2018. június 21., csütörtök
Alajos névnap

Szijjártó: a magyar gazdaság sikere a magyarok teljesítményének köszönhető

  • gazdaság
  • 2018.03.13
    14:46
  • VEHIR, MTI
A négy százalékos gazdasági növekedés a magyar emberek teljesítményének köszönhető- mondta kedd délután a külgazdasági és külügyminiszter Nagyvázsonyban egy gyártócsarnok avatáson. A Novus Interiör Hungary Kft. beruházásaként hetven új munkahely jön létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a vendége volt annak a gyártócsarnok avatásnak, melyet kedd délelőtt tartottak Nagyvázsonyban. A Novus Hungary Kft. a Volvo prémiumkategóriás modelljeibe gyárt alkatrészeket.

A politikus a szalagátvágás előtt az ott dolgozóknak köszönetet mondva úgy fogalmazott, hogy az ő teljesítményük is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország gazdasága az elmúlt évben 4%-ot tudott növekedni.

„A magyar gazdaság sikere a magyarok teljesítményének köszönhető”

- mondta.

szijjártó péter : A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani.szijjártó péter : A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani.

A Volvo mindig a magas színvonalról volt híres, Nagyvázsony az egyik bázisa, amely azt bizonyítja, hogy itt magas technológiai elvárásoknak tudnak megfelelni. A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani. Az ipar tavaly rekordot ért el, mintegy 8 ezer milliárd forintot termelt, melynek 92%-a export volt- fűzte hozzá.

Szijjártó elmondta, a svéd tulajdonos fejlesztése mellett szól, hogy Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb adók, az oktatási rendszer kellő számban és színvonalon tudja biztosítani a munkaerőt, Európa legrugalmasabb munkajogi rendszere jött létre, mely a munkáltatók és a munkavállalók jogait egyensúlyban kezeli, emellett mára Közép-Európa logisztikai központja is egyértelműen Magyarország.

Emlékeztetett, 2010-ben Magyarországon 12 százalék felett volt a munkanélküliség, most viszont 3,7 százalék, ami új kihívásokat jelent. A Magyarországra betelepülő beruházóknak így azt a kérdést kell megválaszolni, vajon lesz-e elég munkaerő. Szerinte a nagyvázsonyihoz hasonló beruházások azt mutatják, hogy "Magyarország minden szegletében meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az új munkaerő-igényeket ki tudjuk elégíteni".

Kis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a menedzsment fejében két éve fogalmazódott meg, hogy fejlesztésbe kezdenek. A két ütemben megvalósuló beruházás folyományaként most egy kétezer négyzetméteres gyártócsarnok jött létre, mellyel képesek lesznek megtöbbszörözni a cég kapacitását, valamint 70 új munkatársat tudnak felvenni. Mindezt saját erőből, több mint 500 millió forint felhasználásával.

Kis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatójaKis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Két évben belül, a második ütemtervben irodákat, és új logisztikai, valamint kiszolgálóépületeket építenek. Björn Hedenberg cégtulajdonos szerint a Kis-Kapinnak fantasztikus csapata van, melyet az is bizonyít, hogy a Novus életében egy ilyen fontos, mérföldkőnek számító fejlesztést tudtak megvalósítani.

Elektronikusan leadott beszámolója szerint a Novus Interiör Hungary Kft-nél 2016-ban 118, az azt megelőző évben 106 ember dolgozott. A társaság nettó árbevétele 2016-ban 1,7 milliárd forint volt, 2015-ben pedig meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Nagyvázsony polgármestere, Fábry Szabolcs köszöntőjében arról beszélt, hogy a svéd tulajdonos és az önkormányzat is a pesszimizmus legyőzésének példáját mutatta be, hisz számos nehézség és aggályt félretéve az alapítás óta olyan döntéseket tudtak hozni, melynek eredménye a két ütemben megvalósuló fejlesztés.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke szerint külön öröm, hogy a Novus a megyében képzelte el a fejlesztést, mely amellett, hogy munkát ad az ittenieknek, hozzájárul ahhoz is, hogy a megyében tartósan 3,5% körül maradjon a munkanélküliségi ráta.

Fenyvesi Zoltán, Szijjártó Péter és Kis-Kapin Károly a csarnok bejárásakorFenyvesi Zoltán, Szijjártó Péter és Kis-Kapin Károly a csarnok bejárásakor