2018. június 21., csütörtök
Alajos névnap

Az egészségügyi hardver szoftver nélkül mit sem ér

Tizenegyedik alkalommal rendezték meg a Magyar Nőorvos Társaság Északnyugat-Magyarországi Szekciójának tudományos ülését, ahol a szakemberek átfogó képet kaphattak a várandósgondozás helyzetéről.

A konferencia megszervezését ezúttal a Cholnoky Ferenc Kórház Szülészeti és Nőgyógyászati Osztálya vállalta fel, a témaválasztással pedig szerettek volna egy kicsit jobban rávilágítani a fogantatás előtti, a várandósgondozás, valamint a szülés körüli sikerekre, hiszen nem feltétlenül ismeri a régió minden intézménye a lehetőségeknek azt a széles palettáját, amely ma már az orvosok és a páciensek rendelkezésére áll, de a szakmában jelentkező hiány is szükségessé teszi egymás munkájának ismeretét.

Ács NándorÁcs Nándor

– Hajlamosak vagyunk kisebb jelentőséget tulajdonítani egy-egy ilyen szakmai konferenciának, pedig az országos munkát is igazán csak azután tudjuk megkezdeni, hogy áttekintettük egy-egy régió szülészeti-nőgyógyászati tevékenységét, eredményeit – hangsúlyozta prof. dr. Ács Nándor, az Egészségügyi Szakmai Kollégium Szülészet-Nőgyógyászati és Reprodukciós Tagozatának tagja. Jó látni azt, egy-egy osztálynak milyen sikerei vannak, de fontos azzal is tisztában lenni, mik az esetleges problémák, a legnagyobb feladat pedig a humánpolitikai oldal biztosítása, az orvos kollégák, szakdolgozók megléte. Ács Nándor ugyanakkor úgy látja, a szakma most viszonylag jó helyzetben van, hiszen a családok évében számos forrás hívható le infrastruktúra-fejlesztésre.

Porga Gyula, Dávid GyulaPorga Gyula, Dávid Gyula

Porga Gyula polgármester köszöntőjében úgy fogalmazott, egy megyei jogú városnak nemcsak jogai, hanem kötelezettségei is vannak, ezek közül pedig az egyik az egészségügyi szolgáltatások hátterének, a „hard” résznek, azaz az infrastruktúrának a biztosítása. Egy hardver azonban szoftver nélkül mit sem ér. Fontos, hogy amikor a betegek az orvosok, nővérek, ápolók, rezidensek felé fordulnak, a személyükben a lehető legmagasabb ismerettel rendelkező emberekkel találkozzanak. Ehhez folyamatosan frissíteni kell a tudásukat, de a szakma lelke még mindig az emberségben rejlik, így az ismeretek megszerzése mellett ez is elengedhetetlen.

Dr. Dávid Gyula, a kórház főigazgatója úgy látja, Veszprémben méltán lehet sikerekről beszámolni: egyre több frissen végzett doktor van a kórházban, elindult a humánerőforrás feltöltése, emellett részben az infrastrukturális fejlesztések is lezajlottak, így jónak mondhatók a körülmények a szülészeti-nőgyógyászati osztályon.

A konferencián nemcsak szakmai tanácskozás volt, de a hagyományoknak megfelelően Gardó Sándor emlékéremmel díjazták a régió egy-egy kiemelkedő főorvosát és szülésznőjét.

Előbbi kategóriában dr. Molnár Mihály, a tatabányai Szent Borbála Kórház Szülészet-Nőgyógyászati Osztályának osztályvezető főorvosa kapta a díjat. Dr. Molnár Mihály 1954-ben született Makón. 1982-ben a Szegedi Orvostudományi Egyetem Általános Orvosi Karán szerzett általános orvosi diplomát, majd 1986-ban szülészetből és nőgyógyászatból tett szakvizsgát. Orosházán, a kórház szülészeti osztályán kezdte meg pályafutását, ahol 23 évig dolgozott. Szakmai érdeklődésének központjában elsősorban az ultrahang diagnosztika és a nőgyógyászati endoszkópia áll. 2005-től a tatabányai kórház szülészeti osztályának főorvosa, ahol a kezdeti nehézségek után harmonikus munkaközösséget alakított ki, melynek fő jellemzője a magas szakmaiság és a bizalom. Az utóbbi években, amikor nagy fokú orvoshiány alakult ki, ez különösen fontossá vált.

Molnár MihályMolnár Mihály

Díjat kapott Sterlik Krisztina is, a soproni kórház vezető szülésznője is. Sterlik Krisztina 1973-ban született Sopronban; az érettségi után a soproni Erzsébet Kórház szervezésében szerzett felnőtt szakápoló végzettséget. 1994-ben mint végzett szakápolóként kezdett dolgozni a Soproni Gyógyközpont szülészet- nőgyógyászati osztályán. A fekvő és járóbeteg ellátás minden területén igyekezett elmélyíteni tudását, ennek érdekében szülésznői, majd a Pécsi Egyetemen diplomás ápolói végzettséget szerzett. 2009-ben szülészeti és nőgyógyászati szonográfus képesítést szerzett, mellyel az osztály ultrahang laboratóriumi munkájához is jelentősen hozzájárult. 2014-ben osztályvezetői beosztást kapott, 2017-ben megkezdte mester tanulmányait ápoló szakon. Osztályos munkája mellett törekszik a fiatal kezdő tehetségek képzésére, illetve segíti őket a betegek humánus ellátásában.

Sterlik Krisztina, Szigeti ZsanettSterlik Krisztina, Szigeti Zsanett