2018. május 27., vasárnap
Hella névnap

Félreinformált a Jobbik és Kész

A veszprémi kórház igazgatója szerint műbalhé és álhír, amit Varga-Damm Andrea és Kész Zoltán is terjeszt a fizetésekről, hisz logikai buktatók vannak benne.

A jobbikosnak tekintett Alfahír után a 444-en is megjelent hétfőn az a cikk, mely szerint nulla forintos béremelésre lehet büszke Orbán Viktor kormánya.

A veszprémi Csolnoky Ferenc Kórház egyik alkalmazottja tette fel a Facebookra azt a dokumentumot, melyben arról tájékoztatják, hogy mennyivel is emelkedik az illetménye. Nos, az összeg kőkemény nulla forint”- írják.

A történetet a Jobbik jelöltje, Varga-Damm Andrea és a térség jelenlegi országgyűlési képviselője, Kész Zoltán is felkapta a Facebookon. Az Állami Egészségügyi Ellátó Központ és a Csolnoky Ferenc Kórház is reagált, szerintük álhírről van szó.

Dávid Gyula, Csolnoky Ferenc Kórház igazgatója a vehir.hu-nak elmondta, szerinte műbalhéról és megtévesztésről van szó, ugyanis a Facebookra kirakott dokumentum a minden év elején kiadott, a közalkalmazottak törvényben meghatározott átsorolásáról szól, nincs köze az ágazati illetményemelésekhez.

A dokumentum január 10-én készült, a visszamenőleges hatályú bérfejlesztést meghatározó Kormányrendelet pedig február 1-jén került kihirdetésre.

A főigazgató, Dávid Gyula szerint álhír, és csak egy politikai eszköz, hogy a kórházban nem emelkedtek a bérek. A kórházban minden egyes szakdolgozó megkapta a 2017. november 1-től érvényes 12 százalékos illetményemelést, illetve a Kormányrendeletben meghatározott 8 százalékos, január elsejétől visszamenőlegesen érvényes illetményemelésre is sor kerül. A visszamenőleges hatályú, 8 százalékos illetményemelést a rendeletnek megfelelően dolgozóink február 20-ig kézhez kapják. Az előrehozott béremeléssel 2016 szeptembere és 2018 januárja közötti időszakban a szakdolgozói átlagbérek 53 százalékkal emelkedtek. 2016 és 2019 között a szakdolgozók bére összesen átlagosan 65%-kal emelkedik-mondta.

A kórház reagálása után a 444 azonnal pontosította az értesüléseit, míg a két politikus nem. Pedig nem kellett volna mást tenniük, mint megkérdezni az illetékest, jelen esetben a veszprémi kórház vezetőjét. Akkor pillanatok alatt kiderült volna, hogy téves az információjuk, és nem támadták volna le a veszprémi kórházat.