Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Szijjártó: a magyar gazdaság sikere a magyarok teljesítményének köszönhető

2018. március 13. 14:46 // Forrás: VEHIR, MTI
A négy százalékos gazdasági növekedés a magyar emberek teljesítményének köszönhető- mondta kedd délután a külgazdasági és külügyminiszter Nagyvázsonyban egy gyártócsarnok avatáson. A Novus Interiör Hungary Kft. beruházásaként hetven új munkahely jön létre.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter is a vendége volt annak a gyártócsarnok avatásnak, melyet kedd délelőtt tartottak Nagyvázsonyban. A Novus Hungary Kft. a Volvo prémiumkategóriás modelljeibe gyárt alkatrészeket.

A politikus a szalagátvágás előtt az ott dolgozóknak köszönetet mondva úgy fogalmazott, hogy az ő teljesítményük is hozzájárul ahhoz, hogy Magyarország gazdasága az elmúlt évben 4%-ot tudott növekedni.

„A magyar gazdaság sikere a magyarok teljesítményének köszönhető”

- mondta.

szijjártó péter : A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani.szijjártó péter : A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani.

A Volvo mindig a magas színvonalról volt híres, Nagyvázsony az egyik bázisa, amely azt bizonyítja, hogy itt magas technológiai elvárásoknak tudnak megfelelni. A beruházás azt is jelzi, hogy az autóiparra épülő magyar gazdaságot növekedő pályán tudják tartani. Az ipar tavaly rekordot ért el, mintegy 8 ezer milliárd forintot termelt, melynek 92%-a export volt- fűzte hozzá.

Szijjártó elmondta, a svéd tulajdonos fejlesztése mellett szól, hogy Európában Magyarországon vannak a legalacsonyabb adók, az oktatási rendszer kellő számban és színvonalon tudja biztosítani a munkaerőt, Európa legrugalmasabb munkajogi rendszere jött létre, mely a munkáltatók és a munkavállalók jogait egyensúlyban kezeli, emellett mára Közép-Európa logisztikai központja is egyértelműen Magyarország.

Emlékeztetett, 2010-ben Magyarországon 12 százalék felett volt a munkanélküliség, most viszont 3,7 százalék, ami új kihívásokat jelent. A Magyarországra betelepülő beruházóknak így azt a kérdést kell megválaszolni, vajon lesz-e elég munkaerő. Szerinte a nagyvázsonyihoz hasonló beruházások azt mutatják, hogy "Magyarország minden szegletében meg tudjuk teremteni annak a feltételeit, hogy az új munkaerő-igényeket ki tudjuk elégíteni".

Kis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatója elmondta, a menedzsment fejében két éve fogalmazódott meg, hogy fejlesztésbe kezdenek. A két ütemben megvalósuló beruházás folyományaként most egy kétezer négyzetméteres gyártócsarnok jött létre, mellyel képesek lesznek megtöbbszörözni a cég kapacitását, valamint 70 új munkatársat tudnak felvenni. Mindezt saját erőből, több mint 500 millió forint felhasználásával.

Kis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatójaKis-Kapin Károly a Novus Interiör Hungary Kft. ügyvezető igazgatója

Két évben belül, a második ütemtervben irodákat, és új logisztikai, valamint kiszolgálóépületeket építenek. Björn Hedenberg cégtulajdonos szerint a Kis-Kapinnak fantasztikus csapata van, melyet az is bizonyít, hogy a Novus életében egy ilyen fontos, mérföldkőnek számító fejlesztést tudtak megvalósítani.

Elektronikusan leadott beszámolója szerint a Novus Interiör Hungary Kft-nél 2016-ban 118, az azt megelőző évben 106 ember dolgozott. A társaság nettó árbevétele 2016-ban 1,7 milliárd forint volt, 2015-ben pedig meghaladta az 1,3 milliárd forintot.

Nagyvázsony polgármestere, Fábry Szabolcs köszöntőjében arról beszélt, hogy a svéd tulajdonos és az önkormányzat is a pesszimizmus legyőzésének példáját mutatta be, hisz számos nehézség és aggályt félretéve az alapítás óta olyan döntéseket tudtak hozni, melynek eredménye a két ütemben megvalósuló fejlesztés.

Fenyvesi Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés alelnöke szerint külön öröm, hogy a Novus a megyében képzelte el a fejlesztést, mely amellett, hogy munkát ad az ittenieknek, hozzájárul ahhoz is, hogy a megyében tartósan 3,5% körül maradjon a munkanélküliségi ráta.

Fenyvesi Zoltán, Szijjártó Péter és Kis-Kapin Károly a csarnok bejárásakorFenyvesi Zoltán, Szijjártó Péter és Kis-Kapin Károly a csarnok bejárásakor

Ge. Á.
Domján Attila
további cikkek
Város és vállalkozások, együtt, egymásért Város és vállalkozások, együtt, egymásért Három ínséges év után idén már konszolidálódni látszik a hazai gazdaság helyzete, amit a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) is szeretne felpörgetni azzal, hogy több területen és folyamatos jelleggel nyújt segítséget a hazai vállalkozóknak. Csütörtök este a VOSZ Veszprém vármegyei szervezete tartotta meg aktuális taggyűlését és fórumát, ahol az is elhangzott, milyen szimbiózis van az önkormányzat és a helyi vállalkozók között. 2024. március 22. 10:37 A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor A tavalyit meghaladó forgalomra számít a húsfeldolgozók többsége húsvétkor Az idei húsvéti szezon előtt nem volt jelentős alapanyag-áremelkedés, ezért a húsfeldolgozók legalább a tavalyihoz hasonló forgalomra számítanak, többségük 5-15 százalékos növekedést is vár az idei ünnepi időszakban, a kisebb üzemeknél a húsvéti forgalom elérheti az éves mennyiség 30 százalékát is - írta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Húsiparosok Szövetsége szerdai közös közleményében, amelyben azt ajánlották a fogyasztóknak, hogy keressék a hazai termékeket, hiszen a magyar eredet a minőség garanciája. 2024. március 20. 12:07 A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyar munkavállalók csaknem fele váltana munkahelyet A magyarországi munkaerőpiacon szinte minden második alkalmazott váltana munkahelyet, amelynek kiválasztásánál a fizetés mértéke és a munkahely elhelyezkedése számít elsősorban - közölte a Profession.hu negyedéves reprezentatív kutatása alapján kedden. 2024. március 19. 13:22 Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Harmadával olcsóbb lehet a húsvéti tojás tavalyhoz képest Húsvétra 60 forint körül alakulhat a tojás fogyasztói átlagára, vagyis a vásárlók az előző évhez képest harmadával olcsóbban juthatnak az ünnephez tartozó egyik kiemelt alapélelmiszerhez - derül ki az Agroinform.hu kedden kiadott elemzéséből. 2024. március 12. 8:17

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.