Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
14°C

Kreatív sznobizmus?

2018. február 17. 17:01
A 21. század embereszményévé a kreatív szellem vált, és ennek ugyanúgy megvannak az árnyoldalai, mint az előnyei.

A Google keresőjébe beütve az angol creativity kifejezést mintegy 439 millió találatot dob ki a rendszer, a workshop szóra rákeresve pedig még ennél is többet: nagyjából 710 milliót. Ez természetesen nemcsak a Google tartalmi gazdagodását jelzi, de azt is, hogy a 2010-es évek második felére a kreativitás és az azzal kapcsolatos tevékenységek váltak a hétköznapjaink egyik legmeghatározóbb mozgatójává, amire ma már óriási bizniszt lehet építeni.

Jól jelzi ezt egy nem túl friss, de azért érdekes adat is: egy 2014-es kutatás szerint évi 535,9 milliárd eurós forgalmával a kreatív-és kulturális ipar az európai gazdaság harmadik legfontosabb szektora – ennél többen csak az építő-, és vendéglátóiparban dolgoznak. A szegmens óriási mértékben vonzza a fiatal generációkat, de az újító ideákra, az egyedi megoldásokra ma már a legtöbb munkahelyen hangsúlyt fektetnek.

Fotó: Reader's DigestFotó: Reader's Digest

Ezzel együtt pedig a szabadidőnkben is eluralkodott a kreativitás, az önkifejezés iránti vágy: számtalan kézműves tanfolyam és workshop közül választhatunk, a bútorfestéstől kezdve a virágkötészeten át a vintage fatábla készítésig.

Ez persze remek dolog: a világot igazán mindig is a dobozon kívüli gondolkodás, a kreatív ötletek nyomán megszülető innovációk vitték előre, idióta celebevetélkedők bámulása helyett pedig sokkal építőbb délutánonként barkácsolni, raklapból polcot készíteni vagy egyedi tányérokat készíteni. A kreatív elfoglaltságok egyszerre tágítják a világképünket és segítik az önismeretünket, hiszen jól rávilágítanak arra, mennyire vagyunk például türelmesek és kitartóak, de arra is, hogy a tehetség nem feltétlenül születési előjog: sok-sok gyakorlással és elhivatottsággal bizonyos mértékben igenis tanulható. Az alkotás emellett a sikerélmény révén az önképünket is javíthatja, kiváló stresszűző, rejtett tartalékokat ránt elő, feltölt és új gondolatokat, ötleteket szül, a csapattal ténykedés pedig új ismeretségekhez, barátságokhoz vezethet.

Fotó: witanddelight.comFotó: witanddelight.com

Akkor miért lehetnek mégis árnyoldalai a kreativitás ilyen mértékű felértékelődésének? Nos, ez már sokkal inkább az énmárkázással és annak negatív hatásaival van összefüggésben.

2018-ban a kreativitás részben a szimpátia fokmérőjévé is vált, ami alapján könnyen ítélünk meg embereket: igazán menő és – durván szólva – a húspiacon is eladható az lesz, aki a munkájában vagy a magánéletében valami kreatív hobbinak hódol, fest, horgol, fotózik, filmet készít, ír vagy kiskertet nevel a lakásban és növényeket rendez el művészien. Szimplán otthon ülni és tévézni már túlságosan nyárspolgári, akkor minimum éljük ki magunkat jól instázható cukrászati remekekben és gasztro csodákban.

Márpedig az élet nem mindig az önmegvalósításról szól, hanem olyan prózai dolgokról is, mint a napi betevő falatért való kemény küzdés és a család fenntartása, ami mellett nem fér bele egy 10-20-30 ezer forintos workshop és hobbikellékek beszerzése. Emiatt viszont senkit nem kellene sznob módon lenézni vagy kevésbé értékesnek tekinteni, mert nem illik bele a szép újraálmodott dobozba.

Arról nem is beszélve, hogy ez a fajta hozzáállás gyakran értelmetlen versenyt szül, aminek eredményeként a hobbinkban is minél profibbak akarunk lenni. Holott a szabadidő eltöltésének pont nem a hajtásról kellene szólnia, hanem a kikapcsolódásról.

Szóval miközben boldogan vetjük bele magunkat a következő festőtanfolyamba, emlékeztessük magunkat, hogy a kreativitás célja nem sablonok keresése és a kirekesztés, hanem a keretek kitágítása.

Bertalan Melinda
további cikkek
Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Felülírhatja-e egy nemzeti kultusz az igazságot? Gyorsan szögezzük le, hogy azoknak az információknak, amik a cikkben szerepelnek nagyrésze csak teoretikus, ahogy a logikai eszmefuttatás is, aminek a végén eljutunk addig, hogy az egyik legnagyobb magyarnak kikiáltott történelmi személyünk talán nem is volt akkora magyar. A belé vetett hit viszont megkérdőjelezhetetlen, amit óvni kell. De minden áron? 2024. március 17. 22:51 Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? Dóri Digitális bordélyház – prostituáltnak lenni menő? A Oxford English Dictionary először 1894-ben listázta a „feminizmus” szót, de az első szervezett feminista hullámot a 20. század elejére datálják. Nagyrészt mondhatjuk, hogy elhivatott nők csoportjai kivívták mára sorstársaik számára a jogot a szavazáshoz, meg a vezetéshez mondjuk, meg olyan általános dolgokhoz, hogy eldönthetem egyedül is, hogy férjhez megyek-e és lesz-e gyerekem például.   2024. március 10. 21:16 Az ikerség lélektana egy ikertől Eszter Az ikerség lélektana egy ikertől Soha nem tudtam, milyen lehet nem ikernek lenni, kezdetben még távolról sem ismerhettem ezt az érzést, hiszen az idősebb testvéreim is ikrek. Két ikerpár, boldog gyerekkor. 2024. március 3. 20:56 Óvatosan a pszichologizálással! Meli Óvatosan a pszichologizálással! Az internet tele van pszichológiai tartalmakkal, és ez legalább annyira rossz, mint amennyire jó. 2024. február 26. 0:54

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.