Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Oldás az egyedüllét szorongásában

2018. április 17. 4:01
Terék Anna vajdasági költő vehette át idén a Sziveri-díjat.

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is megemlékezett Sziveri Jánosról, az Új Symposion szerkesztőjéről a nevét viselő intézet: hétfőn egész napos konferenciát szerveztek a Pannon Egyetemen, az egykori folyóirat utóda, az Ex Symposion új lapszámmal jelentkezett, este pedig Porga Gyula polgármester és Reményi József Tamás, a Sziveri Baráti Társaság elnöke átadta a Sziveri-díjat Terék Anna vajdasági költőnek.

Reményi elmondta, a díjat 1992 óta miden alkalommal egy olyan, a pályája elején álló, kevésbé díjazott alkotó veheti át, akit teljesítménye összeköt a radikális új világban meghatározó szerepet betöltő Sziverivel. „26 éve adjuk át ezt a díjat, ami ritka folytonosság a rendkívül hektikus kulturális életben” – tette hozzá. Úgy véli, a kulturális élet szegletébe szorult Sziveri János emlékezete mindannyiunk számára erkölcsi felkiáltójelként szolgálhat, akinek öröksége ma sem halott: Sziveri napjainkban az élő költészeti hagyomány, amelyet az olyan, hozzá hasonlatos fiatalok munkássága is bizonyít, mint Terék Annáé.

Terék Anna 1984-ben született Topolyán, a Vajdaságban, Jugoszláviában. Az általános iskolát szülővárosában, a középiskolát Szabadkán végezte. Ezt követően Budapestre költözött, ahol 2012-ben szerezte meg pszichológus, tanácsadó és iskolapszichológus szakirányú diplomáját az Eötvös Loránd Tudományegyetem Pszichológiai és Pedagógiai Karán.[1] 2015 óta iskolapszichológusként dolgozik Budapesten. Első kötete 2007-ben jelent meg, Mosolyszakadás címmel. 2011-ben publikálta Duna utca című, második kötetét, melyért ugyanabban az évben Sinkó Ervin-díjat kapott. Első színdarabját 2013-ban mutatták be Jelentkezzenek a legjobbak! / Neka se jave najbolji! címmel, a Szerb Nemzeti Színházban, Újvidéken. Vajdasági lakodalom című drámakötetét 2016-ban adta ki, legújabb verses könyve pedig, a Halott nők2017 tavaszán jelent meg.

A költőnőt méltató pályatársa, Orcsik Roland laudációjában arról beszélt: a legjobb verseskötetek azok, amelyekhez folyton visszatér és amelyek nem csak megjelenésük pillanatában hatnak. Terék Anna verseit azonban elég egyszer végigolvasni, s máris másként lélegezni utánuk. Példaként legfrissebb, Halott nők című kötetét emelte ki, mely szerinte „a posztjugoszláv vajdasági magyar líra eddigi csúcsa, az elmúlt 28 évben jelentkező generációk tenger-, talaj- és identitáshiányának, válságának legátfogóbb és legpontosabb költői sűrítménye”.

Terék Anna „verses novellái” felnőttek és kiskorúak drámai monológjai, lírai alanyai traumatikus tapasztalatok, a pincesötét hangulatok médiumai, melyeket a szerző rendkívül pontosan, szinte dísztelenül ad vissza. Hosszúverseiben, mely a vajdasági magyar irodalomban sokáig kiemelt helyet foglalt el, ám a 90-es, 2000-es években jelentkező generációk körében már egyre kevésbé elterjedt, a balkáni háború borzalmait adja vissza meglepő élességgel, noha ő maga nem élte át a szarajaveói ostromot. „Terék költészetét mégis az empátia, az elesett, elnyomott, a sorstalan és a nincstelen iránti elemi együttérzés hatja át. Ez a líra a remény jegyében fogan: oldás az egyedüllét szorongásában” – fogalmazott Orcsik.

Terék ezzel kapcsolatban megjegyezte: iskolapszichológusként úgy látja, az emberek ma a legmagányosabbak, tükörsima fagy vesz minket körül, amelyből pedig csak úgy tudunk kitörni, ha egymásban tükröződünk. „Számomra jó volt Sziveriben tükröződni, s remélem, egyszer az én verseimben is jó lesz másoknak.”

Bertalan Melinda
Domján Attila
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.