Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
15°C

7 + 1 tanács, ha nyelvtanuláson töröd a fejed

2018. június 6. 12:00
Nyelvet tanulnál? De nem tudod, hogy állj neki? Most mutatunk egy utat, ami még a pénztárcádat is kímélni fogja.

Napjainkban egyre inkább nélkülözhetetlenné válik a magabiztos idegennyelv-tudás a munkaerőpiacon. Lehetőségek tárháza nyílik meg előttünk, ha képesek vagyunk megérteni egy idegen nyelvet és magabiztosan ki is tudjuk magunkat azon fejezni. Az is biztos, hogy egyre csak nőni fog az igény azon szakemberek iránt, akik megállják helyüket nemzetközi szintéren is.

De mit tegyen az, aki még csak most szánta el magát az új ismeretek megszerzésére? Mi a helyes lépés, ha megkopott középiskolai ismereteinket szeretnénk felszínre hozni? Mik a leggyakoribb buktatók? Ezeket szedtük most csokorba Neked.

Aki energia- és időbefektetés nélküli eredményt vár, az már most bezárhatja az ablakot, mert nem jár jó helyen. Tanulásmódszertani kutatások és saját tapasztalataim is azt mutatják, minél nagyobb dózisban adagoljuk az új nyelv által keltett agyi ingereket, annál hamarabb léphetünk szintet a tanulási folyamatban. Ehhez pedig idő és befektetett energia szükséges.

Abszolút kezdőknek a nyelviskolák intenzív alapfokú nyelvkurzusait ajánlanám. Itt rendkívül gyorsan fogsz fejlődni, hetek leforgása alatt elérhető az a szint, amivel már nem tudnak eladni külföldön. Amint magadra szedtél egy biztos alapot, jöhet az internet tárháza, amely számtalan – sokszor teljesen ingyenes – szisztematikusan felépített, multimédiás online anyagot kínál neked az előrelépéshez.

A teljesség igénye nélkül íme néhány tanács, amit érdemes lehet megfogadnod, ha kézzel fogható előrelépést vársz nyelvtudásodban.

1. Kommunikálj!
Alkalmi nyelvoktatóként a leggyakoribb hiba, amivel találkozom, hogy sokan nem merik használni meglévő tudásukat attól félve, hogy hibát vétenek. Légy bátor! Az sem baj, ha az elején kézzel-lábbal, nem éppen irodalmi stílusban használod a nyelvet. A kommunikáció akkor sikeres, ha át tudod adni azt az információt, amit szerettél volna. Ez pedig minden, csak nem nyelvtani háttértudás kérdése, hiszen, ha valaki odaszalad hozzánk az „én enni akar” kifejezéssel, akkor egészen biztos, hogy ételt fog kapni, nem pedig nyelvtankönyvet.

Itt is fontos a rendszer és a rendszeresség. Ha egy barátod jól beszél angolul, legyen az a közös nyelvetek, beszéljetek csak angolul. Egyrészt jó muri, és egy rakás vicces szituációba csöppenhettek így, másrészt olyan oldott hangulatban gyakorolhatsz, amit semmilyen nyelvtanár nem tud biztosítani neked.

2. Ne félj attól, hogy nem tökéletes a kiejtésed!
Aki élt már angol nyelvterületen, pontosan tudja, hogy az az ékes angol nyelv, amit a televízióból hallunk, finoman szólva köszönőviszonyban sincs a mindennapi beszélt nyelvvel. De ha egy pillanatra belegondolunk, ez is természetes, hiszen a piaci kofa hazánkban sem egy híradós hanglejtésével és intonációjával árulja portékáját. Nem beszélve arról, hogy a legtöbb angol nyelvterületen igen magas a bevándorlók száma, ami tovább színesíti az adott nyelvet annak minden aspektusában.

S ha már a kiejtés! Azt gondolom, az már alapvetés, hogy a tanult nyelven filmezz, mozizz, hiszen rengeteget profitálhatsz ezekből az alkalmakból minimális erőfeszítés mellett. Kövess idegen nyelvű vloggereket azokban a témákban, amiket szeretsz. Hallgasd az adott ország rádiós közvetítéseit, s észrevétlenül fogod elsajátítani azokat a nyelvi finomságokat, amelyeket szintén nem lehet könyvből megszerezni.

3. Soha ne add fel! Ne keseredj el, ha nem látod munkád gyümölcsét azonnal!
A nyelvtanulásba fektetett munka nem látható azonnal. Ha elmész egy edzőterembe, jó eséllyel pár alkalom után már jobban esik a bemelegítő futás. Percekben, kilókban és centikben mérhető a fejlődésed viszonylag rövid idő alatt. Ezzel szemben a nyelvtanulás egy hosszabb folyamat. Kezdetben izgalmas kaland, amely gyors fejlődést mutat, de az alapfokú tudás és a középfok szintje között már komoly hegyet kell megmásznunk. Arról nem is beszélve, hogy minél mélyebbre jutunk egy nyelv felfedezésében, annál bonyolultabb nyelvi struktúrákkal találkozhatunk.

4. Szótanulás
Rossz hírem van, enélkül sem fog menni az új nyelv felvértezése. Fontos megjegyezni, hogy a közoktatásban ténykedő nyelvtanárok által előszeretettel használt klasszikus szódolgozatnak SEMMI, de semmi értelme nincs. Kutatások bizonyították, hogy amíg a szavakat csak tükörfordításban kérdezik vissza a diákoktól, addig az információ csak a rövid távú memóriában tárolódik el, ahonnan rövid úton távozik is. Az angol nyelv esetében különösen visszás dolog ez, hiszen ez a nyelv inkább szószerkezetek szintjén működik, mindemellett igen nagy számban találkozhatunk többjelentésű szavakkal.

