Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
11°C

Le a cipőkkel! Irány mezítláb sétálni!

2018. május 20. 14:18
Talán gyermekkorában mindenki többet mászkált mezítláb, mint mostanában – elég veszélyes bármilyen városi parkban ledobni a cipőt, hiszen ki tudja, éppen mibe lépünk bele. Néha viszont érdemes megkockáztatni, hiszen a földön történő mezítlábas járásnak bizonyítottan vannak egészségügyi hatásai is.

Valószínűleg sokan sétáltatok már pázsiton, gyepen, mezőn, folyók melletti kavicsokon, tengerparti homokon, köveken, földúton, a stég fadeszkáin, sárban, de vajon hányan vagytok, akik tudják, milyen érzés sétálni, fenyőtobozon, fenyőkérgen, gyöngykavicson, bazaltkövön, tőzegen, hőálló téglán, agyaglapokon, meggymagon, nádkötegen, esetleg kukoricacsutkán?

Akik igen, azok valószínűleg jártak már Magyarország valamelyik mezítlábas parkjában.

A mezítlábas parkok, vagy más néven Kneipp-parkok ötlete Sebastian Kneipp által kifejlesztett egészségmegőrző módszerén alapulnak. Ezekben a parkokban olyan különleges utakon gyalogolhatunk, melyeknek burkolata eltérő alapanyagokból készült, közben változatos talpmasszázsban részesülünk. Minden felület más-más reflexpontot stimulál és egészségügyi hatásai is vannak.

  • Javítja az idegrendszerünk állapotát
  • Jót tesz a keringési rendszerünknek
  • Erősíti az izmainkat
  • Megakadályozza a lúdtalpat
  • Megelőzi a visszerek kialakulását

A betonon való séta is mezítlábas ugyan, és lehet, hogy egy kicsit egészségesebb, mintha cipőbe dugnátok a lábfejeteket, de az alábbi egészségügyi előnyökkel nem igazán jár, hiszen ugyanúgy viszonylag sima, egyenletes talajon járunk. Ahhoz pedig, hogy jót tegyen nekünk a mezítlábas séta, az kell, hogy buckás, puha, egyenetlen legyen a lábunk alatt a talaj.

(Forrás: www.visitbuk.hu)

Azért persze ne legyünk meggondolatlanok! Van olyan helyzet, amikor érdemes kerülni a mezítlábazást. Kiknek kell mindenképp vigyázni? Először is a gyermekeknek érdemes megtanítani, hogy mire nem szabad lépni. Így jelentősen csökkenthető a balesetveszély. Ugyanakkor valljuk be őszintén, a legtöbb gyerek alig várja, hogy levegye a cipőjét.

A cukorbetegeknek is fokozottan érdemes figyelniük, akiknek egyrészt a betegség miatt sokszor kialakul egy talpfájdalom, másrészt a sebeik nehezebben gyógyulnak. Illetve a vérzékeny betegeknek is érdemes kerülni ezen hobbit és akik vérhígitót szednek, azoknak is nagyon kell figyelniük.

Ha ti még nem voltatok, akkor érdemes felkeresni az ingyenes mezítlábas parkokat, ahol nemhogy szabad, de egyenesen kötelező mezítláb járni. Egyrészt szuper kirándulóhely mindegyik, másrészt a lábatoknak is jót tesz a természetes masszázs. Magyarországon 12 Kneipp – park létesült, mely közül az egyikhez nem is kell sokat utaznunk, hiszen Csopakon a strand keleti végénél kezdődő Ifjúsági sétány mentén találjuk a 230 méter hosszú Mezítlábas ösvényt.

Mezítlábas ösvény Csopakon (Forrás: www.csopak.hu)Mezítlábas ösvény Csopakon (Forrás: www.csopak.hu)

További mezítlábas parkok:

  • Békásmegyer-Ófalu Mezítlábas Park
  • Bükfürdői Kneipp Park
  • Ceglédi Mezítlábas Park
  • Hegyháti Kneipp Térség – Kneipp túrautak
  • Hét Patak Gyöngye Natúrpark (Alsómocsolád)
  • Konda-völgyi Kneipp-ösvény (Dombóvár)
  • Remetszőlősi Bodzaliget Pihenőpark
  • Százhalombattai mezítlábas ösvény
  • Szent Miklós Gyógyfüves Ház – Kneipp kert (Ölbő)
  • Tabajdi mezítlábas park
  • Tálentum Falusi Turisztikai Fogadóhely – Mezítlábas ösvény (Irota)
Krónusz-Riskó Annamária
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.