Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Hogyan legyek fosszília?

2018. március 10. 5:00
A BBC Jövő rovata rendhagyó módon, használati utasításnak álcázva magyarázta el, hogyan keletkeztek az őskövületek.

Hogyan lehet belőlem fosszília? Ezzel a címmel jelent meg a BBC Jövő rovatában egy cikk, ami elmagyarázza, hogyan jöttek létre a megkövesedett leletek, mennyi feltétel szerencsés együttállásának köszönhetjük, hogy az évmilliókkal ezelőtt élt lények maradványai ilyen jó állapotban maradtak ránk.

Lássuk tehát, mi a teendő, ha valaki szeretne kiállítási darabbá válni a jövő természettudományi múzeumában!

48 millió éves halfosszíliák48 millió éves halfosszíliák

1. Temettesd el magad, de gyorsan!

„Fontos kérdés, hogy minél tovább sikerüljön megtartani a test jó állapotát a halál után” – nyilatkozta Sue Beardmore, az Oxford Egyetem Természettörténeti Múzeumának szakembere. Vagyis a halál beálltát követően minél előbb kerüljön végső nyughelyére a testünk. Földi maradványainkat olyan mélyre kellene beásni az üledékes talajba, ahol a felszínen zajló aktivitás nem zavarja meg egy pár millió évig.

2. Végy egy kis vizet

Ahhoz, hogy csontjaink megmaradhassanak az örökkévalóságnak, nem árt, ha homokos, iszapos üledékbe süppedve tároljuk őket – erre pedig a legalkalmasabb helyek a tavak, folyók, tengerek feneke. Fontos az is, hogy a maradványainkat milyen sebességgel lepi be az üledék. Caitlin Syme, a Queensland Egyetem szakembere szerint a fosszíliák létrejöttéhez a hegyvidéki folyók a legalkalmasabbak, amik nagy mennyiségű hordalékot tudnak rövid idő alatt is magukkal sodorni. De szintén kiváló helyszínek a delta-torkolatok, ahol a tengerbe ömlő folyók az addig magukkal hurcolt hordalékukat lerakják.

Ideális esetben testünket az iszap nagyrészt elzárja az oxigéntől: a holttesteket lebontó mikroorganizmusok ugyanis nem maradnak életben oxigénszegény körülmények között, ami szintén nagy segítség, ha a célunk az örökkévalóság. Susan Kidwell, a Chicagoi Egyetem professzora azt javasolja, hogy kerüljük el a tengerfenék felső fél méterét: az itt élő rákok, férgek és az iszapba magukat beásó halak ugyanis felkavarhatják az üledéket.

3. Felejtsd el a koporsót

Ha fosszíliaként több millió éves karrierre vágyunk, fontos, hogy csontjaikat teljesen áthassák az ásványi anyagok. Ez a permineralizációként ismert folyamat évmilliókig is eltart. A folyamatot gyorsítja, ha a csontok ásványokban gazdag vízzel érintkeznek, ami például vassal és kalciummal itatja át őket. A koporsó szép gondosan elzárja ezektől a holttestet. Mike Archer, a Új-Dél-Walesi Egyetem paleontológusa azonban javasolt egy kompromisszumos megoldást: ha szeretnénk olyan szép fosszíliává válni, mint a dinoszauruszok, akkor érdemes homokkal feltöltött betonkoporsóba temettetni magunkat, aminek oldalaiba több száz 5 mm-es átmérőjű lyukat fúrnak, majd olyan mélyre ássák, hogy a talajvíz szolidan átitathassa. Ha a korábban említett elemekkel: kalcitokkal és vassal dúsított homokot választunk, az meggyorsíthatja a permineralizációt.

4. Kerüld el a tektonikus lemezhatárokat!

Ha sikerült átvészelni az első néhány száz évet, a csontszöveteink pedig lassan átalakulnak ásványi anyagokká, akkor sikeresen fosszíliává váltunk. Ahogy egyre több üledék rakódik ránk, úgy nő a maradványainkra nehezedő nyomás, egyre lejjebb préselődünk a földkéregben, és a növekvő hőmérséklet szintén a kezünk alá dolgozik. Azonban jóból is megárt a sok: ha nincs szerencsénk, a csontjaink olyan mélyre préselődnek, ahol egyszerűen elolvadnak a nagy nyomás és hőmérséklet hatására. Ezt elkerülendő érdemes távol maradni a tektonikus lemezek határterületeitől, ahol az egyik kéreglemez a másik alá bukik, nehogy mi is velük bukjunk.

5. Nem árt, ha felfedeznek

Mit ér a fosszíliává válás, ha nem találnak ránk, hogy múzeumba kerülhessünk? Hogy ez megtörténhessen, a temetkezésünk helyének megválasztásakor nemcsak azt kell figyelembe vennünk, hogyan kerülhetnek a csontjaink kellő mélységbe, hanem azt is, hogy előbb-utóbb vissza kell jutnunk a felszín közelébe. Vagyis olyan helyet kell találnunk, ahol bár vastag üledékréteget növeszthetünk magunk fölé, az időjárás és az erózió hatására előbb-utóbb ez a földréteg elkopik majd fölülünk. A fentebb már idézett Caitlin Syme szerint erre a Földközi-tenger az egyik legalkalmasabb választás, a tenger ugyanis egyre sekélyebbé válik és végül megszűnik majd; ahogy Afrika hozzáütközik Európához, a mai tengerfeneket hegységgé gyűri (pont úgy, ahogy az indiai szubkontinens és Ázsia ütközésekor a Himalája is léterjött).

A világ 50 millió év múlva a Földközi-hegységgel (forrás: scotese.com)A világ 50 millió év múlva a Földközi-hegységgel (forrás: scotese.com)

+1 Dobj egy szmájlit

Ha szeretnénk üzenni is valamit az utókornak, elhelyezhetünk a homokkal töltött betonkoporsónkba bizonyos tartós tárgyakat, amik nem bomlanak le, nem korrodálódnak és ellenállnak a nagy nyomásnak és hőmérsékletnek. Syme megemlíti, hogy jó választás lehet erre a célra az üveg, amibe akár kedves üzenetet is gravírozhatunk leendő megtalálóinknak, de ha biztosra akarunk menni, a tudós a gyémántot ajánlja, amire lézergravírozással írhatunk levelet a messze jövendőnek.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.