2019. január 22., kedd
Vince névnap

A munkaerőhiány enyhítésének alternatív lehetőségei

Május 10-én a Veszprém Megyei Kereskedelmi és Iparkamara valamint a Pannon-Work csoport rendezésében zajlott a nyugdíjas szövetkezetek működéséről szóló munkaügyi fórum.

A rendezvény elsődleges célja a tájékoztatás volt. A szervezők fontosnak tartották, hogy a témát a nyugdíjasokat foglalkoztató cégek és a nyugdíjas munkavállaló jelöltek oldaláról egyaránt megvilágítsák.

Jogi, szervezési, pénzügyi szempontból került bemutatásra ez a 2017. július 1-től alkalmazható új atipikus foglalkoztatatási forma. A munkaügyi szakértő előadó elmondta, hogy a résztvevő felek számára milyen előnyökkel jár az efféle munkavégzés, de arról is hallhattak az érdeklődők, hogy mik a lehetséges buktatói.

Mivel a Pannon-Work csoportban 2017. szeptember óta működik a Pannon-Work Silver Közérdekű Nyugdíjas Szövetkezet, így már kilenc hónapnyi működés tapasztalatáról is beszámolhattak a résztvevőknek. A szövetkezet munkaügyi szakértője ennek a foglalkoztatási formának a jogszabályi hátterét, előnyeit mutatta be, továbbá a foglalkoztató cégek képviselői is megosztották a résztvevőkkel eddigi tapasztalataikat.

Szövetkezeten keresztül, két aktívan dolgozó nyugdíjas mondta el, miért kezdett el itt dolgozni, milyen területen foglalkoztatják jelenleg, hogyan érzik magukat újra aktív dolgozóként.

A munkaügyi fórumnak az év folyamán tervezetten lesz folytatása, hiszen az égető munkaerőhiány Veszprém megyében is folyamatosan alternatív megoldások keresésére kényszeríti a foglalkoztatókat.