphatók, a szipu mint olyan, nem számít drognak a büntető törvénykönyv szerint. Bár kábító hatásúak, jogi értelemben a szipuzáskor nem történik kábítószerrel való visszaélés, azért a rendőrség csak akkor tud fellépni a szipuzó ellen, ha az más jogsértést, például garázdaságot követ el. Eljárást indíthatnak viszont akkor, ha nagykorú személy ad kábulatkeltésre alkalmas anyagot kiskorúnak, bár ezt sokszor igen nehéz bizonyítani.

Kevesebb dizájnerező

Lazán, de ide kapcsolódik egy másik rendőrségi jelentés, miszerint elkezdett csökkenni a dizájner drogok fogyasztása Magyarországon – legalábbis ezt mondta Csákó Ibolya rendőr alezredes, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Osztályának kiemelt főreferense múlt héten az M1-en az MTI tudósítása szerint.

A felmérések szerint a fiatalok többsége először a cannabist próbálja ki, azt követi a herbál, majd megjelennek a különböző gyógyszerek. A veszélyes gyógyszerfogyasztás nemcsak a fiatalok körében, de az egész társadalomban jelen van – mondta.

Németh Ágnes rendőr ezredes, az ORFK Bűnmegelőzési Osztályának vezetője a műsorban elmondta, a megelőzés szempontjából fontos, hogy a szülők jó viszonyt alakítsanak ki gyerekükkel, ami kiterjed arra is, hogy szabadon beszélnek egymással.

Ha azt látják, hogy a gyermek viselkedése megváltozik, zárkózottá válik, akkor érdemes vele elbeszélgetni vagy szakember segítségét kérni. A gyermekek általában a családban bekövetkező valamilyen krízis után fordulnak kábítószerhez - hangsúlyozta.

Ge. Á.

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.