Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Egy hétig minden a lengyel–magyar barátságról szól

2018. március 5. 11:37
Különleges kiadású Unifest, lengyel-magyar szurkolók összecsapása és extra gasztronómiai fogások. Többek között ezekkel készül Veszprém március 19-25. között a Magyar–Lengyel Barátság Hete alkalmából, összességében pedig 20 helyszínen közel ötven program várja az érdeklődőket.

2007 óta törvényileg is március 23. a lengyel–magyar barátság ünnepnapja, amelynek minden páros évben egy magyar, minden páratlan évben pedig egy lengyel város ad otthont. A kezdeményezés ötlete még 2005-ben merült fel a győri lengyel önkormányzat részéről, akik szerették volna kicsit attraktívabb formába önteni az ünnepséget.

A házigazda szerepét idén Veszprém tölti be, az önkormányzat pedig úgy döntött, egy egész heti rendezvénysorozatot szentelnek a kapcsolat megünneplésének – tájékoztatott hétfőn Porga Gyula polgármester. – A hét legnagyobb attrakciója kétségkívül a két ország köztársasági elnökeinek találkozása lesz: Áder János és Andrzej Duda március 23-án látogat majd városunkba.

Emellett számos különlegességgel készül még a város, a szélesebb környezetre is gondolva: mivel a térségben mintegy 100 település ápol testvérvárosi kapcsolatot egy-egy lengyel partnerrel, egy önkormányzati konferenciát szerveznek március 22-23-án a Hangvillába, ahol a két ország eddigi Smart City tapasztalatai, valamint a kulturális örökségvédelem lesz terítéken. Veszprém számára rendkívül fontosak a gazdasági kapcsolatok is, így csütörtökön az Iparkamara szervezésében egy Magyar-Lengyel Gazdasági Fórumnak is helyet ad a Hangvilla, ahol az általános gazdasági körkép bemutatása és a jó gyakorlatok átadása mellett a turisztikai együttműködésekről is szó esik.

Zalavári Eszter, a Veszprémi Programiroda munkatársa elmondta, az egy hét alatt 20 helyszínen közel 50 program közül választhatnak az érdeklődök. Egy nagyon széleskörű összefogást sikerült megvalósítani, a helyi és országos lengyel önkormányzat, valamint a Lengyel Intézet és a veszprémi kulturális, oktatási és egyházi intézmények támogatásával pedig olyan programsorozatot tudtak összeállítani, amely képes megszólítani minden korosztályt.

Mivel a Lengyel Köztársaság idén ünnepli függetlenségének száz éves évfordulóját, március 19-én a Laczkó Dezső Múzeumban „Újra szárnyal a fehér sas!” címmel nyílik kiállítás, ami egyben a Magyar-Lengyel Barátság Hetének hivatalos megnyitója is lesz. A tárlathoz egy tanulmányi verseny is kötődik. Emellett számos kiállítás, koncert, néptánc előadás is szerepel a repertoárban, a Dózsa, Szilágyi és Padányi iskolák pedig több mint száz lengyel diákot fogadnak a testvériskolákból.

Gondoltak a kicsit idősebb korosztályra is, őket egy különleges kiadású Unifestre várják március 23-28. között, az Agórában lengyel nemzetiségi napot és lengyel filmhetet tartanak, a gasztronómia szerelmeseit lengyel menüsorral varázsolják el a veszprémi éttermek (Fricska, Betekints, Gizella, Gusto13, Nosztalgia Garden, Oliva), lengyel számot ad ki az Ex Symposion és a Vár Ucca Műhely is, míg a sportrajongók ezúttal a szurkolók összecsapását láthatják: március 24-én a Telekom Veszprém, a Pick Szeged és a Wisla Pock kézilabda csapatok szurkolói mérkőznek meg (az eredeti tervekkel ellentétben a Kielce sajnos nem tud részt venni).

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek
Találkozzon a füredi bestselleríróval! Találkozzon a füredi bestselleríróval! Ismét egy exkluzív kávézásra hívjuk olvasóinkat. Ezúttal a szerencsések Karády Annával, a népszerű bestselleríróval találkozhatnak a Vehir.hu jóvoltából, aki olyan sikerkönyveknek a szerzője, mint A füredi lány, vagy éppen a Zserbó. A jelentkezéshez nem kell mást tennie, mint az alábbi linken regisztrálnia. A sorsolás után a szerencsések részt vehetnek a kötetlen hangulatú találkozón, ahol feltehetik kérdéseiket az írónőnek. tegnap 22:32 Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Májusban kinyit az első borszalon Veszprémben Megérkezett az első gólya Veszprémbe egy új rendezvény képében, ami az EKF eredményességét már az azon túli időszakban bizonyítja. Az első Veszprémi Borszalon azokat az értékeket képviseli, aminek erősítésén a kulturális főváros program hosszú időn át dolgozott. Május végén pedig bárki megtapasztalhatja ezt a Várban található impozáns helyszínen, amiről szerda délután árultak el a szervezők többet. tegnap 1:47 Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken Teljes a line-up a 12. Paloznaki Jazzpikniken 2024. augusztus 1-3. között ismét sokszínű zenei élményekbe borul a Balaton-felvidéki jazzfalu: 12. alkalommal rendezik meg a már nemzetközi hírű butikfesztivál, a Paloznaki Jazzpikniket. 2024. április 17. 17:07 Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Új műfaj mutatkozik be a Kabóca Bábszínházban Különleges, zenés gyerekelőadással készül a Kabóca Bábszínház 2024 tavaszán: a Piroska és a Farkas című operilla bemutatója 2024. május 11-én 16 órakor lesz a Deák Ferenc utca 13. szám alatt.  2024. április 16. 15:42

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.