Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Rá sem ismerünk majd a múzeum környezetére?

2018. február 22. 2:30
A Laczkó Dezső Múzeum 2023-ig tartó stratégiai terveit is tárgyalta a közgyűlés.

„A 20. század végén, de különösen a 21. század elején, a bekövetkezett jelentős technikai változások, a folyamatosan változó, átalakuló vizuális kultúra, műszaki fejlesztések nagy kihívások elé állították a múzeumi területet” – ismeri el a stratégiai anyag.

„A korábbi, hagyományos, ma már akár elavultnak is tekinthető eszközökkel történő ismeretátadás a mai világban már nem elégséges.”

Mint írják, a 21. században megváltozott a szemléletünk, előtérbe került az élethosszig tartó tanulás, a múzeum pedig ennek az ismeretszerzésnek lehet az egyik fő terepe. Ehhez azonban olyan működésre van szükség, ami a látogatók megszólításától a gyűjtemények digitalizációjáig bezárólag képes alkalmazkodni a mai elvárásoknak.

A Laczkó Dezső Múzeum szempontjából fontos változásokat jelenthet, ha a startégiában megfogalmazottakat sikerül valóra váltani. Egyik céljuk, hogy a turisztikai forgalmat a múzeum épülete felé irányítsák – az intézményt ugyanis jellemzően a veszprémiek látogatják, a turisták jelentette forgalom inkább a várbéli kiállítóhelyeken jelenik meg. Ezen változtathat a kulturális negyed projekt, ami révén a Színházkerttől kezdődően az Erzsébet-sétányt is magába foglaló, kulturális élményt nyújtó, kikapcsolódást szolgáló, sportolást is lehetővé tévő zöldfelület jönne létre, ami behúzhatná a területre a városunkba látogatókat is. Az ütemterv szerint ez 2020-ban valósulhat meg. A kulturális negyedhez kapcsolódóan a Kálvária-dombot is rehabilitálnák: cél „a romkert kulturált, attrakció értékű bemutatása”, illetve egy rendezvénytér kialakítása a pihenőkertben.

A múzeum főépületében szükség lenne az energetikai hatékonyság javítására. Lift beszerelésével elérhetővé tennék a mozgáskorlátozottak számára jelenleg megközelíthetetlen kiállítótereket is. Fejlesztenék a kiállított tárgyak védelmét szolgáló rendszereket is: a világítástechnika megújításával, klímaberendezések, illetve biztonsági eszközök beszerelésével. Fejlesztenék a Bakonyi házat is: bővítenék a ház etnobotanikus kertjét, új foglalkoztató teret alakítanának ki.

A várbeli kiállítóhelyeken is várhatók fejlesztések. A Tűztoronyhoz vezető gyilokjáró és lépcsők felújítása még az idén megtörténhet. A Várbörtön megközelítését is javítanák: a Jókai utca 8. szám alatti ingatlan megvásárlásával az önkormányzat ebből az irányból is elérhetővé teheti a helyszínt.

Schöngrundtner Tamás
további cikkek
Víztükör és teagőz Víztükör és teagőz Nagyvári Csaba festményeiből nyílt kiállítás az Íródeákban pénteken. tegnap 14:01 Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Indul a jegyértékesítés a Gyárkert idei koncertjeire! Nyáron újra koncertek, a magyar zenei élet kiemelkedő előadói várják a közönséget a veszprémi Gyárkert Kultúrparkban - közölték a szervezők kedden.  tegnap 11:53 Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Olaszországig vitték Veszprém kulturális főváros jó hírét a helyi balett növendékek, akik már a profikkal is felveszik a versenyt Martha Graham amerikai táncosnő szerint a legnagyobb táncosokat nem a tudásuk, hanem a szenvedélyük teszik naggyá – az élet pedig újra és újra bizonyítja, ez mennyire igaz. Március 22–24. között az olaszországi Lecce városában mutathatták meg tehetségüket és képviselhették Veszprémet a Victoria Art & Sport Egyesület, illetve a Csermák Antal Alapfokú Művészeti Iskola balerinái: a X. IBCDC Domenico Modugno Nemzetközi Balett- és Kortárstánc versenyen nem várt kihívásokkal szembesültek, ráadásul először versenyeztek profi kategóriában, elhivatottságuk mégis a dobogóra repítette őket, bizonyítva, Veszprém méltán lett kulturális főváros.  tegnap 17:42 Kutyacsaholás a színházban állatvédelem Kutyacsaholás a színházban Van kutyabarát kávézó, étterem, könyvtár, hivatal, de egy színházban eddig meglepő lett volna négylábúakkal találkozni. A Veszprémi Petőfi Színház viszont most ebben is formabontó volt, ugyanis a VII. Lélektől Lélekig Fesztiváljának szombati napján az állatvédelemnek és a felelős állattartásnak is szentelt egy beszélgetést, így pedig a teátrum előcsarnokában az érdeklő közönség soraiban feltűnt több kutya is. 2024. április 21. 14:14

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.