2018. május 27., vasárnap
Hella névnap

Orbán: az önkormányzatiság lebontása fake news

A miniszterelnök a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlésén cáfolta az önkormányzati rendszer állítólagos átalakításával kapcsolatos pletykákat.

Csütörtökön és pénteken Veszprémben rendezik meg a Megyei Jogú Városok Szövetségének közgyűlését, aminek megnyitóján felszólalt Orbán Viktor miniszterelnök is a Városházán.

– A választások a demokrácia ünnepe – fogalmazott a kormányfő a közelgő, április 8-án megrendezendő parlamenti választásokra utalva. – A kampányküzdelmek azonban időnként megváltoztatják az ember látását, és elfeledkezünk arról, hogy valami nagyszerű dologban veszünk részt, annak ellenére is, hogy a küzdő felek nem csak dicsérő szavakkal illetik egymást. Emlékeztessük a választópolgárokat is arra, mennyire fontos és szép pillanat ez, olyasmi, amiről 1990 előtt mindig is álmodtunk: nem volt olyan régen a kommunista diktatúra, amikor az emberek nem dönthettek arról, hogy merre haladjon az ország.

– A választások előtt sok buta gondolat is elhangzik – folytatta Orbán. – Kibontakozott egy kampány arról, hogy az önkormányzati rendszerben változásokat tervez a kormánykoalíció. Ez nem így van. A rendszer alkotmányos fundamentumai szilárdak, nem látom okát, hogy ehhez hozzányúljunk.

A kétezer fő alatti településeken sem számolunk fel semmit, Magyarországon minden településnek lehet polgármestere és önkormányzata, akkor is, ha csak négyen élnek ott. Az állítások nem felelnek meg a valóságnak. A most divatos kifejezéssel élve: fake news.

– A megyei jogú városok vezetőiből minden gond nélkül ki lehetne állítani egy kormányt, annyi tapasztalattal rendelkeznek, amivel egy országot is lehetne irányítani. Fontos, hogy dolgozzon bennetek ez az elismerés: ti nem a végeken vagytok, hanem rendkívül fontos munkát végeztek Magyarországon. Ti vagytok a demokrácia letéteményesei, hiszen bármennyire is fontosak a parlamenti választások, a választott képviselők, de a demokrácia mindennapi gyakorlata az önkormányzatoké – intézte szavait a polgármesterekhez a miniszterelnök.