Szavakat csak úgy szabad tanulni, hogy használjuk is őket. Kutatások szerint öt-hat alkalom is kell ahhoz, hogy egy új kifejezés rögzüljön hosszú távú memóriánkban. Segíthet az asszociációs szótanulás azoknak, akik jobban tudnak így memorizálni. Jó hír, hogy egy idő után idegen nyelven is bekapcsol a nyelvi etimologizáló logika, amikor egyszerűen a szó egy már ismert részéből jó eséllyel következtetni tudunk a jelentéstartalomra. Kezdő nyelvtanulóknak ajánlani tudom a szókártyákák használatát, melynek online változata, a Quizlet sokaknak bevált.

5. Hogyan válassz magántanárt?
Újabb rossz hír. Minden tanuló eltér a másiktól, így nincs aranyszabály, amit követhetnél. Én azt mondom, bátran kísérletezz, találd meg azt a tanárt, akivel a legoptimálisabbnak érzed az összhangot, s bátran válts, ha úgy érzed, nem működik a közös munkátok. Ha olyan típus vagy, akit noszogatni kell az előrelépéshez, akkor olyan tanárt keress, aki folyton a nyakadon lóg, ellenőriz, számonkér. Ha kellő elszántsággal állsz a nyelvtanulás mellé, akkor úgy gondolom, elég, ha egyfajta mankóként tekintesz a nyelvtanárodra, aki segít azokban a kérdésekben, amelyek nem egyértelműek számodra, s állandó visszajelzést tud biztosítani neked fejlődéseddel kapcsolatban. Ehhez már heti két nyelvóra is elegendő lehet.

6. Ha nyelvvizsgára adnád a fejed
Ma már Dunát lehetne rekeszteni az államilag elismert nyelvvizsga típusokból. Nyelvtanárod jó eséllyel több típust is behatóan ismer, így a személyiségednek legmegfelelőbb típust tudja majd ajánlani. De az internet itt is a segítségedre siet: minden komolyabb nyelvvizsgáztató műhely weboldaláról letölthetők a próbatesztek, amikhez megoldókulcsot is mellékelnek. Ne feledd, a nyelvvizsga csak egy papír. Ha olyan állásinterjúra készülsz, ahol követelmény a nyelvismeret, számíts arra, hogy egyik pillanatról a másikra már idegen nyelven kell bizonyítanod. Ezért nem ajánlott a sikeres nyelvvizsga bizonyítvány megszerzése után leállni a tanulással.

A nyelvtanulás élethosszig tartó folyamatA nyelvtanulás élethosszig tartó folyamat

7. Használj egynyelvű szótárt
Mint korábban is említettem, az angol nyelvben egy-egy kifejezés megannyi jelentéstartalommal bírhat. A legjobb, ha egynyelvű online szótárban keresed a jelentését a keresett szónak, hiszen itt hallhatod a pontos kiejtését, láthatod a fonetikus átiratát. Jó eséllyel példamondatot is találsz majd a definíció mellett. Angol nyelvnél ajánlani tudom a Cambridge online szótárát!

+1 – Ha angolos vagy, irány az Eötvös Károly Megyei Könyvtár, ahol az Amerikai Kuckóban (American Corner) ingyenesen beszélgethetsz anyanyelvi oktatókkal. Színes programok közül választhatsz egész évben, a drámatalálkozótól kezdve a filmklubon át a szakmai konferenciákig. Emellett mindig lehetőség nyílik a kötetlen beszélgetésekre is, amiből rendkívül sokat meríthetsz.

Zatkalik Dániel
további cikkek
'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' 'Ma felszínesebbek az emberi kötelékek, nagyobb szükség van pszichológusokra' Hatalmas az érdeklődés a Pannon Egyetem Humántudományi Kar szakjai iránt, olyannyira, hogy az ősztől induló pszichológia alapképzést több mint százan jelölték meg első helyen. Ennél is népszerűbb az óvodapedagógia alapképzés, s mindemellett nemrég a terület- és városfejlesztés mesterszakot is sikerült engedélyeztetni az Oktatási Hivatallal. Navracsics Judit, a HTK dékánja úgy fogalmazott: örül a váratlan sikernek, ami azért annyira mégsem váratlan, hiszen évekig dolgoztak azon, hogy a fiatalok ilyen széles spektrumú képzéskínálatból választhassanak. 2024. március 23. 21:21 Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Méltó ünnepély a Báthory Iskola 45. évfordulója alkalmából Csütörtök este az Agóra színháztermében ünnepelték a Báthory István Általános Iskola negyvenötödik születésnapját, ahol az intézmény korábbi igazgatói, tanárai, diákjai is részt vettek. 2024. március 22. 14:01 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari 75 éves jubileumát ünnepli az Ipari Fennállásának 75. évfordulóját ünnepli az Ipari Technikum, a sokszínű jubileumi rendezvényekre a szerdai gálaműsorral tették fel a koronát. 2024. március 21. 14:28 Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Felnőttképzésen vehettek részt a Vöröskő Kft. munkavállalói Az Euronics üzleteket működtető Vöröskő Kft. elsőként élt azzal az új szakképzési törvény által nyújtott lehetőséggel, amely során a munkavállalóik kereskedelmi értékesítő képzésben, valamint vállalkozási- és ügyviteli ügyintéző képzésben vehették át bizonyítványukat most szerda délután.     2024. március 20. 21:57

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.