Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Évadot zárt a Veszprémi Petőfi Színház

2018. július 1. 19:30 // Forrás: Veszprémi Petőfi Színház
Kulturális kínálat özönben kell egyre gazdagabb tartalommal becsábítani a közönséget – húzta alá Oberfrank Pál a Veszprémi Petőfi Színház évadzáró társulati ülésén, szombaton.

Nagyon büszke vagyok arra, hogy Veszprém nemcsak történelmi múltjáról és gyönyörű környezetéről, hanem kulturális hagyományairól is híres, amelynek alapját a Veszprémi Petőfi Színház adja – húzta alá Ovádi Péter országgyűlési képviselő az eseményen. Némedi Lajos, a fenntartó Veszprém Megyei Jogú Város alpolgármestere valamennyi színházat kedvelő és támogató nevében mondott köszönetet az elmúlt év teljesítményéért, hozzátéve, izgatottan várja a következő évadot. A fenntartói elvárások teljesítésén túl az a célunk, hogy minél többen magukénak érezzék a színházat – jegyezte meg Oberfrank Pál, a 110 éves Veszprémi Petőfi Színház igazgatója. Úgy fogalmazott, kulturális kínálat özönben kell egyre gazdagabb tartalommal becsábítani a közönséget.

Elhangzott, az úgynevezett népszínházi kínálatban nehezebb műfajok is szerepeltek, több előadást a következő évadban is láthat a közönség. Nagy sikerrel játszották a Bob herceg című operettet, a Holt költők társasága pedig mély benyomást tett a fiatal generációra is. Két alkalommal játszották a Nemzeti Színházban, és a jövőben hazai és határon túli színházakba is ellátogat. Az Isten pénze című előadással Bálint András egy nagyszerű társulat élén musical főszerepben is bemutatkozott és a hatalmas érdeklődés eredményeként a következő évadban ismét műsorra tűzi a veszprémi teátrum. Az igazgató elmondása szerint helyet kell adni a nehezebb műfajoknak is, ezt képviselte Brecht és a Kurázsi mama. A tervezett rekonstrukcióra készülve egy meghívott előadás zárta az évadot, a népszerű Életrevalók szerepelt a nagyszínházas műsorban. Oberfrank Pál itt megjegyezte, a rekonstrukciós munkálatok még a következő szezonban sem érintik a főépületet, így valamennyi produkciót a megszokott helyen és formában mutatnak be.

Örömmel számolt be arról, hogy a gyermekszínház és a Latinovits-Bujtor Játékszín öt bemutatója is komoly érdeklődést váltott ki a színházi különlegességet kedvelő nézők körében. Kiemelte még a Jövőre veled, ugyanitt című romantikus vígjáték iránt mutatott nagy érdeklődést, melynek előadásszáma messze magasabb az átlagos mutatóknál.

A 2017/2018-as évad sikerét a számok is alátámasztják. A korábbi évad bérletes számát sikerült felülmúlni, az idei évadban 20 406 bérletet váltottak a teátrum előadásaira. Kiemelkedő eredmény, hogy a nézőszám elérte a közel 100 ezer főt, mely a nyári időszakban még tovább nő majd. Oberfrank Pál rámutatott, az alapfeladatban vállalt öt nagyszínházi, egy gyermekszínházi és kettő játékszíni saját bemutatón kívül számos egyéb jellegű rendezvény, program kellett ezeknek a mutatóknak az eléréséhez. Ilyen volt többet között a nyílt nap, gyermeknap, bérletek éjszakája, illetve két fesztivált is rendezett a színház. – Ez a sokrétű tevékenység reményeink szerint fókuszba állítja a színházat, mely így tölti be igazán hivatását és játszik komoly szerepet a társadalmi felelősségvállalás terén – vélekedett az igazgató. Összesen 303 előadást mutat be az évadban a Veszprémi Petőfi Színház.

Oberfrank Pál beszámolt arról is, hogy két fesztivált rendezett a Veszprémi Petőfi Színház, melyek egyben a Veszprém Európa Kulturális Főváros program fesztiválkínálatát kívánják bővíteni. Áprilisban az Érzékenyítő fesztivál emberi sorsokon keresztül érintette meg a mintegy ezer fős közönséget, júniusban pedig az I. Rátonyi Róbert Operettfesztiválon 6-7 ezres közönség mellett tettek jelentős lépést annak érdekében, hogy a hungarikum műfaj még sokáig fennmaradjon megőrizve értékeit.

A hagyományoknak megfelelően az évadzáró társulati ülés végén adták át a nézők szavazatai alapján a legjobb színésznek járó Petőfi-díjat, melyet ismét Kőrösi Csaba vehetett át. Meglepően sokan adták le voksukat vendégművészre, így tiszteletbeli Petőfi-díjban részesült Bálint András. A színészek és rendezők szavazatai alapján a Latinovits-díjat Máté P. Gábor érdemelte ki, a háttérben dolgozók munkáját elismerő Medgyaszay-díjat pedig Pásztor Károly akusztikusnak ítélte oda a társulat.

Az Évad nézője elismerést Németh László és családja kapta. Hűséges nézőink minden előadást - számos produkciót több alkalommal is - megtekintettek. Két kollégát nyugdíjba vonulásuk alkalmából külön köszöntött a színház vezetése, Horváth Károly és Somogyi György örökös világosító címet vehetett át.

A jövő évad első bemutatója szeptember 28-án a Nyitott ablak című zenés játék lesz Szilágyi Tibor Kossuth- és Jászai-díjas, Érdemes és Kiváló művész rendezésében. A nyár folyamán a Veszprémi Petőfi Színház az ország számos szabadtéri színpadán bemutatkozik.

vehir.hu
további cikkek
Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor: erős szálak kötnek Veszprémhez Gáspár Sándor Kossuth-díjas színész volt a Vehír közéleti sorozatának legutóbbi vendége, így néhány szerencsés olvasónk egy kötetlen beszélgetésen vehetett részt, ahol maguk is feltehették kérdéseiket a színésznek. A Veszprémhez szorosan kötődő művész életformájáról, többlakiságáról is mesélt, amelyről egy videós összeállítást is megtekinthetnek. 2024. április 17. 13:29 Élet és halál kérdése a színpadon Élet és halál kérdése a színpadon Anat Gov: Happy Ending című drámáját mutatja be pénteken a Veszprémi Petőfi Színház. Az onkológián játszódó történet saját elmúlásukkal szembesíti a szereplőket – és a nézőket. 2024. április 11. 21:54 VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! Petőfi Színház VII. Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja áprilisban Veszprémben! 2024. április 19-20-21. között hetedik alkalommal várja az érdeklődő közönséget a Veszprémi Petőfi Színházban a szíveket, lelkeket feltöltő, aktuális problémákat a színház- és társművészetekkel feldolgozó, segítő, tükröt tartó Lélektől-lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválja. 2024. április 10. 11:22 Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben Mérföldkőhöz érkezett a Petőfi színház az érzékenyítésben A Veszprémi Petőfi Színház a hetedik alkalommal rendezi meg április 18-21. között a Lélektől-Lélekig Színház Gyógyító Erejének Fesztiválját. Az előadások után idén is beszélgetések lesznek, hogy az aktuális témákat minél mélyebben körbejárhassák. Az autizmus világnapján zajló sajtótájékoztatón vidéki színházak kapcsolódtak a Petőfi színház autizmusbarát szemléletformáló kezdeményezésükhöz. 2024. április 2. 18:08

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.