Ugrás a kezdőoldalra Ugrás a tartalomhoz Ugrás a menüre
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C
2024. március 28. Gedeon
Veszprém
12°C

Kilőttek egy Teslát az űrbe, és most a Nap körül kering

2018. február 7. 9:32 // Forrás: BBC

Valószínűleg az emberi történelem legszürreálisabb eseménye történt meg tegnap.

Elon Musk űrcége, a SpaceX kedden, magyar idő szerint este nyolc óra után tesztelte új szállítórakétáját, a Falcon Heavy-t. Bár a kedvezőtlen légköri viszonyok miatt a kilövést többször is csúsztatni kellett, a rakéta végül probléma nélkül elhagyta a floridai Kennedy Űrközpontot.

A Falcon Heavy (fotó: SpaceX)A Falcon Heavy (fotó: SpaceX)

Sikeres tesztje után a Falcon Heavy lett korunk leghatékonyabb teherszállító űrjárműve, ami akár 64 tonna szállítmányt is fel tud juttatni az alacsony Föld körüli pályára – ahol például a Nemzetközi Űrállomás is kering – ráadásul az gyorsítórakéták újrahasznosíthatóak, ugyanis miután leváltak a hordozófejről, távirányítással biztonságosan vissza lehet parkoltatni őket a földfelszínre (a teszt során a három rakétaegység közül kettő sikeresen leszállt az űrközpontban, a harmadik a tengerbe zuhant).

Bármilyen szürreális, nem photoshop: kilőttek egy Teslát az űrbeBármilyen szürreális, nem photoshop: kilőttek egy Teslát az űrbe

Ez egy kitűnő tudományos és technikai eredmény, különösen egy magánvállalkozástól, de valljuk be, sok embert nem hozna lázba a téma, ha nem az lett volna a tesztrakéta rakománya, ami. A hordozófejbe ugyanis Elon Musk saját megunt, cseresznyevörös Tesláját parkolta be, és hogy még szürreálisabb legyen a látvány,

a volánhoz egy SpaceX szkafanderbe öltöztetett bábut ültetett, a rádión pedig végtelen lejátszásra állította David Bowie Space Oddity című számát.

A sikeres kilövés után a Tesla egy elnyújtott ovális alakú pályán kezd keringeni a Nap körül, méghozzá úgy, hogy útja keresztezi a Mars pályáját is, valóra váltva ezzel Musk korábbi ígéretét, miszerint autógyártó cége egyik remekművét eljuttatja a vörös bolygóhoz.

Ki gondolta volna, hogy annyi előremutató sci-fi remekmű közül pont az Űrgolyhók jósolja meg a jövőt?

Schöngrundtner Tamás

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet.

Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerint V. vagy VI. kategóriába tartozik.