2018. május 21., hétfő
Konstantin névnap

Nagy Véradó-és Egészségnap Veszprémben

Több éves kihagyás után ismét megrendezik Veszprémben a Nagy Véradó- és Egészségnapot. A megszokott helyen, a Pannon Egyetem aulájában, 2018. február 10-én szombaton 10 és este 20 óra között várják a véradókat.

Bati János főszervező elmondta, a korábbi sikeres, nagy véradásokhoz hasonlóan most is igen vonzó programkínálattal várják a véradókat. Délelőtt napjaink egyik legkedveltebb gyermekzenekara, az Alma együttes vonzza a kisgyermekes szülőket, délután Szandi, Takács Nikolas, Marót Viki és a Nova Kultúr Zenekar, este pedig Horgas Eszter fuvolaművész a garancia a kiváló hangulatra. A város is képviselteti magát kiváló együtteseivel. Minden program ingyenes, azokon kívül pedig nyereményekkel is várják a résztvevőket. Külföldi utazásokat, Herendi porcelánt, aranyékszert, Trónok harca zenei koncertbelépőket kaphatnak a szerencsések.

Dr. Farkas Valéria, az Országos Vérellátó Szolgálat veszprémi területi helyettes vezetője elmondta, a téli időszakban csökken a véradók száma az influenza miatt, éppen ezért van most szükség arra, hogy a kiesett vérmennyiséget az egészségesek pótolják. Naponta 1600-1800 véradóra van szükség országosan, akiktől közel 600 liter vért tudnak levenni. Vért a 18. életévüket betöltők adhatnak egészen 65 éves korig, afölött az orvos dönthet a véradásról. A véradáshoz szükséges a véradónak magával vinnie okmányait, illetve ajánlott az előtte történő bőséges reggeli fogyasztása, valamint megfelelő folyadékbevitel. A levett vért szűrővizsgálatoknak is alávetik, HIV-vírusra, szifiliszre, valamint Hepatitis B és C vírusokra történik szűrés.

Dr. Mészáros Gabriella orvos, természetgyógyász, főszervező hangsúlyozta, a véradónap egyben egészségnap is, így lehetőség lesz különböző módszerek kipróbálására, az aulával szomszédos földszinti nagy pihenőben egész nap ingyenes egészségügyi szűrések lesznek, illetve előtérbe kerül a mozgás, a résztvevők egy külön teremben részt vehetnek speciális jógaprogramokon, és a rendezvény teljes ideje alatt natúr-és biotermékek vásárával várják az érdeklődőket.