Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Legyetek hangosak, bosszantsátok a szüleitek!

2018. június 5. 12:56
Gondolná, hogy ez a mondat egy polgármester szájából hangzott el? Nem? Pedig pont így szólt Porga Gyula – igaz, nem rendbontásra buzdított, csupán arra, hogy minél több gyerek kezdjen el zenélni. A Hangszert a kézbe rendezvénysorozat pedig tökéletes kiindulópont ennek a gondolatnak a megvalósításához.

Hogy mi is pontosan ez a kezdeményezés? Egy olyan országjáró interaktív hangszerkiállítás, hangszersimogató és zenei oktatási bemutató, amelynek célja, hogy minél több gyerek ragadjon a kezébe hangszert és váljon igazi zeneszeretővé. Egy 2015-ös felmérés szerint ugyanis elsősorban azokból lesz koncertlátogató közönség, és az fog legálisan zenére költeni, aki maga is tanult, illetve tanul valamilyen hangszeren. Ami persze hosszú távon magasabb jogdíj bevételt eredményez az előadók oldalán, így reális esély nyílik arra, hogy a hazai zenekarok külföldi fesztiválokon is megmutathassák magukat.

Bajnai ZsoltBajnai Zsolt

A programsorozatot másfél évvel ezelőtt indította útjára a Nemzeti Kulturális Alap Hangfoglaló Programja a Könnyűzenei Oktatási Alapprogram részeként, melyet 140 millió Forinttal támogattak – tudtuk meg Bajnai Zsolttól, az NKA Hangfoglaló Program Kollégiumának vezetőjétől. Az interaktív kiállítás eddig 20 városban szerepelt, 21. állomásként pedig Veszprémbe is elérkezett, hogy a fiatalok – köszönhetően a Hangszeresek Országos Szövetsége felajánlásának – összesen 140 hangszert próbálhassanak ki.

A kezdeményezés persze nem csak azért nagyszerű, mert a könnyűzenei iparág minden szereplője számára pozitív hozadékkal jár, felhívja a figyelmet az oktatás szükségességére és szakmai konzultációt indíthat el, valamint a zenetanulás révén megakadályozza, hogy a fiatalok elkallódjanak.

Hadd szóljon!Hadd szóljon!

Egy hangszeren játszani már önmagában is hatalmas öröm, még ha az első hangok kicsikarása némi bosszúsággal járhat a szülők meg a szomszédok részéről – ahogy erre Porga Gyula a címben jelzett gondolata is utalt. Ám ő maga is emlékszik, milyen felejthetetlen élmény volt, amikor 16 évesen először szólalt meg a kezében egy elektromos hangszer, s igazából ez a lelkesedés akkor sem veszik ki az emberből, amikor már felnő és a saját gyerekét hozza el egy ilyen kiállításra. Veszprém zeneisége pedig legendás: több iskolában folyik zenei képzés, számos garázszenekar működik, többen országos ismertségre tettek szert, a könnyűzene pedig általában komoly elismerést vívott ki magának hazánkban, ám ahhoz, hogy igazán megmutatkozhassanak zenészeink, fontos, hogy minél korábban találkozzunk a zene lehengerlő erejével.

A különleges tárlatnak helyet adó Dubniczay-palota és a Művészetek Háza számára persze nem volt kérdés, hogy egy ilyen kezdeményezést befogad, hiszen a házban kezdetektől fogva egészében gondolkodnak a művészetről és igyekeznek a fiatalokat minél több élményhez juttatni – mondta el a keddi megnyitón Hegyeshalmi László igazgató.

Zenerajongóknak mennyország ez a kiállításZenerajongóknak mennyország ez a kiállítás

Ebben a szellemiségben várják a fiatalokat június 5. és 9. között minden nap. Az esemény keretében összesen 16 rendhagyó énekórát, valamint 7 hangszeres és hangtechnikai kurzust tartanak a szervezők – ezekre elsősorban iskolásokat várnak 8:30 és 13 óra között, de lesznek koncertek is, 14 és 18 óra között pedig bárki ingyen betérhet és kipróbálhatja magát gitáron, dobon, vonós és billentyűs hangszereken, vagy éppen a stúdió szekcióban.

A rendezvénysorozat pontos menetrendje elérhető a hivatalos Facebook oldalon.

Bertalan Melinda
Kovács Bálint
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. 2024. április 23. 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  2024. április 23. 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  2024. április 23. 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.