Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C
2024. március 29. Auguszta
Veszprém
17°C

Megnyitották Györgydeák György kiállítását

2018. március 3. 4:02
A Tegnap ok és manapok /Magánmitológia című kiállítást péntek délután nyitották meg a Csikász Galériában.

Hegyeshalmi László, a Művészetek Háza igazgatója elmondta, ez a kiállítás ünnep, Györgydeák György 60. születésnapjának ünnepe. A művész tíz éve nincs köztünk.

Hegyeshalmi LászlóHegyeshalmi László

Az eseményen köszöntőt mondott Porga Gyula polgármester, egyben a művész barátja. Beszédében kiemelte: Györgydeák Györgyről beszélni ugyanolyan nehéz, mint amilyen nehéz volt vele beszélgetni. Olyan ember volt, akivel hallgatni lehetett nagyon jól. Györgydeák György magánmitológiát épített, nemcsak a falon, hanem Balatonkenesén is, éppen ezért fontos, hogy ez az életmű megmaradjon, és öröklődjön, hogy a későbbi generációk is megismerhessék.

Porga GyulaPorga Gyula

A kiállítást Kő Boldizsár képzőművész nyitotta meg. Kő Boldizsár művész édesanyján keresztül ismerkedett meg Györgydeák Györggyel. Szerette karcosságát, ugyanakkor kiemelte, a művész hatalmas szívvel is meg volt áldva. Elmondta, szerinte nagyon kevés olyan művész van, aki ennyire önazonos volt, mint ő. Műveiről már messziről kitűnt, hogy az ő munkái. Az ő kezében minden művészetté vált. Szerinte Györgydeák György munkái leginkább a versekhez hasonlíthatók, mert a vers a láthatatlanról szól olyan nyelven, ami hasonlít a mi nyelvünkre, de mégsem azon beszél. Györgydeák György műveinek szemlélője belekerül egy olyan áhitatba, ami kicsit olyan, mintha értenénk, miről szól, de mégsem tudjuk megfejteni teljes egészében.

A kiállítás, melynek kurátorai Tóth Eszter és Hegyeshalmi László, május 13-ig tekinthető meg.

Györgydeák György 1958-ban született Székesfehérváron. Veszprémben érettségizett, Balatonkenesén élt. A veszprémi Bakonyi Múzeumban tíz évig grafikusként dolgozott, 1991-től kilenc éven át a Cigányfúró című folyóirat művészeti szerkesztője, több évig a Művészetek Háza munkatársa is volt. Képzőművészeti ismereteit autodidakta módon sajátította el. Sosem volt röghöz kötött. Megye- és országszerte, s a határokon túl is tucatnyi kiállítása volt, rajzait, grafikáit heti-és havilapok rendszeresen közölték. Alkotásait több ízben nívódíjjal jutalmazták. Műveit – ahogy egész életét – átjárta a humor, a kalandvágy. Munkái, mint ahogy az egész élete a Balatonhoz és a természethez ezer szállal kötődik. Györgydeák uszadék fából, madzagból, kócból, szögekből, homokból, gipszből, agyagból, avítt használati tárgyak darabjaiból, foszlásnak indult textilneműkből, bútortöredékeiből, gyerekeinek eltört játékaiból állította össze Bübüjeit, és táblaképeinek nagy részét, egyszóval mindent fantáziájának szolgálatába állított, amit mi elhasználtunk és elhajítottunk. A művész magánmitológiájának elmesélésére egy sajátos elnevezésű műfajt talált ki: a Bübüt. A Bübü a művész által kitalált kategória zavarba ejtően fura, bájosan bumfordi szobrainak, avagy bábuinak megnevezése. Legtöbbjük inkább állatokra emlékeztet, illetve néhány halszerű tüneményre – némelyikük viszont inkább emberféleségre. Leginkább mitologikus lények, mint amilyen a művész Lauz nevű szereplője, vagy a versbeli Eototo és Aholi, vagyis az indiánok jó szellemei, de bármely természeti nép bálványaira vagy történelem előtti kor istenségeire is hasonlítanak. Sajátos, groteszk kollázsai, asszamblázsai mellett, a kortárs grafika műfajában is maradandót alkotott.

Tokos Bianka
Szalai Csaba
további cikkek
A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze A veszprémi épületeknek is vannak meséi, amit most egy könyvben foglaltak össze Valójában csak tégla és habarcs egyvelege mindaz, amit ma úgy ismerünk, hogy Veszprém város. Akkor mégis miért állja meg a helyét az a kijelentés, hogy Veszprémben az épületeknek lelke van? Az Európa Kulturális Főváros programnak köszönhetően a most napvilágot látott vaskos könyv erre ad választ. Összesen 380 oldalon keresztül mutatják be a város épített örökségét úgy, hogy a száraz évszámok helyett a házak saját történetét írják le, amik eddig aligha forogtak közszájon. ma 2:41 ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből kultúra ,,Ember a rács mögött” - sosem látott kulisszatitkok a veszprémi várbörtön életéből Jövő hét kedden nyitják meg hivatalosan az ,,Ember a rács mögött” című kiállítást a várbörtön falai között, amely eddig sosem látott módon kalauzolja el a látogatókat, bemutatva az elítéltek börtönben töltött mindennapjait.   2024. március 27. 21:36 #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János programajánló #JÓÉJTPUSZIRA várja a veszprémieket Lackfi János A #jóéjtpuszi-kötet verseit hallhatjuk május 15-én Veszprémben. A Hangvillában fellép Lackfi János József Attila-díjas költő és Szirtes Edina Mókus Erkel Ferenc-díjas énekesnő, zeneszerző. 2024. március 26. 15:20 Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Veszprémi Érsekség Szent Mihály veszprémi egyházának történeteit fűzték csokorba Volt idő, amikor több mint száz kolostor működött a Veszprémi egyházmegyében. De IX. Pius pápa is kapott itt termelt somlói bort. A budapesti Mátyás-templom előtti Szentháromság-szobor pedig szintén Veszprémhez köthető. Az érsekség legújabb, hiánypótló kiadványa az egyházmegye ezeréves történetét mutatja be olvasmányosan, Gizellától napjainkig. 2024. március 26. 11:37

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.