2018. június 21., csütörtök
Alajos névnap

Megkezdődtek az 1848-49-es forradalom megemlékezései Veszprémben

Kedd délután a volt Korona Szálló falán lévő Petőfi emléktáblát koszorúzták meg.

Sok éves hagyomány, hogy Csikász Imre 1913-ban készített Petőfi emléktáblája előtt is meigdézik a költő alakját és a szabadságharc idejét. A Magyar Irodalomtörténeti Társaság Veszprém Megyei Tagozata, az Eötvös Károly Megyei Könyvtár és a Veszprém Megyei Honismereti Egyesület által szervezett eseményen a koszorúzás előtt Némedi Lajos alpolgármester mondott beszédet.

Petőfi Sándor a forradalom kirobbanása előtt néhány nappal, március 5-én és 6-án járt Veszprémben, így kötelességünk, hogy hűen ápoljuk emlékét. A fiatalabbak még nem mindent értenek meg az ünnep jelentőségéből, abból, hogy 170 évvel ezelőtt voltak olyanok, akik életüket áldozták a szabadságért. A természetesnek vett örökségért naponta meg kell küzdeni, például úgy, hogy részt veszünk a köz ügyeiben, és nem hagyjuk, hogy mások döntsenek helyettünk- mondta.

"Kevés olyan nemzet van a világon, mely annyit áldozott volna a szabadságért, mint mi, magyarok. Szbadságunkért, függetlenségünkért nem csak az elmúlt évszázadokban kell kiállni, hanem az elkövetkező napokban, hetekben, években is. A szabadságot sosem osztották kegyelemből"- fogalmazott.

A megemlékezésen Varga Dominika, a Padányi Bíró Márton Római Katolikus Gimnázium tanulója működött közre.