Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C
2024. április 20. Konrád, Tivadar
Veszprém
10°C

Woody Allen Oscar-díjat kapott, és/vagy molesztálta nevelt lányát…

2018. június 25. 4:02
Mi számít ma hírértéknek, milyen fajta hírnek van égig ugró olvasottsága? Vagy kérdezhetném úgy is, te milyen cikkre kattintasz rá az interneten?

Vegyünk egy jól ismert amerikai filmrendező-színészt, Woody Allent. Az utóbbi időben mást sem forgat róla a média, csak, hogy molesztálta-e nevelt lányát, vagy nem. Előrebocsátom, hogy erről az információról sem véleményt, sem ítéletet nem mondok, mert az egy másik cikk lenne…

Mitől alakult ki ez a szenzációhajhász világ, az emberek miért a piszkos részletekért vesznek meg, és miért akarnak mindig eggyel többet tudni, mint amennyit lehetne? Woody Allen egy kiváló rendező, és igenis ketté kell választani a munkásságot a magánéletéttől. Akár bűnös életet élt valaha, akár nem élt bűnös életet, ha szegény családból jött, ha gazdag családból jött, az Annie Hall, vagy a Bűnök és vétkek – vagy még sok filmet idesorolhatnék – semmit nem veszít minőségéből, ugyanolyan jó filmek maradnak, mint mielőtt berobbant a hír a nevelt lányáról.

Nagyon gyakori, hogy amint kiderülnek negatív hírek bizonyos sztárokról, egyből a munkásságuk kárára megy. Hogy az ember az ilyen botrányok kirobbanásánál milyen következtetéseket von le erkölcsileg, arról lehet beszélni, kell is. De el kell tudni választani a művészettől.

Knut Hamsun norvég írót 1920-ban irodalmi Nobel-díjjal tüntették ki, megítélése azonban a mai napig „ellentmondásos”, hiszen köztudott, hogy szimpatizált a Harmadik Birodalommal. Talán ez a példa is jól érzékelteti a dilemmát. Knut Hamsun letett valamit az asztalra, ezért Nobel-díjat kapott. Az elismerést nem azért kapta, mert szimpatizált a Harmadik Birodalommal. Akkor miért ellentmondásos a megítélése szakmailag?

Famous AuthorsFamous Authors

Természetes, hogyha – tegyük fel – egy rendezőről kiderül, hogy közveszélyes, akkor ne rendezzen csak azért, mert jól rendez… De az addig elért munkát értékeljék, és ne vonják vissza az elismeréseit!

Az is érdekes jelenség, amikor a rajongók maguktól akarják minél közelebbről megismerni a művészeket, és igyekeznek a közelükbe férkőzni. Ilyenkor gyakran előfordul, hogy a sztárokról kialakított idillikus kép egy pillanat alatt összedől. Hogy maradjunk eredeti példánknál: Woody Allennek lett volna lehetősége Charlie Chaplinnel találkozni, de félve attól, hogy eltűnik a varázs, és csalódik, inkább nem élt a lehetőséggel.

Szabó Eszter
további cikkek
Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Hófehérke kakaó színű, Shakespeare Júliája pedig afro-amerikai – klasszikus-kedvelő egyenlő rasszista? Valamikor réges-régen egy királynő ült az ablakánál, varrogatott és közben nézte, hogy hullik a hó. Megszúrta az ujját, és pár csepp vére az ablakpárkányon gyűlt hóra esett. Míg a vért nézte a havon, azt kívánta, hogy bárcsak olyan gyermeke születne, akinek bőre fehér, mint a hó, az ajkai pirosak, mint a vér, és a haja fekete, akár az ében.    2024. április 14. 22:06 A vegán életmód és a fogadtatása Eszter A vegán életmód és a fogadtatása Nem, ez nem egy táplálkozási tanácsadás lesz arról, miként érdemes jó és megfelelő tápanyagú termékeket a szervezetünkbe vinni, csupán azon tapasztalatokat osztom most meg, amelyekkel egy kezdő, félig vegán szembesülök az elmúlt időszakban, ami a környezet reakcióját illeti. 2024. április 7. 22:50 A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak A húsvéti dekorációk valójában a közösségről szólnak Avagy hogyan hat a szezonális településszépítés az ott lakókra.   2024. március 31. 21:20 Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.