Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre

Február 28-ig még benyújthatják kárigényüket a Czeglédy-ügy érintettjei

2018. február 12. 11:44
Sajtótájékoztató keretében hívta fel a figyelmet Takács Szabolcs, hogy a megkárosított diákok továbbra is élhetnek kárigényükkel. A megyei kormánymegbízott ezen felül az ingyenes influenza elleni védőoltásról és egy új kormányablak létrejöttéről is beszámolt hétfőn.

Czeglédy-ügy

Takács Szabolcs emlékeztetett: a kormány december végén elfogadta a Czeglédy-ügy kárrendezéséről szóló rendeletet, amelyre azért van szükség, mert Czeglédy Csaba, az MSZP, DK és az Együtt közös képviselője rengeteg diákot károsított meg a céghálójában működtetett diákszövetkezeten keresztül elkövetett költségvetési csalás során. A fizetés nélkül maradt diákok kárrendezéséről szóló határozat január 15-én lépett életbe, az állami kárrendezés iránti kérelmet pedig február 28-ig továbbra is benyújthatják az érintettek a Veszprém Megyei Kormányhivatal bármelyik kormányablakában.

Takács SzabolcsTakács Szabolcs

Pénzbeli segítségre jogosult mindenki, aki a 2017. május 1. és 2017. június 30. közötti időszakban a Human Operator Munkaügyi és Személyzeti Szolgáltató Zrt.-nél és a mögöttes szervezeteknél feladatteljesítésben vett részt és nem fizették ki, valamint korábban nem jelentett be a büntető eljárásban jogigényt vagy nem indított polgári peres eljárást, illetve a kormányhatározat életbe lépése előtt visszavonta azt. Az érintetteknek ehhez csatolniuk kell a feladatteljesítési jogviszonyt igazoló dokumentumot – amennyiben erre nincs lehetőségük, egy egyoldalú nyilatkozatot is beadhatnak. Emellett a kérelmezőnek arról is nyilatkoznia kell, hogy a kárösszeget a bankszámlájára vagy postacímére küldjék-e neki.

Miután a kérelmeket a kormányhivatal kollégái elbírálták és pozitív döntés született, a végleges döntést megelőzően még értesítik a feleket a kárrendezés összegéről, majd ezt követően a Magyar Államkincstár a hozzá eljuttatott határozat alapján 15 napon belül köteles kifizetni a kárösszeget. Aki megpróbálná félrevezetni az államot, annak a jegybanki kamat kétszeresével növelt összeget kell visszafizetnie.

Takács Szabolcs elmondta, naponta érkeznek be kárigények, akik pedig valóban jogosultak, biztosan megkapják a pénzüket.

Ingyenes influenza elleni védőoltás a köznevelési intézmények alkalmazottainak

A megyei kormánymegbízott beszélt arról is, hogy az Emberi Erőforrások Minisztériumának Egészségügyért Felelős Államtitkárságának döntése értelmében a köznevelési intézményekben dolgozóknak ingyenesen jár az influenza elleni védőoltás. A védőoltásokat már novemberben megkapták a háziorvosok, a kormányablakokhoz benyújtott kérelmek alapján pedig továbbiakhoz is hozzájutnak. Érdemes tehát élni a lehetőséggel, hiszen ezzel újabb járványok előzhetők meg.

Új kormányablak Berhidán

Bővül a megyében található kormányablakok száma is: Berhidán eddig önálló okmányiroda működött, a jövőben viszont itt is kormányablak nyílik, mellyel összesen 14-re nő a járási hivatal területéhez tartozó kormányablakok száma. A munkálatok jövő hónap elején már el is kezdődnek, várhatóan június elején pedig megnyithat az új intézmény.

Bertalan Melinda
Szalai Csaba
további cikkek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.