2019. január 24., csütörtök
Timót névnap

Spiró, Géczi, Ágh a könyvhéten

  • kult
  • 2018.06.06
    06:00
Június 14-16. között rendezik meg idén az ünnepi könyvhetet Veszprémben, a Szent Imre téren.

A könyvhéten szokás szerint standokkal várják az érdeklődőket a város könyvesboltjai, intézményei, kiadói. A négy nap alatt helyi kötődésű és országosan ismert szerzőkkel is találkozhatunk.

Az első napon, csütörtökön a hazai mezőnyből bemutatkozik Nyírő Szabina, és találkozhatunk Géczi János József Attila-díjas költővel is, aki Sziget, este hét és hét tíz között című kötetét mutatja be Likó Marcellel, a Vad Fruttik énekesével az oldalán. Ami az országosan ismert neveket illeti: a történelem iránti nagy érdeklődésre való tekintettel meghívták a Rubicon folyóirat kiadóját, akik dr. Kahler Frigyes jogtudóst, az 1956-os forradalom és szabadságharc kutatásának tekintélyes szakértőjét látják vendégül, míg a Szépírók Társasága Spiró György Kossuth- és József Attila-díjas íróval, Czinki Ferenc író-irodalomszervezővel, valamint Kéri Piroska irodalomszervezővel vonul fel.

A programsorozat megnyitására Sebő Ferencet kérték fel, aki a Nemzet Művésze, Kossuth-díjas énekes, gitáros, tekerőlantos, dalszerző, népzenekutató és építészmérnök, a magyar hangszeres népzenei- és táncházmozgalom elindítóinak egyike, a Sebő Együttes vezetője.

Az irodalom szerelmesei találkozhatnak többek között Iancu Laurával, a Szeretföld szerzőjével; Tungli M. Klárával, Kilián Lászlóval; Nádasdy Borbálával; Fenyvesi Ottóval.

Minden bizonnyal nagy érdeklődés övezi majd a nyolcvan éves Ágh István a Nemzet Művésze, Kossuth- és József Attila-díjas
magyar költő, író, műfordító író-olvasó találkozóját a Dubniczay-palotában; a Holtverseny című sikerkönyv szerzője, Totth Benedek dedikálását; ahogy Tiboldi Mária Jászai Mari-díjas operettszínésznő Művészbejáró című kötetének bemutatóját is, melynek házigazdája Szinetár Miklós Kossuth-díjas rendező lesz.

A könyvhét ideje alatt a Művészetek Háza játékra is invitálja a közönséget: szórólapjukon jeles szerzők könyveiből származó
szövegrészleteket helyeztek el. A feladat, hogy a művek szerzőit és címeit az ezen a tájékoztató leporellón található versenylapra írják fel, majd e megfejtéseket a Művészetek Háza Veszprém pavilonjába névvel, elérhetőséggel adják le legkésőbb június 16. (szombat) 11 óráig. A helyes megfejtők könyvjutalomban részesülhetnek.